nikolaou idryma 3

Παρουσιάστηκαν στο Ίδρυμα τα βιβλία της Μαρίας Νικολάου

30 Οκτωβρίου 201208:19

nikolaou idryma  3

Τα δύο βιβλία της δημοσιογράφου και συγγραφέως Μαρίας Νικολάου παρουσιάστηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην Ξάνθη.

Για τη συγγραφέα, γνωστή δημοσιογράφο της ΕΡΑ Κομοτηνής, και τα δύο πονήματά της μίλησαν στο κοινό η Σοφία Μενεσελίδου, φιλόλογος-πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, ο Γιάννης Στρούμπας, φιλόλογος-ποιητής και ο Θωμάς Βουγιουκλής, καθηγητής Δ.Π.Θ.

«Ο κύριος Γιάννης»

 «Ένας νεαρός δάσκαλος καλείται να διδάξει σε ένα ορεινό χωριό της Θράκης, το οποίο κατοικείται από μουσουλμάνους Έλληνες. Η Μελέκ, ο παππούς της, η γιαγιά της και τα υπόλοιπα παιδιά του χωριού ανοίγουν την αγκαλιά τους και με την σειρά του εκείνος ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο για τους αγαπημένους του μαθητές και όχι μόνο. «Μπορεί κανείς να ζήσει σε ένα κόσμο χωρίς ιστορίες;» αναρωτιέται η μικρή Μελέκ και παραδέχεται ότι ακριβώς αυτό ήταν για εκείνη ο κύριος Γιάννης. Το έργο της  ζωγράφου κ. Σύνης Αναστασιάδη «Η μεγαλοπρέπεια της Θυσίας» κοσμεί το εξώφυλλο του βιβλίου.

«Όψεις του δωσιλογισμού στη Θράκη»

Ο δωσιλογισμός στη Θράκη μέσα από τις αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου Κομοτηνής, τον Τύπο και  τις προσωπικές μαρτυρίες. Η Μαρία Νικολάου,  χρησιμοποιώντας τόσο προφορικές όσο και γραπτές πηγές επιχειρεί όπως σημειώνει η ίδια να αναζητήσει ένα μικρό φως σε μια από τις σκοτεινότερες περιόδους της ιστορίας της Θράκης. Πέρα όμως από μια γενική αφήγηση και αναπαράσταση των βασικών γεγονότων της περιόδου της κατοχής και του φαινομένου του δωσιλογισμού στη Θράκη, η Μαρία Νικολάου προσπαθεί να προχωρήσει βαθύτερα και να απαντήσει σε μια σειρά βασικών ερωτημάτων: πόσοι και ποιοι ήταν οι δωσίλογοι, ποια ήταν η ηλικία τους, η καταγωγή τους και τα επαγγέλματα που εξασκούσαν; Ποια ήταν τα κίνητρα τους; ποιο ήταν το αποτέλεσμα της δράσης τους στον κοινωνικό ιστό της περιοχής όπου ζούσαν; Τελικά τι έγινε μεταπολεμικά; Απονεμήθηκε δικαιοσύνη;

 

 

nikolaou idryma 1

nikolaou idryma 2

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr