fatloss_s01_b

Γιατί δεν μπορείς να χάσεις το τοπικό πάχος κι ας λιώνεις στη προπόνηση ;

24 Οκτωβρίου 201117:31

fatloss_s01_bΜηροί, χέρια, προγούλια για σαμπρέλες. Έχεις προσπαθήσει πολύ αλλά το τοπικό πάχος παραμένει. Τουλάχιστον μάθε γιατί;


Ο εφιάλτης του τοπικού πάχους εμφανίζεται κυρίως γύρω από τη περιοχή της κοιλιάς. Σε ορισμένες περιπτώσεις τοπικό συναντούμε και στην περιφέρεια , στους μηρούς ή ακόμη και γύρω από τα χέρια. Υπάρχει κάποιος που νίκησε σε αυτόν τον άνισο αγώνα ; 

Παρακάτω θα προσπαθήσω να αναλύσω γιατί οι μάχες με το τοπικό πάχος είναι συνήθως χαμένες.

Η παραφιλολογία

Εδώ και χρόνια ακούμε ότι το τοπικό πάχος είναι ένα πρόβλημα το οποίο δεν επιλύεται ούτε με διατροφή, ούτε με άσκηση. Οι μέθοδοι αντιμετώπισης που έχουν ακουστεί περιλαμβάνουν μασάζ, σάουνα, κρέμες αδυνατίσματος, ειδικά ρούχα, ειδικά μηχανήματα βότανα, ακόμη και αστρολογικές προβλέψεις. Θα σας απογοητεύσω, τίποτε από αυτά δεν στέκει επιστημονικά. Όπως λέει και ο σοφός λαός όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει, το τοπικό αδυνάτισμα θέλει σοβαρή προσπάθεια και όχι μαντζούνια.

Οι “ειδικές” ασκήσεις

Πολλές φορές ακούω στο γυμναστήριο ανθρώπους να υποστηρίζουν ότι για να χαθεί η κοιλιά πρέπει να εκτελεστούν περισσότεροι κοιλιακοί ή για να μικρύνει η διάμετρος της περιφέρειας πρέπει να κάνεις για πολύ ώρα ελλειπτικό μηχάνημα. Λυπάμαι, δεν υπάρχει καμία άσκηση η οποία να καταναλώνει ενεργεία μόνο από τις περιοχές που υπάρχει πλεόνασμα λίπους. Η άσκηση μπορεί να αποτρέψει τη χαλάρωση που θα προκύψει μετά την απώλεια βάρους αλλά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να προγραμματίσει τον οργανισμό να κάψει ενέργεια μόνο από το σημείο που εμείς επιθυμούμε.

Οι ‘’ειδικές’’ τροφές

Τα τελευταία χρόνια η μανία της διατροφής έχει φέρει στην επικαιρότητα και το θέμα του τοπικού πάχους. Μάλιστα εμφανίστηκαν και ‘’απόψεις’’ οι οποίες εμφανίζουν συγκεκριμένες τροφές ως αιτία του προβλήματος και άλλες ως πάλι ως τη ‘’λύση’’. Στην πραγματικότητα η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο στο σωματικό βάρος χωρίς όμως να καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα ‘’εγκατασταθεί’’ στο σώμα.

Η πραγματική αντιμετώπιση

Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η κατανομή του βάρους είναι καθαρά θέμα γενετικής. Ουσιαστικά ελάχιστες είναι οι ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε το ‘’τοπικό πρόβλημα’’. Το κάθε σώμα κατανέμει τα κιλά του με πολύ διαφορετικό αφού και ο κάθε άνθρωπος είναι τόσο ξεχωριστός. Ωστόσο, εάν θέλουμε να βελτιώσουμε ουσιαστικά το κομμάτι της εμφάνισης, θα πρέπει να αποφύγουμε τα περιττά κιλά. Η μείωση του βάρους γίνεται με αλλαγή του τρόπου ζωής. Συστηματική άσκηση και σωστή διατροφή είναι το άλφα και το ωμέγα της προσπάθειας. Όταν αποφασίσουμε λοιπόν να μπούμε στον αγώνα, το τοπικό πάχος θα παραμείνει σχεδόν αμετάβλητο ενώ το υπόλοιπο σώμα θα αρχίσει να χάνει πόντους. Στο επόμενο στάδιο θα παρατηρήσουμε ότι μαζί με το λίπος, θα χαθεί και ένα μικρό μέρος του τοπικού ‘’πλεονάσματος’’. Όταν πια έχει μειωθεί αρκετά το συνολικό βάρος του σώματος τότε θα ξεκινήσει η ουσιαστική επίλυση του προβλήματος. Είναι λοιπόν γεγονός ότι το σημείο που μας ενοχλεί περισσότερο είναι αυτό που θα βελτιωθεί τελευταίο.

Τα προβλήματα μετά το αδυνάτισμα

Εάν λοιπόν καταφέρουμε να ‘’νικήσουμε’’ το τοπικό πάχος θα αντιμετωπίσουμε ένα νέο μεγάλο εχθρό, τη χαλάρωση. Σε περιπτώσεις μεγάλης απώλειας πόντων η χαλάρωση είναι πραγματικά ενοχλητική. Όσο αφορά το κομμάτι των μυών η επαναφορά είναι σχετικά εύκολη και θα γίνει με ενίσχυση του προγράμματος προπόνησης. Όσο αφορά τη δερματική χαλάρωση, σταδιακά θα υπάρξει πρόοδος, μέχρι ενός όμως σημείου. Σε ακραίες περιπτώσεις η λύση έρχεται μέσα από πλαστική επέμβαση.

Μιχάλης Πανδής
Personal Trainer
Υπεύθυνος Sport Bazaar

http://www.men24.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr