patriarxis xalki

Στο προσκήνιο και πάλι η Χάλκη με λίγο από Θράκη !

7 Ιουλίου 201209:22

patriarxis xalkiΙστορική χαρακτήρισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τη χθεσινή επίσκεψη του επικεφαλής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Μεχμέτ Γκιορμέζ στο Φανάρι, ο οποίος υποστήριξε το άνοιγμα της Σχολής της Χάλκης επικρίνοντας ακόμη και την αρχή της αμοιβαιότητας, αν και έθεσε θέμα τζαμιού στην Αθήνα και μουσουλμάνων Δυτικής Θράκης.

Η επίσκεψη του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων στο Φανάρι μπορεί να έγινε ως ανταπόδοση της επίσκεψης Βαρθολομαίου πέρσι, ωστόσο πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που κυκλοφορούν φήμες ότι κάτι ετοιμάζεται για τη Χάλκη. Μάλιστα χθες η εφημερίδα «Ραντικάλ» έγραφε ότι πρώτη φορά διαφαίνεται ελπίδα για το άνοιγμα της Σχολής της Χάλκης. «Η κυβέρνησή μας (εννοεί την κυβέρνηση Ερντογάν) προσεγγίζει θετικά το θέμα. Πολλές φορές μέχρι σήμερα μας έδωσαν ελπίδες αλλά δεν άνοιξε η Σχολή. Πάντα έχουμε ελπίδες και αν δοθεί άδεια είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε και αύριο τη Σχολή», δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

ΜΕΤΑ 11 ΧΡΟΝΙΑ. Στην αυλή του Πατριαρχείου όπου δόθηκε η συνέντευξη συγκεντρώθηκαν σχεδόν όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης καλύπτοντας με ζωντανές συνδέσεις τη συνάντηση. «Μας συγκινήσατε με το ενδιαφέρον σας», είπε στους δημοσιογράφους ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Είναι η πρώτη φορά που ο Μεχμέτ Γκιορμέζ επισκέφθηκε το Φανάρι ενώ το 2001 είχε πάει και ο τότε επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Νουρί Γιλμάζ.
«Δεν ταιριάζει στη χώρα αυτή μια οποιαδήποτε θρησκευτική κοινότητά της να έχει ανάγκη μια άλλη χώρα για να εκπαιδεύσει τους ιερείς της» δήλωσε ενώπιον του Πατριάρχη Βαρθολομαίου ο Μεχμέτ Γκιορμέζ. Είπε πως και για τις μουσουλμανικές μειονότητες ζητούν ελευθερία στη θρησκεία, στην πίστη και στην εκπαίδευση, όπως και για τους εαυτούς τους. Πριν από τη συνάντηση είχε δεχτεί «βροχή από φαξ» από τους μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης και γι’ αυτό αναφέρθηκε στο θέμα τους. Συζήτησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και το θέμα κατασκευής τζαμιού στην Αθήνα, είπε. Ωστόσο, ανέφερε ότι ο ίδιος θεωρεί ανήθικη την αρχή της αμοιβαιότητας στο θέμα των ελευθεριών.

«ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ». Ενδιαφέρον είναι ότι και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP Χουσεΐν Τσελίκ τάχθηκε χθες εναντίον της αρχής της αμοιβαιότητας σε συνέντευξή του στη «Ραντικάλ», παρ’ όλο που η επίσημη θέση της τουρκικής κυβέρνησης είναι υπέρ της αμοιβαιότητας. Για τη Σχολή της Χάλκης σημείωσε ότι πρέπει να ανοίξει αμέσως, επισημαίνοντας ότι «ήταν λάθος το κλείσιμο της Σχολής και είναι άλλο ένας λάθος το μη άνοιγμά της». Σύμφωνα με τον Χουσεΐν Τσελίκ, «δεν υπάρχει κανένα νομικό εμπόδιο για το άνοιγμά της», αυτό «είναι δικαίωμα που απορρέει από τη Συνθήκη της Λωζάννης». Ανέφερε δε ότι η Σχολή μπορεί να ανοίξει ακόμη και μέσα σε 24 ώρες.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr