tsaknakis

Τερματίζοντας το θέμα τού Καραγκιόζη. Του Αθ. Τσακνάκη*

17 Φεβρουαρίου 201116:31

tsaknakisΈχοντας μελετήσει πολύ προσεκτικά τις σεβαστές αντιδράσεις πολλών αξιότιμων συμπολιτών μου έναντι τού άρθρου «Με σύμβολο τον Καραγκιόζη», και έχοντας διαπιστώσει ότι μάλλον δεν έγινε εντελώς κατανοητό, σπεύδω να διασαφηνίσω τα ακόλουθα:

1. Το ανωτέρω άρθρο δεν άπτεται ούτε κατ’ ολίγον τής καταγωγής ή τής ιστορίας τού Θεάτρου Σκιών, άρα κάθε σχετικό σχόλιο είναι εκτός θέματος.

2. Η ιδέα τής εισόδου τής Ξάνθης μας στο βιβλίο Guinness είναι προφανώς έξοχη και τιμά όλους όσους την συνέλαβαν και την προωθούν. Η Ξάνθη μας, όμως, είναι μία ελληνική πόλη και οφείλουμε να την προβάλλουμε στο εν λόγω βιβλίο με αφορμή ένα λαμπρό και αξιοπρεπές ελληνικό σύμβολο (γιά παράδειγμα: ένα διονυσιακό προσωπείο), το οποίο θα γεμίζει υπερηφάνεια τις χιλιάδες άξιων Ελλήνων που κατοικούν, εργάζονται, παράγουν και δημιουργούν στην πόλη μας.

3. Στο ανωτέρω άρθρο δεν αμφισβητείται το γεγονός ότι ο Καραγκιόζης είναι «Έλληνας», μόνο που αντιπροσωπεύει μία από τις διαχρονικά χειρότερες και αναξιοπρεπέστερες κατηγορίες «Ελλήνων»: εκείνη τού οσφυοκάμπτη, οκνηρού, πονηρού, χαιρέκακου, αμόρφωτου, ανεπάγγελτου, κόλακα, ψιθυριστή, αργόσχολου και γελοίου δούλου τής πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

4. Εάν το προσωπείο («μάσκα»), που θα εισέλθει στο βιβλίο Guinness, πρέπει οπωσδήποτε να εμπνέεται από τον χώρο τού Θεάτρου Σκιών, θα ήταν προτιμότερο να απεικόνιζε τον «Μπάρμπα-Γιώργο» (το όνομα «Γεώργιος» δεν είναι τυχαίο), ο οποίος όντως είναι ένας Έλληνας λαϊκός ήρωας, αφού συμβολίζει τον ατρόμητο, ετοιμοπόλεμο, θαρραλέο και ατίθασο Κλεφταρματολό, δηλαδή τον αντιστασιακό μαχητή των μαύρων χρόνων τής επάρατης τουρκοκρατίας.

5. Η μελέτη και η χρήση των συμβόλων είναι μία εξαιρετικά σοβαρή εργασία, και ακριβώς γι’ αυτό αποτελεί κλάδο τής επιστήμης τής Σημειολογίας. Η απόφαση γιά την χρήση ενός συμβόλου, και μάλιστα τού συμβόλου μίας γενναίας πόλης που θα αναφέρεται στο βιβλίο Guinness, δεν μπορεί να λαμβάνεται εκ τού προχείρου ούτε να επηρεάζεται από συναισθηματισμούς των παιδικών μας χρόνων. Αλίμονό μας εάν επιτρέψουμε στους λαούς τής υφηλίου να μας συσχετίσουν, αν όχι και να μας ταυτίσουν, με ένα αξιοθρήνητο υποκείμενο που κάνει κωλοτούμπες ενώπιον σουλτάνων και βεζίρηδων, όσο «αστείο» ή «χαριτωμένο» και να μας φαίνεται αυτό.

Περατώνω αυτές τις αναγκαίες επισημάνσεις με την βεβαιότητα ότι, τόσο εκ μέρους των διοργανωτών τής Ξανθιώτικης Αποκριάς, όσο και εκ μέρους των συμμετεχόντων σε αυτήν, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η πόλη μας να εορτάσει ανεπανάληπτα, αλλά και να εισέλθει υπερήφανα στο βιβλίο Guinness, μία τιμή που, μεταξύ πολλών άλλων τιμών, αναμφισβήτητα δικαιούται.

 *Καθηγητής Ξένων Γλωσσών-Συγγραφέας

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr