jobs

Πολύτιμες επαγγελματικές εμπειρίες για όλους

15 Μαρτίου 201117:59

jobsΗ αλήθεια είναι ότι η περίοδος που διανύουμε δεν βοηθάει για να «χτίσεις» την καριέρα σου. Οι ευκαιρίες στην ελληνική αγορά εργασίας είναι πολύ περιορισμένες και όπως δείχνουν τα πράγματα θα παραμείνουν έτσι για αρκετό διάστημα ακόμη.

Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραμείνεις στο σπίτι σου μέχρι να περάσει η κρίση, αφού δεν μπορείς να μπορείς να βρεις τη δουλειά που σου ταιριάζει.

Μία εναλλακτική γι’ αυτή τη δύσκολη χρονιά, που θα τη σύστηναν ανεπιφύλακτα όλοι οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας είναι να εργαστείς σε δουλειές πιο «πρόχειρες» ή σε θέσεις μερικής απασχόλησης, μέσα από τις οποίες μπορείς να αποκτήσεις σημαντική εργασιακή εμπειρία και να αναπτύξεις και άλλες δεξιότητες.

Αν συζητήσεις με στελέχη που έχουν κάνει μία επιτυχημένη καριέρα, αρκετά απ’ αυτά θα σου πουν ότι πριν αρχίσουν να δουλεύουν στον «πραγματικό κόσμο», είχαν απασχοληθεί σε θέσεις μερικής απασχόλησης, δουλεύοντας ως σερβιτόροι, μπάρμαν, babysitters, κ.α. Και βέβαια θα σου πουν ακόμη ότι βγήκαν κερδισμένοι από όλη αυτή την εμπειρία.

 Με λίγα λόγια, από το να μείνεις στο σπίτι σου αδρανής περιμένοντας να ξεπεράσει η Ελλάδα την ύφεση, είναι προτιμότερο να εργαστείς σε ένα εστιατόριο γρήγορου γεύματος-φαστ φουντ, σε ένα κατάστημα λιανικής, σε ένα μπαρ ή καφέ, σε ένα τηλεφωνικό κέντρο ή ακόμη και να κάνεις κάποιες χειρωνακτικές εργασίες.

Οι πιο σημαντικές δουλειές που θα σου διδάξουν βασικά πράγματα για το επαγγελματικό σου μέλλον και θα σου δώσουν πολύτιμα μαθήματα για την ίδια τη ζωή είναι:

Σερβιτόρος/σερβιτόρα
Είναι γνωστό ότι η καλή ή η κακή εξυπηρέτηση σε ένα εστιατόριο ή ένα καφέ διαμορφώνει την εικόνα του μαγαζιού. Κάνοντας αυτή τη δουλειά θα μάθεις να αναλαμβάνεις ευθύνες και να είσαι ευγενικός και φιλικός με τους ανθρώπους. Όλα αυτά θα σου χρειαστούν στο μέλλον, οποιαδήποτε δουλειά και αν επιλέξεις.

Πωλητής/πωλήτρια
Αν εργαστείς στον τομέα της λιανικής σίγουρα θα πάρεις πολλά μαθήματα. Θα αποκτήσεις περισσότερη υπομονή απ’ ότι είχες πριν και θα μάθεις να μην είσαι αγενής και να σέβεσαι τους άλλους στην επαγγελματική και την προσωπική σου ζωή. Οι δύο αυτές αρετές, υπομονή και σεβασμός θα σου δείξουν πώς να αντιμετωπίζεις στις επόμενες δουλειές σου καλύτερα τους συναδέλφους σου ή τους πελάτες της εταιρίας σου και να αναπτύσσεις πιο επιτυχημένες επαγγελματικές σχέσεις.

Υπάλληλος εξυπηρέτησης πελατών
Μια εργασία στην εξυπηρέτηση πελατών θα σου διδάξει ευγένεια και θα σε κάνει να σκεφτείς δύο φορές τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τους ανθρώπους.

Χειρωνακτική εργασία
Αναμφισβήτητα, η χειρωνακτική εργασία οποιουδήποτε είδους, είτε κούρεμα γκαζόν, είτε οικοδομή, είτε καθαρισμός είναι σκληρή δουλειά. Επιλέγοντας αυτό τον τρόπο απασχόλησης θα μάθεις να εργάζεσαι σκληρά και θα διδαχτείς ηθική εργασίας, καθώς υπάρχει ελάχιστο περιθώριο λάθους, γιατί τα ατυχήματα σ’ αυτές τις περιπτώσεις παραμονεύουν.

Μίνα Μπαγιώτα

www.kariera.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr