antoniadis gri

Περί Αναπτυξιακής το ανάγνωσμα. Του Ανέστη Αντωνιάδη.

11 Ιουλίου 201222:32

antoniadis_griΔιαβάζοντας και βλέποντας όλα αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες, ειδικότερα μετά την έγκριση των 2.900.000 €, ξαφνικά όλοι ασχολούνται με το θέμα, κόπτονται μάλιστα ως σωτήρες της Ξάνθης, παρατηρούμε συμπεριφορές και δελτία τύπου που αγγίζουν τα όρια του άκρατου λαϊκισμού.

Μετά από μελέτη της όλης κατάστασης, γιατί το θέμα δεν το γνώριζα εξολοκλήρου, αλλά κυρίως με επαφές μου με πρώην αλλά και νήν απλήρωτους εργαζομένους της ΑΝ. Ξάνθης, οι απαντήσεις είναι απλές και κυρίως γνωστές σε όλους που έχουν ασχοληθεί.

Ο μόνος λόγος για να παραμείνει εν ενεργεία η ΑΝ. Ξάνθης, είναι το προσωπικό του, να μην βγει στην ανεργία και κυρίως οι παλιοί και έμπειροι, που ήταν η ραχοκοκαλιά της ΑΝ. Ξάνθης, να μην χαθούν και δεν αξιοποιηθούν, με όλη την τεχνογνωσία που κατέχουν.

Κατά τα άλλα, επί του πρακτέου, η ΑΝ. Ξάνθης από όποια πλευρά και να δεις το θέμα και να το εξετάσεις μυρίζει άσχημα. Φυσικά και βοήθησε στην ανάπτυξη και στις υλοποιήσεις επενδύσεων στο νομό μας, αλλά δυστυχώς δεν έκανε μόνο αυτό. Λειτουργούσε σαν ένα κομματικό μαγαζί, εξυπηρετούσε συγκεκριμένες προτάσεις επενδύσεων, δεν ενημέρωνε σωστά τους δυνητικούς επενδυτές, αλλά μόνο τους ημετέρους. Υπήρχαν τεράστια λειτουργικά έξοδα και είναι απορίας άξιο πως μια εταιρεία με καθαρά συμβουλευτικό και διεκπαιρεοτικό ρόλο στην παροχή υπηρεσιών με διαχείριση τεράστιων κονδυλίων να έχει σπαταλήσει και το αρχικό κεφάλαιο 600.000€, αλλά να έχει αυτή τη στιγμή και αλλά 850.000€ χρέη. Επίσης είναι απορίας άξιο πως τα 600.000€ χρέος, σε μια εταιρεία χωρίς διοίκηση το τελευταίο χρόνο εκτιναχτήκαν στα 850.000€, δηλαδή δημιουργήθηκε επιπρόσθετη ζημία 250.000€ μέσα στην ουσία ένα χρόνο. Η αλήθεια είναι ότι κατά την ψήφιση του ισολογισμού του 2011, δεν θα είναι τόσο εύκολη η υπερψήφιση του από τους μέτοχους. Παχυλοί μισθοί του Δ.Σ και άλλων υπάλληλων, μερικής απασχόλησης, τεράστια έξοδα σε γραφική υλη, συνεστιάσεις και τραπεζώματα, άνευ ουσίας, αχρείαστες ανακαινίσεις γραφείων και άσκοπα ταξίδια είναι θέματα προς εξέταση και ίσως οι απαντήσεις, στην δημιουργία του χρέους και τον «έλεγχο αξιόποινων διαχειριστικών πράξεων». Επίσης ένα άλλο ερώτημα προκύπτει, πως η διαχείριση του Leader+, που αφορά καθαρά αγροτικές περιοχές, ορεινές, πεδινές και μειονεκτικές και σίγουρα μη-αστικές περιοχές, αξιοποιήθηκε από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός της Ξανθής, ενός καθαρά αστικού κέντρου, άλλο ένα θέμα προς εξέταση. Ακόμη είναι υποκριτικό να γνωρίζεις εδώ και ένα τρίμηνο τουλάχιστον, ότι οδηγείτε η εταιρεία σε λύση και εκκαθάριση, ως πρώην Δ.Σ., να μην παίρνεις επίσημα καμία θέση και με την έγκριση των 2.900.000, ξαφνικά να στέλνεις εξώδικο. Τέλος, όταν είχαμε την περίοδο των παχιών αγελάδων, αναρωτιέμαι που ήταν όλοι αυτοί που ωρύονται τώρα, αλλά και οι διαχειριστές και μέτοχοι, για να διορθώσουν ακόμα και για να καταγγείλουν όλα τα κακώς κείμενα, στην λειτουργιά της αναπτυξιακής.

                Εν κατακλείδι, η λειτουργιά της αναπτυξιακής, πρέπει να λήξει και να υπάρξει άμεση εκκαθάριση και έλεγχος και να αποδοθούν οι ανάλογες ευθύνες, για όλους του λόγους που προανέφερα. Τα 2.900.000€ για να γίνουν εκμεταλλεύσιμα από την υπάρχουσα αναπτυξιακή είναι αδύνατον, εφόσον στην ουσία είναι ανενεργή και δεν έχει ούτε καν τις απαραίτητες ενημερότητες για να υλοποιηθούν τυχόν προγράμματα οι εκταμιεύσεις, μέσω αυτής. Μιας και οι μέτοχοι (Δήμοι) ορθά κοφτά ξεκαθάρισαν, ότι δεν πρόκειται να καλύψουν τις ζημίες. Παρόλα αυτά όμως τα κονδύλια αυτά, όπως και τα συνολικά 18.000.000€ που είναι να εκμεταλλευτεί η περιοχή μας, μπορούν μέσα από την ΕΠΑ Ξάνθης να απορροφηθούν και να γίνουν πλήρη εκμεταλλεύσιμα και να μην χαθούν από τον Νομό. Οπότε, με την πολιτική βούληση και των δημαρχών, αλλά και των βουλευτών του νομού μας, είναι δεδομένο ότι αυτά τα χρήματα δεν θα χαθούν, απλά θα τα αξιοποιήσει άλλος φορέας. Επίσης σε ένα άλλο τομέα, που είναι αναγκαία η πολιτική βούληση είναι η αξιοποίηση, ίσως μετάταξη, του προσωπικού της ΑΝ. Ξάνθης, οι οποίοι φυσικά και χρήσιμοι είναι και είναι οι μόνοι που δεν ευθύνονται για το κατάντημα της εν λόγο εταιρείας.

                Εάν όμως και η ΕΠΑ Ξάνθης, υιοθετήσει τις ίδιες πρακτικές με την αναπτυξιακή και είναι άλλο ένα οχυρό πολιτικής εκμετάλλευσης και πολιτικού έλεγχου, χωρίς να εκπληρώνει τον πραγματικό ρόλο της ύπαρξης της. Δίχως να έχει τα κατάλληλα άτομα, με τις κατάλληλες γνώσεις, για να δώσουν τις αναπτυξιακές ωθήσεις που χρειάζεται ο νομός μας, σε λίγα χρόνια πάλι θα συζητάμε για την λύση και την εκκαθάριση και αυτής.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr