BEHRAKIS 0

Ο Γιάννης Μπεχράκης και οι φωτογραφίες του καθήλωσαν το κοινό στη ΦΕΞ

27 Δεκεμβρίου 201222:15

BEHRAKIS 0Στην κατάμεστη αίθουσα της ΦΕΞ, στο σπίτι Πολιτισμού, μίλησε το βράδυ της Πέμπτης ο πολυβραβευμένος Φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης.

Ο Διευθυντής του ελληνικού τμήματος του Reuters, καλεσμένος του Black Box και της ΦΕΞ, αναφέρθηκε στη δουλειά του, στον τρόπο που λειτουργεί ένας πολεμικός ανταποκριτής, πώς λειτουργεί ένα διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, τι θέση έχει η Ελλάδα πλέον για τις ειδήσεις διεθνώς, αλλά και τι είναι αυτό που τον συνδέει με την Ξάνθη, την οποία επισκέπτεται συνεχώς.

Αφού ξεκαθάρισε ότι συνδέεται με την πόλη με στενούς οικογενειακούς δεσμούς καθώς η σύζυγός του είναι από την Ξάνθη, διευκρίνισε ότι τα τελευταία 3 χρόνια έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα, διευθύνοντας το ελληνικό γραφείο του Reuters. Η εγκατάσταση αυτή, σημείωσε, ήταν τυχαία, αλλά συνέπεσε με την μεγάλη κρίση χρέους, που μετέβαλλε την Ελλάδα σε μια από τις 5 κορυφαίες ειδήσεις του πλανήτη !

Μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Μπεχράκης σημείωσε ότι αν και ο ίδιος αρέσκεται να πηγαίνει σε πολλά περίεργα μέρη που κανείς δεν θα ήθελε να είναι εκεί. “Θέλω να είμαι αυτός που βλέπει όλα αυτά τα πράγματα και τα μεταφέρει για να μην χαθούν” είπε, προσθέτοντας ότι είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη ενός ανθρώπου που εργάζεται για το  Reuters, το οποίο ενημερώνει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους στον Πλανήτη.  “Είναι μια ρομαντική ιδέα, το να κάνω αυτή τη δουλεία”  είπε, αναφέροντας ότι το έργο “Αποστολή στη Νικαράγουα” με το Τζίν Χάκμαν και το Νίκ Νόλτε, μια πραγματική ιστορία, τον ενέπνευσε να ακολουθήσει τη δουλειά του φωτορεπόρτερ, για την οποία παραδέχεται ότι είναι πάρα πολύ επικίνδυνη.

“Είδηση μέσα σε μια φωτογραφία”

“Μέσα στη φωτογραφία πρέπει να υπάρχει η είδηση” σύμφωνα με το Γιάννη Μπεχράκη, “και ταυτόχρονα,  να γεννά συναισθήματα και να κεντρίζει το ενδιαφέρον”. Αυτός είναι ο στόχος μιας φωτογραφίας που δημιουργεί διαφορετικά συναισθήματα σε κάθε άνθρωπο, σύμφωνα με τον πολυβραβευμένο φωτορεπόρτερ.  Το κοινό παρακολούθησε μια σειρά από φωτογραφίες του Γιάννη Μπεχράκη, με τον ίδιο το διεθνή φωτορεπόρτερ να εξηγεί τις συνθήκες και τις δυσκολίες κάθε κατάστασης, στην Αφρική, την Αλβανία, το Ιράκ, την πρώην Γιουγκοσλαβία, την “Αραβική Άνοιξη” αλλά και την ελληνική κρίση που αποτελεί ένα είδος πολεμικής ανταπόκρισης για τη διεθνή ειδησεογραφία ! Οι θεατές παρακολούθησαν καθηλωμένοι τις εικόνες του Γιάννη Μπεχράκη από τα πεδία των μαχών σε όλο τον πλανήτη (αλλά όχι μόνο από πολεμικές συρράξεις), εικόνες σκληρές, ανθρώπινες, δύσκολες αλλά σίγουρα αληθινές.

Συγκλονιστικές εμπειρίες !

Με εμφανή συγκίνηση, ο Γιάννης Μπεχράκης περιέγραψε στιγμές κατά τις οποίες οι συνάδελφοί του έχασαν τη ζωή τους μπροστά του, ή ήταν το θέμα μιας φωτογραφίας του, άθελά του. Μάλιστα επεσήμανε πόσο ενοχλείται όταν το κοινό χαρακτηρίζει συλλήβδην τους δημοσιογράφου “αιμοδιψείς”, αναφέροντας πόσους φίλους έχει χάσει σε πολεμικές συγκρούσεις αλλά και το γεγονός ότι το ρολόι του , το έδωσε σύζυγος νεκρού συναδέλφου του !

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό που γέμισε την αίθουσα με τον διάσημο φωτορεπόρτερ να εστιάζει στη δουλειά και όχι στην πολιτική, όπως διευκρίνισε ότι θέλει πάντα να κάνει. Τα έσοδα από το συμβολικό εισιτήριο της διάλεξης, μετά από επιθυμία του Γιάννη Μπεχράκη, θα διατεθούν στο Ψυχολογικό Κέντρο.

Στο περιθώριο της παραμονής στου στην Ξάνθη ο διάσημος φωτορεπόρτερ παραχώρησε μίνι συνέντευξη στο XanthiPress.gr και την EΡΑ που θα μεταδοθεί σύντομα.

behrakis 2BEHRAKIS 4behrakis 3

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr