paranomi-alieia-arxipelagos-koufonisia

Δυναμιτιστές τρομοκρατούν τις Νότιες Κυκλάδες

20 Νοεμβρίου 201111:29

paranomi-alieia-arxipelagos-koufonisiaΆνευ προηγουμένου είναι η παράνομη αλιευτική δραστηριότητα δυναμιτιστών και πεζοτρατών που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στις νότιες Κυκλάδες, με επίκεντρο τα Κουφονήσια.


Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγα τα περιστατικά δολιοφθορών σε αλιευτικά εργαλεία ψαράδων που αλιεύουν νόμιμα, επειδή τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν.

Το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ κατήγγειλε εκ νέου στις αρχές της εβδομάδας τα ονόματα των ατόμων, τον τύπο των σκαφών (τα οποία φέρουν αλιευτική άδεια) και τα σημεία που επιχειρούν με δυναμίτιδα.

Ωστόσο, οι ενέργειες της αρμόδιας Λιμενικής αρχής, η οποία σημειωτέον έχει επανειλημμένα εκδηλώσει την πρόθεση να εξαφανίσει το φαινόμενο, δεν έχουν φέρει ως τώρα κανένα αποτέλεσμα.

Για μια ακόμη φορά η τοπική κοινωνία βλέπει μια μικρή μειοψηφία να καταστρέφει τα όποια παραγωγικά ιχθυαποθέματα και οικοσυστήματα έχουν απομείνει στην περιοχή, χωρίς να μπορεί να αντιδράσει.

Κι όλα αυτά την περίοδο του χειμώνα όπου η αλιευτική δραστηριότητα αποτελεί το μόνο πρόσφορο έσοδο για την επιβίωση των επαγγελματιών αλιέων της ευρύτερης περιοχής των νότιων Κυκλάδων, που επιλέγουν να αλιεύουν με νόμιμες μεθόδους.

Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα, Αμοργός, Κέρος και Αντικέρι, είναι τα νησιά στα οποία δυναμιτιστές επιχειρούν διαρκώς αλιεία με εκρηκτικές ύλες, διοχετεύοντας στη συνέχεια τα παράνομα αλιεύματα στις αγορές των ΝΑ Κυκλάδων.

Παράλληλα, τέσσερις πεζότρατες αλιεύουν καθημερινά μεγάλες ποσότητες ψαριών, κυρίως υπομεγεθών, τα οποία πωλούνται στη Νάξο και συχνά φτάνουν μέχρι τις ιχθυαγορές της Αθήνας και του Πειραιά.

Μετά τις καταγγελίες και τα λεπτομερή στοιχεία που προσκόμισε το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, η τοπική λιμενική αρχή καλείται να μετουσιώσει σε πράξη την πρόθεσή της, να εξαλείψει το φαινόμενο της παράνομης και καταστροφικής αλιείας στην περιοχή, δίνοντας τέλος σε μία επικίνδυνη κατάσταση που φέρνει στα όρια της απελπισίας την τοπική κοινωνία.

http://www.econews.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr