depression-woman-225-1

Ένας στους δύο Έλληνες εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης

11 Οκτωβρίου 201109:13

depression-woman-225-1Συμπτώματα κατάθλιψης έχει 1 στους 2 Έλληνες, ενώ 1 στους 4 έχει κατάθλιψη και άγχος.

Πόσο μας έχει επηρεάσει η κρίση;


Μπορούμε να είμαστε καλά σε ένα τόσο ασταθές πολιτικοοικονομικό περιβάλλον; Τί χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι και ποιοι από μας τελικά καταφέρνουν να κρατήσουν καλύτερη ισορροπία; Είναι το εξωτερικό περιβάλλον ή η εσωτερική μας ισορροπία που καθορίζει αν είμαστε καλά; Υπάρχουν άνθρωποι των οποίων η ευτυχία είναι πιο ανθεκτική στις εξωτερικές συνθήκες, όσο άσχημες και να είναι αυτές;

Η Θετική Ψυχολογία λέει NAI, υπάρχουν

Και οι ισχυρότεροι μεταξύ μας είναι οι άνθρωποι που έχουν μάθει να μην αγνοούν τα θετικά που εγγενώς υπάρχουν, που μπορούν να τα διακρίνουν και που δεν επιτρέπουν σε αρνητικά συναισθήματα να τους καταβάλουν.

Η Ελληνική Εταιρεία Θετικής Ψυχολογίας (Ε.Ε.ΘΕ.ΨΥ.) σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασε τα αποτελέσματα των ερευνών της για τον ρόλο των θετικών συναισθημάτων στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Ε.Ε.ΘΕ.ΨΥ. καθηγητής του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Αναστάσιος Σταλίκας, ενημέρωσε για τη δημιουργία του Κλάδου της Θετικής Ψυχολογίας στην Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία (στην οποία μέλη γίνονται αποκλειστικά οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος Ψυχολογίας).

Έγινε, επίσης, η παρουσίαση του πρώτου βιβλίου με τίτλο ‘Εισαγωγή στη Θετική Ψυχολογία’.

Η Ε.Ε.ΘΕ.ΨΥ. διοργανώνει Διημερίδα με θέμα ‘Θετική Ψυχολογία: Δύναμη στην κρίση’, στις 21 και 22 Οκτωβρίου στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο [Ελευθερίου Βενιζέλου (Θησέως) 70] για να παρουσιάσει πώς μπορεί να συμβάλει η Θετική Ψυχολογία στην ενίσχυση της ψυχολογικής ανθεκτικότητας εν μέσω κρίσης.

Η Ε.Ε.ΘΕ.ΨΥ. πραγματοποίησε δύο έρευνες, η πρώτη το 2008 – 2009 και η δεύτερη στα τέλη του 2010, στον ελληνικό πληθυσμό από τις οποίες προέκυψαν σημαντικά συμπεράσματα για τους παράγοντες που προσδιορίζουν την ψυχολογική ανθεκτικότητα.

Ταυτότητα: Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το 2008-2009 με 5.265 συμμετέχοντες στις ηλικίες από 17 ετών έως 60+ και η δεύτερη το 2010 με 2.701 συμμετέχοντες από 17 ετών έως 60+. Καλύπτει όλο το φάσμα μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου, οικογενειακής και εργασιακής κατάστασης.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας:

  • Ένας στους δύο Έλληνες έχουν συμπτώματα κατάθλιψης
  • Ένας στους τέσσερις έχουν και κατάθλιψη και άγχος
  • Ένας στους τρεις έχει άγχος
  • Από κείνους, οι οποίοι επηρεάστηκαν από την κρίση (47% του πληθυσμού) το 59% εμφανίζει κατάθλιψη και το 50,7 εμφανίζει άγχος – στρες.
  • Οι γυναίκες έχουν επηρεαστεί περισσότερο από ό,τι οι άντρες.
  • Στους νέους εμφανίζονται υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης με άμεσες συνέπειες στην παραγωγικότητα και την απόδοσή τους

Εκείνοι που βιώνουν πιο πολλά θετικά συναισθήματα έχουν λιγότερη κατάθλιψη και άγχος. Παρότι ζουν στο ίδιο περιβάλλον, βιώνοντας θετικά συναισθήματα προστατεύονται από την κατάθλιψη

Έχουν μεγαλύτερη ψυχική ανθεκτικότητα εκείνοι που βιώνουν θετικά συναισθήματα και έχουν μάθει να τα αναγνωρίζουν και στο περιβάλλον τους, ακόμη κι αν οι ίδιοι ζουν αρνητικά γεγονότα.

Η βίωση θετικών συναισθημάτων είναι δυνατή, ανεξάρτητα από το εξωτερικό περιβάλλον, όταν οι άνθρωποι:

  • Αναγνωρίζουν ότι έχουν τη δυνατότητα να νιώθουν θετικά συναισθήματα
  • Αναγνωρίζουν τα θετικά συναισθήματα στην καθημερινότητά τους
  • Μαθαίνουν να ‘γεννούν’ θετικά συναισθήματα
  • Γνωρίζουν τον εαυτό τους, τις προσωπικές τους αξίες και πώς να δημιουργούν θετικά συναισθήματα
  • Δίνουν νόημα στη ζωή τους. 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr