sphygmomanometer225

Διαστάσεις επιδημίας έχει πάρει η υπέρταση

16 Μαρτίου 201106:24

sphygmomanometer225Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, δηλαδή το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από υπέρταση.

To ποσοστό αυτό θα φθάσει το 30% μέχρι το 2025. Δηλαδή σχεδόν ένας στους τρεις ανθρώπους θα είναι υπερτασικός. Η Υπέρταση είναι ένας από τους μεγαλύτερους επιβαρυντικούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και υπεύθυνο για το 65% του φορτίου των καρδιαγγειακών παθήσεων, στη σύγχρονη κοινωνία. Και είναι γνωστό ότι ο καρδιαγγειακός θάνατος είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Είναι ακόμη γνωστό ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο όπως είναι η ηλικία, το άρρεν φύλο, η υπέρταση, το κάπνισμα,τα λιπίδια, η υπερβολική παχυσαρκία.

Με κεντρικό θέμα τα νεώτερα δεδομένα και τις εξελίξεις που υπάρχουν για το σοβαρό θέμα της Υπέρτασης, διοργανώνεται το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Υπέρτασης από τις 17 μέχρι τις 19 Μαρτίου, στην Αθήνα.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την σημαντική αυτή διοργάνωση , ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντιϋπερτασικής Εταιρείας, καθηγητής Αναστ. Λαζαρίδης, το Συνέδριο αυτό θα αποτελέσει αφετηρία μιας ενοποιημένης δραστηριότητας, ερευνητικής και κλινικής, που θα καλύπτει όλους τους Έλληνες ιατρούς που ασχολούνται με την αρτηριακή υπέρταση.

Τα κυριότερα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι: η σχέση υπέρτασης και παχυσαρκίας ,δεδομένου ότι σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των υπερτασικών υπάρχει και παχυσαρκία, η σημασία της διατροφής, πως θα αποφύγουμε τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και τι πρέπει να κάνουμε για να ελαττώσουμε τις συνέπειές τους, μεταβολές στη λειτουργικότητα των μικρών και μεγάλων αγγείων που οδηγούν στην υπέρταση, η σχέση σακχαρώδη διαβήτη και υπέρτασης και οι βαριές βλάβες που προκαλούν όταν συνδυάζονται.

Οι συνέπειες της υπέρτασης στη καρδιά και τους νεφρούς. Πως μπορούμε να οργανώσουμε και να αξιοποιήσουμε τις μετρήσεις στο σπίτι, πως συγκρίνονται παλιές και νέες θεραπείες, επαναστατικές θεραπείες σε βαριές υπερτάσεις, ποιοι συνδυασμοί φαρμάκων είναι καλοί, και ποιοι πρέπει να αποφεύγονται.

Πολλά πρακτικά θέματα όπως, πως οργανώνεται ένα ιατρείο υπέρτασης, πως πρέπει να μετράται η πίεση και πόσο κοστίζει στο κόσμο η ‘α’ ή ‘β’ θεραπεία υπέρτασης. Τέλος, νέα φάρμακα και κυρίως νέοι συνδυασμοί δύο και τριών φαρμάκων που θα παρουσιασθούν, είναι βέβαιο ότι θα διευκολύνουν τους υπερτασικούς ασθενείς να πετύχουν μια ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία.

Αλλαγή

Οι ομιλητές ανέφεραν πως δεν είναι δυνατό να αλλάξουμε την ηλικία μας ή το φύλο μας. Όμως σίγουρα μπορούμε να παρέμβουμε και να ρυθμίσουμε την πίεσή μας, την διατροφή μας και τον τρόπο ζωής μας.

Μέσα από την διαμόρφωση αυτή των ιδεών αναπτύχθηκε μια μεγάλη παγκόσμια εκστρατεία για ενημέρωση του κόσμου γενικά αλλά και ειδικότερα των γιατρών που ο ρόλος τους είναι να καθοδηγήσουν σωστά το κοινό αφού πρώτα πεισθούν και οι ίδιοι για την ορθότητα των απόψεων.

Το συνέδριο συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά που θα του επιτρέψουν σημαντικά αποτελέσματα. Πρώτα – πρώτα συμμετέχουν εννέα ξένοι, και Έλληνες του εξωτερικού, ερευνητές που θα μιλήσουν για ότι νεότερο υπάρχει στην έρευνα και στην αντιμετώπιση της υπέρτασης παγκοσμίως.

Συμμετέχουν όμως και όλοι οι Έλληνες ιατροί που ασχολούνται με την έρευνα και την θεραπεία της υπέρτασης στο τόπο μας. Μέσα από την τοποθέτηση, την σύγκριση, την αντιπαράθεση, και την σύνθεση όλων των απόψεων θα προκύψει η γνώση για την σωστότερη αντιμετώπιση των υπερτασικών ασθενών.

Η Ελληνική Αντιυπερτασική Εταιρεία (ΕΑΕ) έχει υποβάλλει προτάσεις στην Πολιτεία για να δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα, Μονάδες Υπέρτασης και Εξωτερικά Ιατρεία Υπέρτασης για ευκολότερη και ορθολογικότερη θεραπεία της Υπέρτασης.

Ακόμη βρίσκεται σε στενή συνεργασία με διεθνείς φορείς που αντιμετωπίζουν την Υπέρταση όπως την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υπέρτασης, την Διεθνή Εταιρεία Υπέρτασης και την Παγκόσμια Ένωση κατά της Υπέρτασης.

Πρωτοβουλίες

Κάθε χρόνο μέλη της ΕΑΕ πηγαίνουν σαν μαθητές στα σχολεία Υπέρτασης της Ευρωπαϊκής Εταιρείας. Επίσης συχνά μέλη της ΕΑΕ πηγαίνουν σαν καθηγητές σ’ αυτά τα σχολεία. Σημαντική δράση της Εταιρείας είναι ακόμη τα χρηματικά βραβεία που δίνει κάθε χρόνο σε Έλληνες ερευνητές που υποβάλλουν ερευνητικά σχέδια, όπως και τα βραβεία που δίνει κάθε χρόνο στις καλύτερες εργασίες που παρουσιάζονται στο Συνέδριο.

Η Ελληνική Αντιϋπερτασική Εταιρεία έχει πάρει επίσης σημαντικές πρωτοβουλίες που δημιουργούν ένα ενωτικό κλίμα που θα επιτρέψει όλους τους Έλληνες Υπερτασιολόγους να εργασθούν, να ερευνήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις μέσα σε ένα ενιαίο επιστημονικό φορέα. Και αυτό είναι βέβαια πολύ σημαντικό για τον αγώνα κατά της Υπέρτασης στη χώρα μας.

Όλα τα παραπάνω, η έρευνα, η ενημέρωση, η θεραπεία των ασθενών και το ενωτικό κλίμα κατά της απειλής της Υπέρτασης στην κοινωνία μας θα αναδειχθούν και στις τρεις ημέρες, 17-19 Μαρτίου 2011, του 12ου Πανελληνίου Συνεδρίου Υπέρτασης στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο DivaniCaravel.

http://www.iatronet.gr/

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr