ate_bank_2

ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ αλλά και ΔΗΜΑΡ για το μέλλον της Αγροτικής

27 Ιουλίου 201208:45

ate_bank_2Όλα σχεδόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τοποθετούνται για το θέμα της ΑΤΕ και του μέλλοντος των θυγατρικών της ΣΕΚΑΠ, ΕΒΖ, ΔΩΔΩΝΗ.

Από το ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε το αίτημα για άμεση σύγκληση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, την οποία ζητούν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου 11 βουλευτές του κόμματος, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την Αγροτική Τράπεζα. Όπως αναφέρουν οι βουλευτές επικαλούμενοι σχετικά δημοσιεύματα, «η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να αποφασίσει, αν δεν έχει αποφασίσει ήδη, τον τεμαχισμό της Αγροτικής Τράπεζας σε «κακή» και «καλή» με την εκχώρηση της τελευταίας σε ιδιωτικό τραπεζικό όμιλο». Παράλληλα, κάνουν λόγο για «απολύτως απαράδεκτες αποφάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ελληνική οικονομία και ειδικότερα τον αγροτικό πληθυσμό» και τονίζουν ότι «η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να προχωρά σε τέτοιου είδους μείζονες αποφάσεις, και μάλιστα ερήμην της Βουλής, που υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας».

Οι βουλευτές που υπογράφουν την επιστολή είναι:

Βαλαβάνη Νάντια
Γάκης Δημήτρης
Γελαλής Δημήτρης
Δερμιτζάκης Κώστας
Διακάκη Μαρία
Διαμαντόπουλος Βαγγέληςhttp://www.agronews.gr/Ιγγλέζη Κατερίνα
Λαφαζάνης Παναγιώτης
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Σαμοΐλης Στέφανος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Τσακαλώτος Ευκλείδης

Ίδιο αίτημα και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες

Ταυτόχρονα, όπως έγινε γνωστό από τη Νομαρχιακή Ξάνθης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, μετά από επικοινωνία με τα κεντρικά και την ανησυχία για τη ΣΕΚΑΠ κατατέθηκε αντίστοιχο αίτημα προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής από τον Γραμματέα της ΚΟ των ΑΝΕΛ Κώστα Μαρκόπουλο. Αναλυτικά σε επιστολή του αναφέρει:

Αθήνα 26 Ιουλίου 2012

Προς τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων

Κύριε Πρόεδρε,

διαδοχικά και αλληλοσυγκρουόμενα δημοσιεύματα που προδίδουν διαρροή από το Υπουργείο των Οικονομικών αναφέρονται στην πώληση της Αγροτικής Τράπεζας, πριν ή μετά την εκποίηση των τριών εταιρειών που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της (ΣΕΚΑΠ, ΔΩΔΩΝΗ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ). Με δεδομένο το γεγονός ότι στην ΑΤΕ είναι υποθηκευμένο το 70% της αγροτικής γης, έχει δημιουργηθεί αναστάτωση και ανασφάλεια στον αγροτικό κόσμο της χώρας. Το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ζητά σύγκλιση της Επιτροπής με πρόσκληση του Υπουργού των Οικονομικών ώστε να υπάρχουν απαντήσεις για τα ακριβή σχέδια της κυβέρνησης, για το αν θα διαχωριστεί η ΑΤΕ σε καλή και κακή, για το αν υπάρχει πρόνοια να παραμείνει σε ελληνικά χέρια. Για όλα αυτά επιθυμούμε ενημέρωση από τον Υπουργό των Οικονομικών πριν δημιουργηθούν τετελεσμένα

Επίκαιρη ερώτηση από το ΚΚΕ

Από το ΚΚΕ κατατέθηκε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτού Νίκου Καραθανασόπουλου με τίτλο « Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και των κρατικοσυνεταιριστικών επιχειρήσεων»

Η κυβέρνηση της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ έχει ήδη ανακοινώσει την πώληση-χάρισμα των κρατικοσυνεταιριστικών επιχειρήσεων ΣΕΚΑΠ-ΔΩΔΩΝΗ και της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) ταυτόχρονα μάλιστα με την ποσόστωση παραγωγής της ζάχαρης. Την ίδια στιγμή προωθεί άμεσα και γρήγορα την ιδιωτικοποίηση και της Αγροτικής Τράπεζας με το σχέδιο διαχωρισμού της και την πώληση του υγιούς τμήματος σε ιδιώτες.

Η εξέλιξη αυτή θα έχει τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους στην Τράπεζακαι τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, εποχιακούς και μόνιμους, για τους μικρομεσαίους αγρότες και το λαό γενικότερα.

• Απολύσεις και νέες χειρότερες εργασιακές σχέσεις σε όσους απομείνουν προκειμένου ο ιδιώτης να μειώσει το λεγόμενο μισθολογικό κόστος και να διασφαλίσει την κερδοφορίατου.

• Εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες και συνεταιριστικές οργανώσεις θακινδυνέψουν άμεσα και μαζικά να χάσουν τις υποθηκευμένες περιουσίες τους στην ΑΤΕ, να καταστραφούν άμεσα από τις μαζικές κατασχέσεις.

• Αλυσιδωτές θα είναι οι επιπτώσεις αυξάνοντας την ανεργία και επηρεάζοντας τηναγροτική παραγωγή, τις τιμές των προϊόντων και όλη την αλυσίδα στο διατροφικό τομέακαι την μεταποίηση.

Τώρα που η καπιταλιστική κρίση αγριεύει σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα, την ώρα που οι διατροφικές ανάγκες του λαού μας δεν ικανοποιούνται ενώ μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας η συγκυβέρνηση τις παραδίνει στο κεφάλαιο. Η πώληση αυτή δεν έχει σχέση με τη διαχείριση του χρέους. Πάνω από όλα γίνεται για να εξασφαλιστεί η υλοποίηση της Κ.Α.Π., να δοθεί πλούτος και νέα πεδία επιχειρηματικής δράσης στο μεγάλο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο όπως επιτάσσει η στρατηγική της ΕΕ και ο δρόμος διεξόδου από την κρίση προς όφελος των μονοπωλίων με τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις,

Το ΚΚΕ εκφράζει τη ριζική αντίθεσή του με την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και τωνκρατικοσυνεταιριστικών επιχειρήσεων ΕΒΖ-ΣΕΚΑΠ-ΔΩΔΩΝΗ.

Δεδομένου ότι ο αγροτικός τομέας είναι στρατηγικής σημασίας για τη διατροφική αυτάρκεια του λαού. Δεδομένων των συνεπειών για τους εργαζόμενους,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

Τι σχεδιάζει να κάνει με την ΑΤΕ, και τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους στην ΑΤΕ και τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις

Τι θα γίνει με τα περιουσιακά στοιχεία και την αγροτική γη που είναι υποθηκευμένη

Πώς θα διασφαλιστεί η επαρκής χαμηλότοκη χρηματοδότηση για τους μικρομεσαίους αγρότες.

 

Ο Χατζησωκράτης για την ΑΤΕ

Στο όλο θέμα τοποθετήθηκε, εν μέρει υπερασπιζόμενος τους μέχρι τώρα κυβερνητικούς χειρισμούς ο Δ. Χατζησωκράτης:

«Το μέλλον της ΑΤΕ αποτελεί πολύ σοβαρή υπόθεση και δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζεται με φήμες και σενάρια.
Ορισμένα ερωτήματα απαιτούν άμεσες δημόσιες απαντήσεις.
– Τι ακριβώς έχει γίνει με το
business plan που παρουσίασε η ΑΤΕ;
– Γιατί απορρίπτεται από την Τράπεζα Ελλάδας;
– Δεν θα αποτελεί πολιτικό ζήτημα να δίνουμε, ως κράτος, χρήματα για την ανακεφαλαίωση μιας Τράπεζας, η οποία και θα έρχεται στο κατόπιν να αγοράζει Τράπεζα με πλειοψηφική συμμετοχή του Δημοσίου

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr