Διακεκριμένοι Επιστήμονες στην Ξάνθη για το Κέντρο διαστημικής διαδικτύωσης. Ημερίδα την Τρίτη

11 Ιουνίου 201414:50

Διακεκριμένοι Eπιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συγκεντρώθηκαν την Τρίτη στην Ξάνθη, προκειμένου να συμμετάσχουν στη σημαντική ημερίδα του Κέντρου Διαστημικής Διαδικτύωσης της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου στην Ξάνθη.

Τίτλος της ημερίδας «Space Internetworking» με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου “SPICE – Space Internetworking Center”. Το έργο “SPICE-SpaceInternetworkingCenter” χρηματοδοτείται από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα για ερευνητική, τεχνολογική ανάπτυξη και επίδειξη και αποσκοπεί στην ίδρυση ενός Κέντρου Διαστημικής Διαδικτύωσης στη περιοχή της Θράκης το οποίο θα αποτελεί  ερευνητικό  πόλο συνεργασίας για ερευνητικούς φορείς όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕSA), η NASA, το Πανεπιστήμιο του Cambridge και το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ !

Β. Τσαουσίδης: Σύγκλιση διαστημικών και διαδικτυακών επικοινωνιών

SPACE 1Όπως αναφέρει στο XanthiPress.gr ο Καθηγητής Β. Τσαουσίδης, το Κέντρο Διαστημικής Διαδικτύωσης στοχεύει στη σύγκλιση διαστημικών και διαδικτυακών επικοινωνιών: Το Διαδίκτυο μπορεί να συνεισφέρει στις διαστημικές επικοινωνίες και το Διάστημα μπορεί να συνεισφέρει στην εξάπλωση του Διαδικτύου.

Σύμφωνα με τον Β. Τσαουσίδη «Το Διάστημα επιτρέπει τη γεωγραφική επέκταση του Διαδικτύου – από το διάστημα μπορεί να έχει κανείς πρόσβαση παντού. Σύντομα θα επιτρέπει επίσης χαμηλότερο κόστος για τις υπηρεσίες Διαδικτύου. Επομένως, επιτρέπει την επέκταση του Διαδικτύου γεωγραφικά, πληθυσμιακά και λειτουργικά.

Από την άλλη μεριά, το Διαδίκτυο έχει αναπτύξει εξελιγμένες τεχνικές δρομολόγησης, αξιοποίησης των πόρων και σύγκλισης διαφορετικών δικτύων. Το διάστημα αυτή τη στιγμή διαθέτει ένα πλήθος πόρων (συσκευών, δορυφόρων) που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Επομένως, οι τεχνολογίες του Διαδικτύου μπορούν να συνεισφέρουν στη δημιουργία ενός Διαστημικού Διαδικτύου, το οποίο θα επικοινωνεί και με το επίγειο Διαδίκτυο. Αυτό, με τη σειρά του, θα επιτρέψει την καλύτερη πρόσβαση στο μακρινό Διάστημα αλλά και την καλύτερη αξιοποίηση των δεδομένων του Διαστήματος. 

Η ημερίδα αφορά τον απολογισμό του έργου τα τελευταία 3,5 χρόνια καθώς και την προοπτική του για τα επόμενα χρόνια. Το κέντρο εδρεύει στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΔΠΘ και έχει χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από διεθνείς πόρους μέσω διαγωνισμών. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης το αναφέρει ως ένα από τα σημαντικότερα  κέντρα αριστείας της Περιφέρειας, σε σχέση με τη δυνατότητά του να προσελκύσει διεθνή χρηματοδότηση. «

SPACE 3

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr