ananeosikipou

Κήπος και βεράντα: Προτάσεις για ανανέωση

4 Μαΐου 201108:43

ananeosikipouΑν σχεδιάζετε να δώσετε ζωή στον κήπο ή την βεράντα, που παραμελήσατε μέσα στον χειμώνα ή σκέφτεστε να επιμεληθείτε από το μηδέν τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού σας, τώρα είναι η κατάλληλη εποχή.

Γι’ αυτό, οργανώνουμε το «χτίσιμο» του κήπου σας βήμα-βήμα, με προτάσεις για έπιπλα και εξοπλισμό από τους ειδικούς των καταστημάτων Praktiker, και με την βοήθεια των γνωστών κηπουρών Μάκη Τσόκα, Σωτήρη Βρεττού και Γιάννη Παναγιωτόπουλου, οι οποίοι μας δίνουν τις γεωπονικές συμβουλές τους για να… ανθίσουν οι κήποι μας.

Τα βασικά εργαλεία
Τα γάντια κήπου συγκαταλέγονται στα απαραίτητα «όπλα» που θα χρειαστείτε για να παλέψετε δημιουργικά με τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού και να φροντίσετε τον κήπο σας, καθώς χρειάζονται στις περισσότερες κηπουρικές εργασίες για να μη λερώνεστε και να προστατεύετε τα χέρια σας από τραυματισμούς αλλά και μύκητες του χώματος. Ο κάθε επίδοξος κηπουρός πρέπει επίσης να διαθέτει ένα κοφτερό κλαδευτήρι, για να κλαδεύει αλλά και να δίνει σχήμα στα φυτά, όπως επίσης και ένα φτυαράκι, σκαλιστήρι ή τσάπα για τις φυτεύσεις αλλά και για σκαλίσματα.

Ακόμη, η τσουγκράνα σίγουρα θα φανεί χρήσιμη στον κήπο για να ισιώνει το χώμα αλλά και να απομακρύνει φύλλα και πέτρες. Τέλος, μια μικρή ψεκαστήρα θα χρειαστεί όταν στα φυτά μας εμφανιστούν ασθένειες. Να θυμάστε, όμως, πως όσα εργαλεία και αν προμηθευτείτε, δεν πρόκειται να δουλέψουν από μόνα τους, γι’ αυτό βάλτε τα δυνατά σας για να δημιουργήσετε τον κήπο που ονειρεύεστε.

Φωτίζοντας τους εξωτερικούς σας χώρους

Ο φωτισμός του κήπου μπορεί να είναι εντυπωσιακός και να δημιουργεί ατμόσφαιρα, χαρίζοντας έτσι στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης. Με τον κατάλληλο φωτισμό, μπορείτε να αναδείξετε τα καλύτερα σημεία του κήπου και να κρύψετε τις ατέλειές του. Κεριά, δάδες, φαναράκια, πιο εξεζητημένα φωτιστικά με χαμηλή τάση ή ηλιακά φώτα για εξοικονόμηση ενέργειας είναι μερικές από τις επιλογές σας για να κάνετε τον κήπο σας να δείχνει ακόμη πιο όμορφος την νύχτα.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά σημεία που πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα κατά τη διαμόρφωση του φωτισμού στον κήπο σας. Πέρα από την ασφαλή και άνετη κίνηση που θα πρέπει να σας εξασφαλίζει, ο φωτισμός είναι ιδανικός όταν αναδεικνύει τις ιδιαιτερότητες και τα σημεία που θέλετε να τονίσετε στον κήπο σας. Σημειώστε ότι τα φυτά ενός κήπου, από τους μικρούς θάμνους μέχρι τα μεγάλα δέντρα, αναδεικνύονται εάν φωτιστούν από χαμηλά, είτε με μικρά σποτ στηριγμένα στο έδαφος είτε με χωνευτά στο έδαφος φωτιστικά. Σε κάθε περίπτωση ο φωτισμός δεν θα πρέπει να εμποδίζει την ανάπτυξη των φυτών καθώς και το κούρεμα του γκαζόν και επιπλέον θα πρέπει να προσέχετε να είναι ορατά τα αποτελέσματα του φωτισμού και όχι οι πηγές του.

Έπιπλα κήπου και βεράντας
Ο χώρος του κήπου και της βεράντας αποτελεί την επέκταση του σπιτιού μας και είναι τόσο σημαντικός όσο και το εσωτερικό του. Γι’ αυτό, τα κατάλληλα έπιπλα θα μας βοηθήσουν να απολαύσουμε την «πράσινη» πλευρά του σπιτιού μας με τον καλύτερο τρόπο.

Τι μπορεί να κάνει, όμως, κάποιος που διαθέτει έναν μικρό κήπο και η έκτασή του δεν επιτρέπει μεγάλα τραπέζια και σετ επίπλων; Μια πολύ οικονομική αλλά και όμορφη επιλογή είναι για παράδειγμα ένα τραπεζάκι καφενείου με ψάθινες καρέκλες Επίσης, μία εξαιρετική επιλογή είναι τα ξύλινα παγκάκια. Υπάρχουν σε πολλά σχέδια και τιμές, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι μπορεί κάποιος να φτιάξει και μόνος του ένα παγκάκι, πολύ εύκολα και ακριβώς όπως το θέλει, για το χώρο που τον εξυπηρετεί.

του Γιώργου Κόκουβα

http://www.in2life.gr/

Χωρίς κατηγορία

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr