class_image_thumb

Αφιέρωμα στη Λίμνη Βεγορίτιδα

18 Φεβρουαρίου 201122:00

class_image_thumbΗ περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα και η Λίμνη Βεγορίτιδα είναι μια ταξιδιωτική πρόταση πέρα απ’ τα συνηθισμένα. Συναρπάζει, συγκινεί, γοητεύει το σύγχρονο ταξιδιώτη. Αποτελεί προορισμό που θα πρέπει να τον ανακαλύψει, αφού η ευρύτερη περιοχή είναι ένας κρυμμένος θησαυρός.

Βρίσκεται στο 7ο χλμ. του δρόμου Αμυνταίου – Θεσσαλονίκης, ακριβώς στα ανατολικά όρια του νομου Φλώρινας με το νομό Πέλλας. Είναι κτισμένος στις όχθες της Λίμνης Βεγορίτιδας, μιας από τις μεγαλύτερες και βαθύτερες λίμνες της Ελλάδας, σε υψόμετρο 600μ. Ο Άγιος Παντελεήμονας αριθμεί πάνω από 1000 κατοίκους και είναι γνωστός για τα περίφημα κρασιά του. Παρουσιάζει τουριστικό ενδιαφέρον κύριως λόγω της λίμνης και του ότι βρίσκεται ανάμεσα σε δύο χιονοδρομικά κέντρα της Βίγλας Πέλλας. Κάλυπτε έκταση 68 km2 και του Καϊμακτσαλάν (30χλμ), κοντά στο Νυμφαίο (20χλμ) και την Έδεσσα.

Η Λίμνη Βεγορίτιδα είναι η δεύτερη σε μέγεθος λίμνη της Ελλάδος μετά τη Μεγάλη Πρέσπα. Βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία και ανήκει σε 2 νομούς, το Ν. Φλώρινας και το Ν. Πέλλας. Σήμερα με την πτώση της στάθμης της, η επιφάνειά της έχει περιοριστεί στα 45 km2 και το βάθος της είναι στα 50μ. Περιβάλλεται απ’ τα βουνά Βέρνο, Βόρρα, και Βέρμιο. Στην περιοχή της Λίμνης Βεγορίτιδας φωλιάζουν πάνω από 80 είδη πουλιών, ενώ μια σπάνια χλωρίδα και πανίδα φιλοξενείται στις όχθες της.
Κοντά στη Λίμνη Βεγορίτιδα βρίσκονται οι λίμνες των Πετρών, της Ζάζαρης και της Χειμαρρίτιδας, οι οποίες συνδέονται υδρολογικά μεταξύ τους. Γεωλογικά, οι λίμνες αυτές είναι υπολείμματα μιας παλιάς μεγάλης λίμνης, της Εορδαίας, που σύμφωνα με τους γεωλόγους, καταλάμβανε έκταση 1000 km2 και είχε βάθος 250 μ.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Λίμνη Βεγορίτιδα είναι λίμνη αλπικού τύπου και τεκτονικής προέλευσης. Λόγω χημικής διάβρωσης χαρακτηριστικά της είναι η δημιουργία υπογείων κοιλοτήτων. Πολύ συχνά μάλιστα, παρουσιάζεται το φαινόμενο αυξομείωσης της στάθμης της. Από το 1896 υπάρχουν στοιχεία, που αποδεικνύουν την πτώση και την επάνοδο των υδάτων της σε ανύποπτο χρόνο, χωρίς αυτό να οφείλεται σε κλιματολογικούς παράγοντες.
Το Δεκέμβριο του 1994, η στάθμη της λίμνης έφθασε στο κατώτατο όριό της, στα 511 μέτρα, με μείωση του υδάτινου όγκου της κατά 80% και μείωση της επιφάνειάς της κατά 40%.
Αυτό αποδόθηκε στις συνεχόμενες αντλήσεις της ΔEH, στις αρδεύσεις για την κάλυψη των αναγκών των καλλιεργειών δίπλα στη λίμνη, στις διαρροές από τις φυσικές καταβόθρες, στην ανομβρία και στις απώλειες λόγω εξάτμισης.

Η Λίμνη της Βεγορίτιδας και η εύφορη γη έκαναν την περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα τόπο ιδανικό για αμπελοκαλλιέργεια. Τα αμπέλια του Αγ. Παντελεήμονα παράγουν ποιοτικότατα σταφύλια και σπάνιες ποικιλίες όπως αυτή του ξινόμαυρου. Βασική δραστηριότητα για τους κατοίκους του Αγ. Παντελεήμονα εκτός από την αμπελοκαλλιέργεια, είναι και τα ψάρια της Λίμνης. Θα δείτε να τα ψαρεύουν με τις πλάβες τους, τις χαρακτηριστικές βάρκες χωρίς καρίνα. Τα πιο γνωστά ψάρια της Λίμνης Βεγορίτιδας είναι το τσιρόνι, το γριβάδι, το γλύνι, η πεταλούδα κ.ά. Ο επισκέπτης μπορεί να τα γευτεί στα παραλιακά ταβερνάκια του Αγ. Παντελεήμονα, μαγειρεμένα με παραδοσιακές συνταγές που εντυπωσιάζουν και τον απαιτητικότερο γευσιγνώστη.

Η περιοχή της Βεγορίτιδας έχει τη δύναμη να συναρπάζει τους επισκέπτες της, τους αιχμαλωτίζει με τη γαλήνη του τοπίου της, τιςεναλλαγές των εποχών του χρόνου και τη μαγεία των χρωμάτων της. Ανόθευτη φυσική ομορφιά, ένα πραγματικά σπάνιο γεωφυσικό ανάγλυφο που αξίζει να επισκεφτείτε, να γνωρίσετε και να απολαύσετε.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr