krax

Πριν την οικονομική κατάρρευση οι Δήμοι. Νέα μείωση στη χρηματοδότησή τους

23 Ιουλίου 201215:31

kraxΈνα βήμα πριν το οικονομικό κραχ θα βρεθούν οι Δήμοι όλης της χώρας μετά τη νέα μείωση της χρηματοδότησής, όπως προκύπτει από την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν οι συναρμόδιοι Υπουργοί στις 19 Ιουλίου.



Η ΣΑΤΑ των Δήμων έπεσε στο ποσό των 299 εκ. ευρώ, παρά την πρόβλεψη του προϋπολογισμού 2012, για απόδοση 380 εκ. ευρώ. Έτσι τα ποσά των κεντρικών αυτοτελών πόρων που προορίζονται για επισκευές, συντηρήσεις και μικρά έργα στους Δήμους, στην τριετία 2009-2012 διαμορφώνεται στο 64,71%!

Εξάλου ακόμη και μετά τη νέα μείωση, δεν είναι δεδομένο ότι θα η εκταμίευσή του θα ξεκινήσει άμεσα ή ότι θα δοθεί στο σύνολό της, όπως έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, ίσως αυτό αποτελεί και προμήνυμα για τις επόμενες χρονιές, σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις της χώρας έναντι των δανειστών, ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών επιφυλάχθηκε να απαντήσει σε σχετικά ερωτήματα.

Φοβούνται στάση πληρωμών το Σεπτέμβρη

Παράλληλα, η ΚΕΔΕ αλλά και η ΠΟΕ-ΟΤΑ μετά από συνάντησή τους, κατέληξαν στο συμπέρασαμ ότι οι Δήμοι βρίσκονται ένα στάδιο πριν την οικονομική τους κατάρρευση. Ήδη κάποιοι Δήμοι της χώρας έχουν εκδηλώσει αδυναμία πληρωμής μισθοδοσίας ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος στάσης πληρωμών από το Σεπτέμβρη. Παράλληλα οι Αυτοδιοίκητικοί εκφράζουν την αγωνία τους για τις κοινωνικές δομές, εφόσον δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες λειτουργίας.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται κρίσημη και η οικονομική κατάσταση της χώρας, πλήττει τους Δήμους όπως και τη Δημόσια Διοίκηση.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr