pyrinikos-stathmos-tourkia

Πυρηνικό σταθμό στα κατεχόμενα σχεδιάζει η Τουρκία

25 Ιουλίου 201103:26

pyrinikos-stathmos-tourkiaΤην κατασκευή πυρηνικού σταθμού ρωσικού τύπου, στα κατεχόμενα της Κύπρου, περιλαμβάνει το γενικό σχέδιο της ‘Αγκυρας για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο, σύμφωνα με την αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα «Hurriyet Daily News».


Η εφημερίδα επικαλούμενη στέλεχος του Επιμελητηρίου Μηχανολογικών Μηχανικών Τουρκίας, αλλά και αξιωματούχους στα κατεχόμενα, αναφέρει ότι το ευρύτερο σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στα κατεχόμενα και την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού από την Τουρκία προς τα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εξπρές», ο Χαλούκ Ντιρεσκένελι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Μηχανολόγων Μηχανικών Τουρκίας και επικεφαλής της επιτροπής ενέργειας του επιμελητηρίου, δήλωσε ότι «θα μπορούσε να κατασκευαστεί στη Βόρεια Κύπρο πυρηνικός σταθμός ρωσικού τύπου».

Επίσης, πρόσθεσε ότι «θα μπορούσε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια, όχι μόνο για την τουρκική πλευρά, αλλά και για την ελληνική».

Σύμφωνα με τον Χαλούκ Ντιρεσκένελι, η ιδέα περί κατασκευής πυρηνικού σταθμού στα κατεχόμενα της Κύπρου είχε συζητηθεί για πρώτη φορά σε ένα σεμινάριο που είχε οργανωθεί στις 16 Ιανουαρίου 2007 στο «British Council» στην ‘Αγκυρα, με τη συμμετοχή κυρίως ακαδημαϊκών.

Η εφημερίδα «Hurriyet Daily News» αναφέρει ότι το σχέδιο περί πυρηνικού σταθμού επιβεβαιώθηκε «και από τις τουρκοκυπριακές αρχές».

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ πριν λίγες μέρες είχε κάνει λόγο για «σχέδιο» επί του οποίου εργάζεται η ‘Αγκυρα «εδώ και 2 – 3 χρόνια, για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Κύπρο».

econews

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr