mm nikolaou-28102012

Παρουσίαση των βιβλίων της δημοσιογράφου Μ. Νικολάου στο Ίδρυμα, το βράδυ

29 Οκτωβρίου 201205:33

mm nikolaou-28102012Την Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012, στις 20:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης παρουσιάζει δύο  βιβλία της δημοσιογράφου-συγγραφέα κ. Μαρίας Νικολάου.

«Ο κύριος Γιάννης»

 «Ένας νεαρός δάσκαλος καλείται να διδάξει σε ένα ορεινό χωριό της Θράκης, το οποίο κατοικείται από μουσουλμάνους Έλληνες. Η Μελέκ, ο παππούς της, η γιαγιά της και τα υπόλοιπα παιδιά του χωριού ανοίγουν την αγκαλιά τους και με την σειρά του εκείνος ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο για τους αγαπημένους του μαθητές και όχι μόνο. «Μπορεί κανείς να ζήσει σε ένα κόσμο χωρίς ιστορίες;» αναρωτιέται η μικρή Μελέκ και παραδέχεται ότι ακριβώς αυτό ήταν για εκείνη ο κύριος Γιάννης. Το έργο της  ζωγράφου κ. Σύνης Αναστασιάδη «Η μεγαλοπρέπεια της Θυσίας» κοσμεί το εξώφυλλο του βιβλίου.

«Όψεις του δωσιλογισμού στη Θράκη»

Ο δωσιλογισμός στη Θράκη μέσα από τις αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου Κομοτηνής, τον Τύπο και  τις προσωπικές μαρτυρίες. Η Μαρία Νικολάου,  χρησιμοποιώντας τόσο προφορικές όσο και γραπτές πηγές επιχειρεί όπως σημειώνει η ίδια να αναζητήσει ένα μικρό φως σε μια από τις σκοτεινότερες περιόδους της ιστορίας της Θράκης. Πέρα όμως από μια γενική αφήγηση και αναπαράσταση των βασικών γεγονότων της περιόδου της κατοχής και του φαινομένου του δωσιλογισμού στη Θράκη, η Μαρία Νικολάου προσπαθεί να προχωρήσει βαθύτερα και να απαντήσει σε μια σειρά βασικών ερωτημάτων: πόσοι και ποιοι ήταν οι δωσίλογοι, ποια ήταν η ηλικία τους, η καταγωγή τους και τα επαγγέλματα που εξασκούσαν; Ποια ήταν τα κίνητρα τους; ποιο ήταν το αποτέλεσμα της δράσης τους στον κοινωνικό ιστό της περιοχής όπου ζούσαν; Τελικά τι έγινε μεταπολεμικά; Απονεμήθηκε δικαιοσύνη;

Μαρία Νικολάου

Η Μαρία Νικολάου γεννήθηκε στις Σέρρες. Αποφοίτησε από τον Τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Τμήματος του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, με μεταπτυχιακό στη Νομική Σχολή Κομοτηνής και έχει δίπλωμα δημοσιογραφίας από το Δημόσιο ΙΕΚ Κομοτηνής. Ξεκίνησε την δημοσιογραφική της καριέρα το 1996 αρθρογραφώντας στην εβδομαδιαία εφημερίδα: «Θρακική Αγορά» και ταυτοχρόνως έχοντας την επιμέλεια και παρουσίαση καθημερινής δημοσιογραφικής εκπομπής στο ιδιωτικό ραδιόφωνο «Δίαυλος Ροδόπη». Το 1997 ξεκίνησε η συνεργασία της με την ΕΡΑ Κομοτηνής , όπου και εργάζεται μέχρι σήμερα, έχοντας την παραγωγή, επιμέλεια και παρουσίαση δημοσιογραφικής πρωινής εκπομπής. Είναι μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.Θ.

Διακρίσεις:

  • 2005: 1ο  Βραβείο του ΑΠΕ  για τον ηλεκτρονικό τύπο  για σειρά εκπομπών με τίτλο «Εμείς οι άλλοι» στο ραδιοφωνικό σταθμό ΕΡΑ Κομοτηνής.
  • 2007: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, 1ο  Βραβείο Καλύτερου Ρεπορτάζ στον Περιφερειακό Τύπο.
  • 2009: Δέκα ιστορίες, ανάμεσα σε 155 που υποβλήθηκαν, διακρίθηκαν στον διαγωνισμό διηγήματος του Βρετανικού Συμβουλίου που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και τις εκδόσεις «Ιανός»- με τίτλο «Φανταστείτε το μέλλον σας σε μια πόλη που αλλάζει»
  • 2009: Βραβείο Δημοσιογραφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Ελληνική κριτική επιτροπή για το δημοσιογραφικό βραβείο 2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  • 2009: Ελληνογερμανικό δημοσιογραφικό βραβείο «Ελένη Βλάχου». Το βραβείο απονέμεται για πρώτη φορά σε γυναίκα δημοσιογράφο και επίσης για πρώτη φορά σε δημοσιογράφο του τύπου της περιφέρειας.
  • 2010: Η Ελληνική κριτική επιτροπή για το δημοσιογραφικό βραβείο 2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιλέγει ρεπορτάζ της στον περιοδικό τύπο (ΒΟΡΕΑΣ)
  • 2011: Η Ελληνική κριτική επιτροπή για το δημοσιογραφικό βραβείο 2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρότεινε για τον τομέα του ραδιοφώνου το ρεπορτάζ της με τίτλο «Στις γειτονιές των Ρομά».

Για τα βιβλίο και την συγγραφέα θα μιλήσουν

  • Σοφία Μενεσελίδου, φιλόλογος-πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής
  • Γιάννης Στρούμπας, φιλόλογος-ποιητής
  • Θωμάς Βουγιουκλής, καθηγητής Δ.Π.Θ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της καπναποθήκης «Π», στην οδό καπνεργατών 9 στην Ξάνθη.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr