Αυτά είναι τα 5 πιο ισχυρά δηλητήρια στη γη

14 Ιανουαρίου 201509:01

Η ανακοίνωση μιας έρευνας σχετικά με τη δολοφονία του πρώην Ρώσου κατασκόπου, Αλεξάντερ Λιτβινένκο, έφερε τα δηλητήρια ξανά στην επικαιρότητα.Υπάρχουν πολλές λίστες με τις πιο δηλητηριώδεις ουσίες, οι οποίες συχνά συντάσσονται με βάση την οξεία τοξικότητα τους, που μετράται με κάτι που ονομάζεται LD50. Αλλά η οξεία τοξικότητα είναι μόνο ένας παράγοντας που πρέπει να εξεταστεί και όχι ο αποκλειστικός.

Στις καμπύλες δόσης-επίπτωσης, καθορίζεται πάντα το LD50 (Lethal Dose 50), που ορίζεται ως η δόση που συνεπάγεται το θάνατο του 50% ενός πληθυσμού, κυρίως ποντικιών. Συνήθως μετριέται σε δοσολογία που απαιτείται ανά μονάδα βάρους του ζώου. Αυτός είναι ένας σκληρός αλλά αντικειμενικός τρόπος να ποσοτικοποιηθεί πόσο θανατηφόρα είναι μια ουσία αλλά η συνολική τοξικότητα είναι πιο περίπλοκη από αυτό.

Οι τοξικολόγοι έχουν επίγνωση των περιορισμών του LD50 και για τεχνικούς, ηθικούς και νομικούς λόγους, οι μετρήσεις των τιμών στα ζώα είναι όλο και λιγότερο συχνές.

Αυτή είναι μια λίστα των ουσιών που είναι πιο δηλητηριώδεις από τις τιμές που καταγράφουν σε LD50, σύμφωνα με το Business Insider.

 

1. Αλλαντική τοξίνη

Η αλλαντική τοξίνη προκαλεί αλλαντίαση, μια θανατηφόρο κατάσταση, αν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως. Περιλαμβάνει μυϊκή παράλυση, τελικά οδηγεί στην παράλυση του αναπνευστικού συστήματος και κατά συνέπεια, έρχεται και ο θάνατος. Τα βακτήρια εισέρχονται στο σώμα μέσω ανοιχτών πληγών ή με την κατάποση μολυσμένων τροφίμων. Η αλλαντική τοξίνη είναι η ίδια ουσία που χρησιμοποιείται για ενέσεις Botox!
2. Τοξίνες φιδιών

Τα περισσότερα δηλητήρια φιδιών είναι ένα μείγμα πολλών πρωτεϊνών που είναι συχνά νευροτοξίνες με τις τιμές του LD50 να βρίσκονται κάτω του 1 mg / kg. Μια κρίσιμη επιπλοκή εδώ, ωστόσο, είναι η ταχύτητα της δραστηριότητας. Ενώ μερικά δηλητήρια φιδιών μπορεί να είναι πολύ ισχυρά, άλλα, λιγότερο ισχυρά δηλητήρια, μπορούν να σκοτώσουν γρηγορότερα. Ένα ισχυρό αλλά αργής δράσης δηλητήριο, θα μπορούσε να κάνει αρκετό χρόνο να δράσει, ενώ ένα ταχείας δράσης δηλητήριο, με χαμηλότερο LD50 μπορεί να σκοτώσει πριν καν ζητήσετε βοήθεια.

 

3. Αρσενικό

Το αρσενικό έχει τον τίτλο «Ο Βασιλιάς των Δηλητήριων», για τη διακριτικότητα και την ισχύ του – ήταν ουσιαστικά μη ανιχνεύσιμο, γι ‘αυτό πολύ συχνά χρησιμοποιήθηκε είτε ως φονικό όπλο ή ως στοιχείο σε ιστορία μυστηρίου. Αλλά αυτό ήταν μέχρι το τεστ Marsh που ήρθε και σηματοδότησε την ύπαρξη αυτού του δηλητήριου στο νερό, τα τρόφιμα κ.α. Ωστόσο, αυτός ο βασιλιάς των δηλητηρίων έχει πάρει πολλές διάσημες ζωές όπως του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, του Γεώργιου του 3ου της Αγγλίας και του Σίμωνος Μπολιβάρ.

 

4. Πολώνιο-210

Το πολώνιο είναι ένα ραδιενεργό δηλητήριο, ένας αργός θάνατος χωρίς θεραπεία. Ένα γραμμάριο του εξατμισθέντος πολώνιου μπορεί να σκοτώσει περίπου 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε μόλις δύο μήνες. Η πιο γνωστή περίπτωση δηλητηρίασης από πολώνιο είναι του πρώην Ρώσου κατασκόπου, Αλεξάντερ Λιτβινένκο. Το πολώνιο που βρέθηκε στο φλιτζάνι από το τσάι του – ήταν 200 φορές περισσότερο από την μέση θανατηφόρο δόση σε περίπτωση κατάποσης. Πέθανε μέσα σε τρεις εβδομάδες.

 

5. Υδράργυρος

Οι βλαβερές συνέπειες του υδράργυρου είναι διάσημες από το παράδειγμα του Mad Hatter του Lewis Carroll, ο οποίος ήταν μονίμως εκτεθειμένος σε υδράργυρο, ενώ έκανε τον πλου του εμπορίου. Αλλά η τοξικότητα του υδράργυρου είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο περίπλοκη, ανάλογα το είδος του. Οι οργανικές και ανόργανες ενώσεις του υδραργύρου έχουν διαφορετικές επιδράσεις και ως εκ τούτου διαφορετικές τιμές LD50 (οι οποίες είναι τυπικά μεταξύ 1 mg / kg και 100 mg / kg).

Ο καθαρός υδράργυρος θεωρείται πολύ λιγότερο τοξικός, όπως απεικονίζεται με δραματικό τρόπο στην περίπτωση μιας οδοντιάτρου, η οποία αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει με έγχυση του υγρού στοιχείου στις φλέβες της. Δέκα μήνες αργότερα δεν εμφάνισε συμπτώματα, παρά το γεγονός ότι ο υδράργυρος διαχύθηκε στους πνεύμονές της.

Πηγή: www.newmoney.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr