Αθώος για την αντιφασιστική αφισοκόλληση ο Π. Αποστολίδης. Δίκη με μεγάλο πολιτικό και νομικό ενδιαφέρον

24 Σεπτεμβρίου 201416:59

Αθώος κρίθηκε από το Πταισματοδικείο της Ξάνθης την Τετάρτη ο 35χρονος Παντελής Αποστολίδης που είχε συλληφθεί το Μάρτιο για την υπόθεση της αφισοκόλλησης στο ΚΤΕΛ Ξάνθης με αφίσες αντιφασιστικού περιεχομένου.

Στη δίκη, που συγκέντρωσε μεγάλο πολιτικό και νομικό ενδιαφέρον, αν και στο Πταισματοδικείο, παρέστησαν αρκετά μέλη του αντιφασιστικού κινήματος.

«Η πολιτική αφισοκόλληση είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα»

Η πλευρά του κατηγορουμένου υποστήριξε ότι η πολιτική αφισοκόλληση δεν εμπίπτει στις διατάξεις περί υπαίθριας διαφήμισης, επειδή δεν περιγράφεται στο σχετικό νόμο ως παράνομη αλλά και καθώς αποτελεί δείγμα ελευθερίας της έκφρασης, κατοχυρωμένο συνταγματικά για το οποίο δεν είναι δυνατόν να ασκηθούν προληπτικά μέτρα εναντίον της, που θα αποτελούσαν λογοκρισία.

patzanakidis apostolidisΟ συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου Γιάννης Πατζανακίδης, κατά τη διάρκεια των αυτοτελών ισχυρισμών, επικαλέστηκε το Συνταγματολόγο Α. Μάνεση και τη γνωστή άποψή του περί του πλέγματος των συνταγματικών διατάξεων που αφορούν στην ελευθερία της πολιτικής αφισοκόλλησης. Παράλληλα κατά την αγόρευσή του παρουσίασε μία σειρά από δικαστικές αποφάσεις και νομολογίες του Αρείου Πάγου και του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την έννοια της πολιτικής αφισοκόλλησης ως δημοκρατικού δικαιώματος. Παράλληλε επικαλέστησε τη νομική πλάνη για το γεγονός ότι δεν γνώριζε πως διαπράττει αδίκημα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε από τον κατηγορούμενο και την υπεράσπιση στο περιεχόμενο των αφισών που καλούσαν σε κινητοποίηση για την παγκόσμια ημέρα δράσης ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό, με μηνύματα εναντίον του νεοναζιστικού κόμματος της Χ.Α. Μάλιστα ο δικηγόρος Ι. Πατζανακίδης ανέφερε ότι «ιδιαίτερα μετά τις δολοφονίες αθώων ανθρώπων από την εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής, η κοινωνία και το αντιφασιστικό κίνημα έχουν καθήκον και υποχρέωση να πληροφορήσουν την κοινωνία και κάθε πολίτη για τον εγκληματικό χαρακτήρα της φασιστική οργάνωσης και να καλέσουν σε δράση».

Δέχτηκε τη διάκριση της πολιτικής αφισοκόλλησης η Έδρα

patzanakidis diastiriaΗ έδρα δέχτηκε το συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα της πολιτικής αφισοκόλλησης, εξαρχής, αλλά επέμεινε στο θέμα της επικόλλησης αφισών πάνω σε κοινόχρηστους χώρους (κάδους απορριμμάτων και ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ σύμφωνα με τη δικογραφία) καθώς και της γνώσης ή μη από την πλευρά του κατηγορουμένου ότι η αφισοκόλληση σε αυτούς τους χώρους είναι παράνομη. Τη νομική πλάνη, άλλωστε, επικαλέστηκε και η υπεράσπισή του, και ήταν τελικά η αιτία που το Δικαστήριο τον έκρινε αθώο.

«Απάλλαξε» τον κατηγορούμενο ο Αντιδήμαρχος του Δήμου.

Ως μάρτυρας του κατηγορητηρίου κατέθεσε ο τότε Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Τάσος Θεοδωρίδης, ο οποίος αρνήθηκε με σαφήνεια ότι είδε ποτέ τον κατηγορούμενο να κολλάει αφίσες, ούτε αντιλήφθηκε άλλες αφίσες στην πόλη αλλά ούτε και ενημερώθηκε ποτέ από την υπηρεσία καθαριότητας για την ύπαρξη αφισών που έχουν επικολληθεί σε κάδους. Παράλληλα, είπε, ότι ποτέ δεν κατήγγειλε τον κατηγορούμενο ο ίδιος ή ότι του υπέβαλλε μήνυση, παρά μόνο ότι κλήθηκε από τον Διοικητή του Α.Τ. – και κατά σύμπτωση Δημόσιο Κατήγορο στη Δίκη- μετά τη σύλληψη του κατηγορούμενου στο σημείο της σύλληψης. Ο Τάσος Θεοδωρίδης δέχθηκε επίμονες ερωτήσεις από τον Δημόσιο Κατήγορο καθώς διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο και σχέση με το προανακριτικό υλικό.

«Κολλάμε αφίσες εκεί που υπάρχουν ήδη άλλες»

Ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί Μαρία Λουκοπούλου και Χαρά Γιαννακίδου που επεσήμαναν ότι η πολιτική αφισοκόλληση είναι τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας ανθρώπων που δεν έχουν βήμα για διάδοση των ιδεών τους καθώς και το γεγονός ότι στο πλαίσιο της αντιφασιστικής δράσης δεν μπήκαν ποτέ στη διαδικασία να ζητήσουν άδεια για να αφισοκολλήσουν, όπως έπραξαν και οι ίδιο για την ίδια κινητοποίηση ενώ ανέφεραν ότι την ίδια μέρα η πόλη ήταν γεμάτη από αφίσες νυχτερινών κέντρων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κατηγορούμενος κατά την απολογία του, ο οποίος υποστήριξε ότι τα μέλη του κινήματος κολλάνε αφίσες εκεί που ήδη υπάρχουν, άρα έχει κατακτηθεί ο χώρος ως χώρος διάδοσης ιδεών. Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά στην κρισιμότητα της συμμετοχής του ναζιστικού κόμματος στις ευρωεκλογές που ακολουθούσαν και την ανάγκη αντιφασιστικής δράσης.

Η πρόταση του Δημόσιου Κατήγορου

Ο δημόσιος κατήγορος από την πλευρά του, ο οποίος ήταν και ο ίδιος που συνέλαβε τον αφισοκολλητή, όπως επισημάνθηκε και από τους δύο, δέχτηκε μεν ότι ο χαρακτήρας της δράσης εναντίον της Χρυσής Αυγής ήταν ιδιαίτερος, όμως θεώρησε ότι το αδίκημα της παράνομης αφισοκόλλησης διαπράχθηκε με το ελαφρυντικό της άγνοιας περί της απαγόρευσης. Τελικώς η Πρόεδρος έκρινε τον κατηγορούμενο αθώο λόγω άγνοιας για τον παράνομο χαρακτήρα της πράξης.

Στο δικαστήριο βρέθηκαν αρκετά μέλη του αντιφασιστικού κινήματος και της ΚΕΕΡΦΑ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr