apopseis_mikro

Οι δυο Αηβασίληδες. Παραμύθι του Θανάση Δρίτσα, καρδιολόγου

30 Δεκεμβρίου 201207:46

Αυτός και ο άλλος Αη-Βασίλης συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε μια χιονισμένη αυλή έξω από ένα φτωχόσπιτο.

Ο ένας έμπαινε και ο άλλος έβγαινε από την αυλή. Ο ένας, αυτός που έμπαινε στην αυλή, κουρελής και ρακένδυτος με όψη ζητιάνου κρατούσε στα χέρια του ένα μπαλωμένο και φθαρμένο σάκο που είχε μέσα πολύ λίγα πράγματα, λάδι, αγιασμό, βασιλικό, ένα μπουκαλάκι με φάρμακο, ένα κέρι για να βλέπει στα παγωμένα σκοτάδια και μια βασιλόπιτα με φλουρί. Αυτός ο Αη-Βασίλης μπορούσε να πολλαπλασιάζει τα πράγματα που είχε μέσα το σακκί του μόνο με την προσευχή του. Αυτός ο Βασίλης δεν επισκεπτόταν τις αγορές και τα παλάτια με τα μεγάλα φώτα, δεν προτιμούσε τις μεγάλες πόλεις με τους θορύβους και τα πολυτελή αυτοκίνητα. Θα τον εύρισκες να ταξιδεύει συχνά, και δεν ξέρω καν πώς ταξιδεύει, στην πεινασμένη Νότιο Αμερική, στις μίζερες γειτονιές του Μπαγκλαντές, στα ορυχεία διαμαντιών του Κονγκό. Εκεί που οι φιλότιμοι φτωχοί μοιράζουν το λίγο ψωμί τους, δηλαδή τα μικρά τίποτα. Δεν μιλάει πολύ, είναι αδύνατος, λιπόσαρκος, προσεύχεται, λένε οι γλώσσες τη νοερή προσευχή δηλαδή την ώρα που εργάζεται μπορεί να προσεύχεται παράλληλα, είναι τόσο αδύνατος ώστε όταν περπατάει ακούγεται ο θόρυβος που κάνουν τα κόκκαλα του.

Ο άλλος ο χοντρός, ο υπέρβαρος Σάντα, είναι ντυμένος με κόκκινη στολή, ζώνη, γυαλιστερές μπότες και μάλλινο σκούφο. Όλα τα ρούχα του έχουν πάνω τους τη σφραγίδα γνωστών οίκων μόδας. Πάνω στη στολή του φέρνει, αναγκαστικά, χαραγμένα τα λογότυπα των εταιρειών που είναι οι χορηγοί στο ταξίδι του. Χρησιμοποιεί όλα τα ηλεκτρονικά μέσα, μπαίνει στο Google Earth για να παίρνει συντεταγμένες και να μαθαίνει συνέχεια τη θέση του κάθε στιγμή στον παγκόσμιο χάρτη, στα ταξίδια του ακούει μουσική από το iPod του. Μετακινείται με όχημα που σχεδίασε ειδικά για κείνον η NASA. Φέρνει δώρα στα παιδιά μόνο αν οι γονείς τους είναι συνδρομητές  στο πρόγραμμα «Santa» το οποίο προβλέπει ετήσια δόση του ύψους των 5000$. Aκόμη τα παιδιά δεν παίρνουν δώρο από τον χοντρο-Σάντα αν οι γονείς δεν είναι κάτοχοι της πιστωτικής κάρτας «Α Christmas Present». Παίρνει ακόμη ποσοστό 10% από τις κατασκευάστριες εταιρείες για το κάθε δώρο που δωρίζει και αποφεύγει, βέβαια, να λέει τη λέξη «χαρίζω».
Τι έχουν όμως να πούν οι δύο Αη-Βασίληδες κατά τη διάρκεια της εντελώς τυχαίας και σύντομης συνάντησης:

ΣΑΝΤΑ: Ποιός είσαι εσύ ζητιάνε; Τι κάνεις εδώ με τέτοια παγωνιά τέτοια ώρα; Δεν κρυώνεις καθόλου με αυτά τα άθλια κουρέλια που φοράς; Και, Θεέ μου, πόσο αδύνατος είσαι. Πώς σε λένε δύστυχε;
BΑΣΙΛΗΣ: Βασίλη. Εσύ ποιός είσαι;
ΣΑΝΤΑ: Χαίρω πολύ! Να σου συστηθώ. Σάντα Κλάους, το γενναιόδωρο πνεύμα των Χριστουγέννων! (τον χτυπά δυνατά αλλά φιλικά στη πλάτη). Τι κάνεις εδώ όμως;
ΒΑΣΙΛΗΣ: Ήρθα επείγουσα επίσκεψη σ’ έναν άρρωστο, ένα άρρωστο μικρό παιδί που κατοικεί στο σπίτι αυτό.
ΣΑΝΤΑ: Μπά! Δεν πήρα τίποτα είδηση. Δεν έχω χρόνο για συναισθηματισμούς, αγαπητέ δύστυχε. Άφησα τα δώρα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο και βγήκα γρήγορα. Δεν έχω καθόλου χρόνο, έχω πολύ στρές τις μέρες αυτές. Αν δεν προλάβω, θα φάω χοντρό πρόστιμο από τους χορηγούς…
Φίλε βγάζω 10% από κάθε παιχνίδι! Καταλαβαίνεις, είναι μια χρυσή συμφωνία. Μεγάλη επένδυση φίλε μου ο Αη-Βασίλης. Και να σκεφτείς ότι βασίζεται σε ένα παραμυθάκι, χα, χα, χα, χα, χα, χα!!!
Αλλά πες μου, μπορώ να βοηθήσω σε κάτι;

BΑΣΙΛΗΣ: Όχι, σ’ ευχαριστώ. Πρέπει να ψάξω γρήγορα για τον άρρωστο. Βιάζομαι να αγγίξω το μέτωπο του και να του βάλω λίγο από το λαδάκι αυτό, και να του δώσω τρείς σταγόνες απ’ το φάρμακο.
ΣΑΝΤΑ: Μα….είσαι γιατρός; Δε μοιάζεις φίλε για γιατρός. Πρώτη φορά βλέπω γιατρό με τόσο άθλια εμφάνιση!!!
ΒΑΣΙΛΗΣ: Ο άγγελος μού έστειλε μιαν ειδοποίηση για το παιδί αυτό και πρέπει να βιαστώ. Κρατάω μαζί μου το κατάλληλο φάρμακο και πρέπει να βιαστώ.
ΣΑΝΤΑ: Ο άγγελος σε ειδοποίησε; Τι τρελά πράματα είναι αυτά! My God! I don’t believe you, my friend! Φίλε, την έχεις ψωνίσει! Να ρωτήσω μια σημαντική λεπτομέρεια: Ποιόςσε πληρώνει για τη δουλειά που κάνεις, φίλε μου;
ΒΑΣΙΛΗΣ: Κανείς. Βάζω όλα τα έξοδα του ταξιδιού από την τσέπη μου. Αν δε το κάνω αυτό, δεν πιάνουν οι θεραπείες μου. Αν πληρωθώ από κάποιον, η θεραπεία είναι καταδικασμένη.
ΣΑΝΤΑ: Τώρα καταλαβαίνω ότι έχεις πράγματι χάσει τα λογικά σου δύστυχε ήρωα. Μου λες το πιο τρελό πράγμα που έχω ως σήμερα. Δεν πληρώνεσαι για τις υπηρεσίες σου!!! Δεν καταλαβαίνω αυτό το δίνω χωρίς να παίρνω, είναι σίγουρα μια τακτική που θα σε βλάψει σύντομα. Ήδη βλέπω το μίζερο τέλος σου Πες μου, τι τρως εσύ; Πού μένεις, αθλιότατε σημαιοφόρε της ελεημοσύνης;
ΒΑΣΙΛΗΣ: Έχω ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου, κατά κόσμον, στην Καισάρεια της  Καππαδοκίας. Το σπίτι μου ήταν μια σπηλιά ανάμεσα σε βράχια που δύσκολα έφτανε ανθρώπου πόδι. Ζούσα ήσυχα πολύ. Δεν τρώω κρέας, τρώω λίγο μόνο από τους καρπούς της γης. Νιώθω καλύτερα, όταν μοιράζω τα αγαθά μου στους φτωχούς.

ΣΑΝΤΑ: Επιβεβαιώνεται η αρχική μου διάγνωση, το είχα υποθέσει: τρέλα λόγω έλλειψης πρωτεινών σε εκ πεποιθήσεως Vegetarian!!! Δεν έχουν καμμία λογική αυτά που λες, ήρωα μου κουρελή. Μήπως έχεις παραλήρημα και πυρετό από την πείνα, καλή μου ακτινογραφία ανθρώπου; Μιλάς μάλλον για θεούς και αγγέλους. Μα πως μπορεί να ασχοληθεί μαζί σου ο Θεός; Ο Θεός επισκέπτεται καθώς πρέπει ανθρώπους, ανθρώπους που έχουν κάνει τον αγώνα τους για κοινωνική καταξίωση. Από πού και ως πού θα κατέβει ο θεός τόσο χαμηλά να επισκεφθεί ένα πάμπτωχο, μίζερο και ψυχοπαθή vegetarian; Θα ήταν εξαιρετικά χαζό εκ μέρους του Θεού μας.
ΒΑΣΙΛΗΣ: Ο Θεός είναι ένας γιά όλους. Αν σκεφτείς με καθαρό μυαλό και δεις γύρω σου, θα καταλάβεις ότι ο Θεός είναι απλός, όμορφος, θα βρείς τη σοφία του στο ελάχιστο, είναι Θεός αγάπης. Κοίτα τη φύση γύρω σου και θα μπείς στη σκέψη του Θεού μας. Αν κάποιος ισχυριστεί ότι δεν έχει συναντήσει τον Θεό, θα διαψευσθεί. Εκείνος έχει πει με τα δικά του λόγια ότι αν δεν έχετε συναντήσει κάποιον φτωχό, άρρωστο και δύστυχο αδελφό μου τότε ούτε εμένα έχετε συναντήσει. Μπορείς να τα δείς όλα αυτά καθαρά αλλά πρώτα πρέπει να καθαρίσει το μυαλό σου από.. τα πολλά λιπαρά!!!
ΣΑΝΤΑ: Είναι οριστικό, τα έχεις εντελώς χαμένα και θα πρέπει να ειδοποιήσω το συντομότερο τις ψυχιατρικές υπηρεσίες για να σου αρχίσουν γρήγορα θεραπεία.

ΒΑΣΙΛΗΣ: Συμπαθητικέ και αφελή χοντρούλη! Μου τρώς κυριολεκτικά την ώρα. Όπως σου είπα πρέπει ν’ αγγίξω το κεφαλάκι του άρρωστου μικρού, κάτι που δεν έχεις πάρει είδηση ακόμα, και να φύγω γρήγορα για το Μπαγκλαντές. Οι πλημμύρες έχουν καταστρέψει πολλά φτωχά σπίτια κι έχουν χαθεί πολλές ζωές. Όσοι έχουν επιβιώσει, πεινάνε, έχουν ανάγκη από το ελάχιστο φαγητό. Οι πάγοι στον Βορρά λιώνουν γρήγορα και το νερό ανεβαίνει επικίνδυνα στο νότιο ημισφαίριο. Η στάθμη ανεβαίνει στους ωκεανούς και το νερό πλημμυρίζει χωράφια, σπίτια. Οι άνθρωποι πεινάνε και πνίγονται. Ο πλανήτης, το όμορφο δημιούργημα του Θεού, πεθαίνει. Ο Θεός είχε αφήσει τον άνθρωπο κυβερνήτη αλλά αυτός έκανε πολύ κακή διοίκηση. Ο άνθρωπος είναι έξυπνος, αλλά όχι σοφός. Μένει η αγάπη του θεού να σώσει πάλι τον κόσμο. Εσύ όμως δεν είδες και δεν άκουσες τίποτε απ’ όλα αυτά στα ταξίδια που κάνεις; Και μάλιστα με τα γρήγορα μέσα και την επιστήμη που χρησιμοποιείς!

ΣΑΝΤΑ: Φίλε μου……Βασίλη, αυτές οι ανοησίες είναι διαδόσεις των πολιτικών και των οικολόγων που εκμεταλλεύονται το σούσουρο που γίνεται για να εισπράξουν πολιτικά οφέλη. You know, my friend, always the same Mafia! Αγαπητέ μου, δυστυχισμένε φυτοφάγε φτωχούλη, ο πλανήτης και ο κόσμος είναι καλύτερος από ποτέ με τόσες ευκαιρίες που δίνει στους  έξυπνους να γίνουν πλούσιοι και να ζήσουν ζωή χαρισάμενη. Νομίζω ότι υπάρχουν πολύ πιο χρήσιμα πράγματα να ασχοληθείς, αγόρι μου!!!
ΒΑΣΙΛΗΣ: Ματαιοπονούμε στη συζήτηση μας αυτή, εδώ μέσα, στο βασίλειο της παγωνιάς. Πήγαινε να ζεσταθείς, καλή σου τύχη, ευλογημένε, και καλό σου ταξίδι. Μας σώζει όλους μόνο η προσευχή. Προσευχήσου για τον άρρωστο και για τον κόσμο, συμπαθητικέ χοντρούλη. Καλά χριστούγεννα κι ας είναι ευλογημένος ο καινούργιος χρόνος!

Έχει αρχίζει να χαράζει, το χιόνι λάμπει στο πρώτο πρωινό φως. Ο Βασίλης από την Καππαδοκία ακούμπησε το μέτωπο του άρρωστου παιδιού, του έβαλε λαδάκι, το σταύρωσε και προσευχόταν δίπλα του μέχρι την ανατολή του ήλιου. Ο μικρός άρχισε μετά από πολλές ώρες να ιδρώνει, να πέφτει ο πυρετός του, να συνέρχεται. Το πρόσωπο των γονιών του φωτίστηκε, το χαμόγελο και η αγάπη άνθισε πάλι στο σπίτι. Ο φτωχός Βασίλης από την Καππαδοκία, η ακτινογραφία, έκοψε και μοίρασε τα κομμάτια της Βασιλόπιτας. Έκοψε και ένα κομμάτι για τον συμπαθητικό χοντρούλη, τον Σάντα. Ε, τον τυχερό!!! Ο Σάντα κέρδισε και το φλουρί. Καλά Χριστούγεννα σε όλους και Καλή Χρονιά με αγάπη και υγεία.

Για την αντιγραφή Δημήτρης Αδαμίδης

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr