PERIFEREIAKO_GENIKO

Mαραθώνια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

8 Ιουλίου 201102:22

PERIFEREIAKO_GENIKO

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 6 Ιουλίου 2011 η εξ αναβολής δέκατη τέταρτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στην Κομοτηνή.

Με έξι θέματα εκτός ημερησίας διάταξης συν ακόμη ένα έκτακτο, μετά και την παρουσία των οδηγών-ιδιοκτητών ταξί και τη διαμαρτυρία τους στο περιφερειακό συμβούλιο, σε μια μαραθώνια συνεδρίαση τεσσάρων και πλεον ωρών και με την απαράδεκτη εικόνα όπως επισημάνθηκε από όλους τους εναπομείναντες (!) της μαζικής σχεδόν αποχώρησης αρκετών περιφερειακών συμβούλων, πριν καν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. Σχεδόν όλες οι παρατάξεις τόνισαν την ανάγκη τα εκτός ημερήσιας διάταξης να μην ξεπερνούν την μία ώρα, κατόπιν και παλαιότερης συμφωνίας του περιφερειακού συμβουλίου , πράγμα που δεν τηρείται με αποτέλεσμα να συζητούνται επί ώρες τα εκτός ημερησίας και τα υπόλοιπα θέματα να «περνούν» πολύ γρήγορα και μάλιστα κάποιοι να συμφωνούν και «όρθιοι» καθώς στα μισά της συνεδρίασης αρχίζουν και οι αποχωρήσεις. Άλλωστε και οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται μαρτυρούν το γεγονός με τα «άδεια» έδρανα των περιφερειακών συμβούλων.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ,Γιώργος Παυλίδης, έθεσε εξ αρχής το θέμα της «παράτυπης αναβολής του, την προηγούμενη εβδομάδα με μια μονομερή -και χωρίς να ληφθούν υπόψιν τα δεδομένα- αλλά και κατά παράβαση του κανονισμού, απόφαση του προέδρου. Αναβλήθηκε το συμβούλιο γιατί φοβούντουσαν ο πρόεδρος και προφανώς και ο περιφερειάρχης ότι θα έρθουν στη διάρκειά του οι αγανακτισμένοι. Για εμάς η άποψη μας ήταν «καλώς να έρθουν» αλλά κανένα όργανο, κανένας θεσμός δε φοβάται, στέκεται εκεί. Μάλιστα εδώ παραβιάστηκε ο κανονισμός, ο οποίος αναφέρει ότι χρειάζονται λόγοι ανώτερης βίας, πραγματικοί όχι αυτούς που φανταζόμαστε. Η δε απόφαση ήταν μονομερής , ερήμην μας και το «συναποφασίζουμε» πήγε περίπατο».

Όπως τόνισε ο ίδιος , «χρειάζεται περισσότερη δουλειά, μεγαλύτερη ταχύτητα και βεβαίως για ακόμη μια φορά παρατηρήθηκε το φαινόμενο τα εκτός ημερησίας διάταξης θέματα να είναι περισσότερα από όσα αντέχει η συνεδρίαση και μια λογική παρακολούθηση από εμάς αλλά και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Οικολογία- Αλληλεγγύ», Θανάσης Μακρής, σχολιάζοντας τη συνεδρίαση τόνισε πως θεωρεί απαράδεκτο «να έρχονται τελευταία στίγμη ως προ ημερησίας διατάξεως σημαντικά και πάρα πολλά θέματα, έχω ζητήσει να αλλάξει ο κανονισμός σ’ αυτό το σημείο και να επιτρέπεται μόνο ένα ή δυο θέματα από την πλειοψηφία και ένα ή δυο θέματα από την μειοψηφία και αν υπάρχουν ζητήματα στα οποία συμφωνούμε ότι πρέπει να συζητηθούν να μπαίνουν ως θέματα κανονικής ημερήσιας διάταξης. Θεωρώ ότι θα πρέπει να συνεδριάζουμε πιο τακτικά εφόσον υπάρχουν τόσα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίζουμε και να μην παίρνουν τέτοιο μάκρος οι συνεδριάσεις, ουσιαστικά απαξιώνοντας τη συνεδρίαση».

Η πλειοψηφία των θεμάτων ήταν διεκπαιρεωτικού και υπηρεσιακού χαρακτήρα ενώ το Περιφερειακό Συμβούλιο συνεδρίασε απόντος του Περιφερειάρχη, ο οποίος εκείνη την ώρα είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Τουρισμού κ. Νικητιάδη για το θέμα της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης. Γνωμοδότησε μεταξύ άλλων θεμάτων κατά πλειοψηφία θετικά στην πρόταση για την «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (Ε.Π.Χ.Σ.Α.Α.) για τις υδατοκαλλιέργειες», καταθέτοντας παράλληλα σειρά προτάσεων προκειμένου να καθοριστεί σαφώς το πλαίσιο αλλά και η προοπτική αξιοποίησης των συγκριτικών αναπτυξιακών δυνατοτήτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Τα μέλη του Συμβουλίου που ενέκριναν τις προτάσεις επισήμαναν επίσης την ανάγκη αυτές να γίνουν αποδεκτές από το αρμόδιο Υπουργείο και προς τούτο θα υπάρξουν συναντήσεις και επαφές του Περιφερειάρχη και του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη στην Αθήνα.

Το περιφερειακό συμβούλιο ομόφωνα ενέκρινε την ένταξη του έργου «Συντήρηση Κτιριακών Εγκαταστάσεων στα Λουτρά Ελευθερών Ν.Καβάλας», στο Π.Δ.Ε. έτους 2011, Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Το Συμβούλιο ακόμη ενέκρινε κατά πλειοψηφία την πρόσληψη 35 υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου-οκτάμηνης σύμβασης- για την κάλυψη αναγκών της Περιφέρειας. Η διαδικασία πρόσληψης των συμβασιούχων ο αριθμός των οποίων εγκρίθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο θα γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν 219094(ΑΣΕΠ). Στο εν λόγω θέμα , 5ο κατά σειρά από τα 17 στην ημερήσια διάταξή του, ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Μακρής ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, όπου και διαπιστώθηκε ότι εκείνη την ώρα ήταν παρόντες μόνο οι 28 από τους 51 περιφερειακούς συμβούλους και όπως τονίστηκε από όλους τους εναπομείναντες «όσοι έφυγαν αναλαμβάνουν την ευθύνη λόγω της αποχωρήσης τους». Από αυτούς 15 ψήφισαν υπέρ, 11 λευκό και 2 κατά.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε την λύση -εκκαθάριση του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα / Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας, ήτοι Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.) με την επωνυμία «ΕΒΡΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ», και μεταφορά-κατάταξη του προσωπικού του στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ. ο περιφερειακός σύμβουλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ζήτησε να δοθούν εγγυήσεις ότι δε θα απολυθούν οι εργαζόμενοι από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ.

Επίσης ομόφωνα εγκρίθηκαν η υποβολή πρότασης ένταξης του έργου «Βελτίωση Επαρχιακής Οδού Αριθμ.7 από Διασταύρωση από Ε.Ο. 2 μέχρι Άβατο», στον άξονα προτεραιότητας 3: «Υποδομές και Υπηρεσίες Προσπελασιμότητας στην ΠΑΜΘ» του Ε.Π. Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013 καθώς και η υποβολή πρότασης ένταξης του έργου «ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΒΑΘΙΑΣ ΚΟΙΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ ΚΟΣΥΝΘΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΜΩΝ (ΤΜΗΜΑ ΚΑΤΑΝΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΠΗΓΑΔΙΩΝ)» στον άξονα προτεραιότητας 9 : «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην ΠΑΜΘ», του Ε.Π. Μακεδονίας – Θράκης 2007-2013.

Ομόφωνα εγκρίθηκαν οι γνωματεύσεις επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των ΤΖΙΒΑΝΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ και ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ ΜΙΛΤΙΑΔΗ για την έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για την έρευνα λατομικού χώρου σχιστολίθων εμβαδού 5391,24 τ.μ., που βρίσκεται στη θέση «Κάστρο», στην περιοχή του Δ.Δ. Ακροβουνίου, του Δήμου Παγγαίου καθώς για τους ίδιους και τον ίδιο λόγο και με εμβαδό 34262,00 τ.μ., στη θέση «Μυλόρεμα», στην περιοχή του Δ.Δ. Παναγίας, του Δήμου Παγγαίου, στο Νομό Καβάλας.

Eπίσης, το Π.Σ ενέκρινε ομόφωνα την έκδοση ψηφίσματος που αφορά στην περιφερειακή μονάδα ΙΓΜΕ ΑΜΘ. (Το ψήφισμα παρατίθεται από κάτω).

Ψήφισμα Περιφερειακού Συμβουλίου για το ΙΓΜΕ

Το ΙΓΜΕ, ένα ερευνητικό ινστιτούτο με μακροχρόνια θητεία σε θέματα που αφορούν τη μεταλλευτική βιομηχανία, την ενεργειακή αυτονομία της χώρας, την έρευνα του υπόγειου υδατικού δυναμικού και την προστασία του περιβάλλοντος, αντιμετωπίζει το φάσμα της οριστικής του κατάργησης.

Το επί δεκαετίες προσφερόμενο ερευνητικό έργο του ΙΓΜΕ σχετικά με το υδάτινο δυναμικό, τα ενεργειακά ορυκτά, τις γεωτεχνικές μελέτες, τη γεωθερμία και την προστασία του περιβάλλοντος συνδέεται άμεσα με την αναπτυξιακή πορεία των τοπικών κοινωνιών.

Θεωρούμε ότι όχι μόνο πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αποτροπή της διάλυσης του ινστιτούτου, αλλά κρίνουμε ότι πρέπει να προχωρήσει η ουσιαστική στήριξη και αναβάθμιση του ΙΓΜΕ, το ερευνητικό έργο του οποίου συμβάλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο με ουσιαστικό πλεονέκτημα την αποκεντρωμένη οργάνωσή του και την πληθώρα των επιστημονικών ειδικοτήτων που καλύπτει.

Δεδομένου ότι η έρευνα των υπόγειων νερών είναι μια αρμοδιότητα που κατοχυρώνεται στον ιδρυτικό νόμο του ΙΓΜΕ κρίνουμε ότι το παραπάνω αντικείμενο θα πρέπει να κατοχυρωθεί στο ΙΓΜΕ και να εξασφαλιστούν κονδύλια από το ΕΣΠΑ.

Παράλληλα θα πρέπει να ενισχυθεί η περιφερειακή μονάδα ΑΜ-Θ του ΙΓΜΕ με νέο προσωπικό προκειμένου όχι μόνο για να αντισταθμιστούν οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων αλλά και να ενισχυθεί το ερευνητικό και κοινωνικό του έργο.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο κρίνει ότι το ΙΓΜΕ θα πρέπει όχι μόνο να παραμείνει ως αυτόνομος δημόσιος ερευνητικός φορέας με περιφερειακή διάρθρωση αλλά και να ενισχυθεί με νέο προσωπικό και επαρκή χρηματοδότηση για την υλοποίηση του αναπτυξιακού του ρόλου.

 

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Καλπάνης

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr