Άσκηση: Πώς θα σηκωθώ από τον καναπέ

23 Φεβρουαρίου 201619:00

Είναι γνωστό πως η γυμναστική είναι πάρα πολύ σημαντική, ειδικά αν πάσχετε από διαβήτη. Και όμως, μερικές φορές είναι δύσκολο να βρείτε κίνητρο. Αν δεν έχετε μπει ήδη σε πρόγραμμα, λοιπόν, είμαστε εδώ με μερικές συμβουλές για να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε και να μείνετε πιστοί στη γυμναστική σας.Μιλήστε στον γιατρό σας

Ρωτήστε τον γιατρό σας ποιες δραστηριότητες είναι κατάλληλες για εσάς, και πόση ένταση μπορείτε να αντέξετε. Δεν είναι καλή ιδέα να αρχίσετε να τρέχετε στον διάδρομο, ή να σηκώνετε βάρη αν έχετε καιρό να γυμναστείτε – μπορεί να είναι ακόμα και επικίνδυνο. Αν παίρνετε ινσουλίνη ή άλλα φάρμακα για τον διαβήτη, η σωματική άσκηση μπορεί να κάνει το σάκχαρό σας να πέσει πολύ χαμηλά. Επιπλέον, αν – εκτός του διαβήτη – αντιμετωπίζετε περισσότερα προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθεια ή υψηλή πίεση, υπάρχουν κάποια είδη άσκησης που καλύτερα θα ήταν να αποφύγετε εντελώς.

Φτιάξτε ένα πρόγραμμα

Οργανώστε καλά τη γυμναστική σας: ποιες μέρες θα γυμνάζεστε, τις ώρες, και πόση ώρα θα διαρκούν τα sessions σας. Επιπλέον, σημειώνετε τα επίπεδα του σακχάρου σας, όπως και το πόσο καταφέρνετε να γυμνάζεστε. Αυτό θα σας βοηθήσει να δείτε κατά πόσο αρχίζουν να γίνονται ορατά τα αποτελέσματα της γυμναστικής σας. Επιπλέον, θα σας προσφέρει κίνητρο για τις μέρες που δεν μπορείτε να γυμναστείτε, ή που βλέπετε πως δεν είχατε καλή απόδοση.

Τέλος, θα σας βοηθήσει πολύ να δείτε ποιες ώρες, ημέρες και είδη ασκήσεων είναι καλύτερες για εσάς, ώστε να φτιάξετε το πρόγραμμά σας ακόμα καλύτερα.

Μην θέτετε στόχους που ξέρετε ότι δεν μπορείτε να φτάσετε ακόμα. Αν, για παράδειγμα, δεν καταφέρατε ποτέ να ξυπνήσετε μια ώρα νωρίτερα για να γυμναστείτε, δεν πρέπει να το προσπαθήσετε ξαφνικά. Οι γιατροί συστήνουν 30 με 60 λεπτά άσκησης μέτριας προς υψηλής έντασης την ημέρα, αλλά δεν είναι ανάγκη να τα κάνετε μαζεμένα. Μπορείτε να τα “σπάσετε” σε μικρότερα sessions των 10-15 λεπτών.

Ξεκινήστε αργά
Το να ξεκινήσετε να είστε πιο δραστήριοι δεν σημαίνει πως θα πάτε κατευθείαν να τρέξετε μαραθώνιο. Αρχίστε αργά, με περπάτημα. Το περπάτημα δεν είναι έντονη άσκηση και είναι ασφαλές για τους περισσότερους ασθενείς με διαβήτη. Από εκεί και μετά, μπορείτε να αυξάνετε σταδιακά την ένταση των ασκήσεών σας. Επιπλέον, μερικοί εύκολοι τρόποι για να προσθέσετε περισσότερη κίνηση στις καθημερινές σας δραστηριότητες:
-Κάντε μερικές διατάσεις στα διαφημιστικά διαλείμματα, όταν βλέπετε τηλεόραση
-Ενώ μιλάτε στο τηλέφωνο, περπατήστε μέσα στο σπίτι
-Αποφεύγετε το ασανσέρ, και ανεβείτε (ως ένα σημείο, αν μένετε πολύ ψηλά) με τις σκάλες
-Παρκάρετε το αυτοκίνητό σας ένα τετράγωνο πιο μακριά από το σπίτι/ τη δουλειά

Καταπολεμήστε την τεμπελιά

Πολλές φορές, το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο να αρχίσουμε την γυμναστική, αλλά μάλλον στο να μείνουμε πιστοί στο πρόγραμμά μας. Δείτε μερικές συμβουλές για να καταφέρετε να συνεχίσετε…
-Κάντε αλλαγές. Αν νιώθετε ότι το πρόγραμμά σας επαναλαμβάνεται, δοκιμάστε κάτι διαφορετικό, όπως άλλες ασκήσεις, μεγαλύτερη ένταση και συνδυασμούς ασκήσεων. Δοκιμάστε περισσότερες μυϊκές ομάδες.
-Γυμναστείτε με παρέα. Είναι πολύ βολικό να έχετε κάποιον να γυμνάζεστε μαζί, καθώς η ώρα περνάει πιο γρήγορα και ευχάριστα. Και μπορείτε να δίνετε κίνητρο ο ένας στον άλλο!
-Διασκεδάστε το. Αν ευχαριστιέστε τους εξωτερικούς χώρους, κάντε πεζοπορία. Αν λατρεύετε το νερό, πηγαίντε στο κολυμβητήριο. Αν, πάλι, προτιμάτε να μένετε μέσα… μπορείτε να ιδρώσετε στο στατικό ποδήλατο, ενώ βλέπετε τηλεόραση. Η γυμναστική δεν χρειάζεται να είναι αγγαρεία!

Πηγή : iatronet.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr