GIATROI_SYNELEYSI_2

Απόσυρση και διάλογο ζητούν οι Γιατροί της Ξάνθης. Συνέντευξη Τύπου

9 Φεβρουαρίου 201118:23

GIATROI_SYNELEYSI_2Την κοινή γνώμη της Ξάνθης θέλησαν να ενημερώσουν τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης που παραχώρησαν Συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά τη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης στην Ξάνθη, στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου.

Οι  Γιατροί που αντιδρούν στο υπό ψήφιση Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, εκφράζουν την ευθεία αντίθεσή τους με το περιεχόμενο και διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι ουσιαστικά αποκλείστηκαν από το διάλογο.

Όπως ανέφεραν τα μέλη του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Θεοδώρα Λεπτίδου(Πρόεδρος), Μάρθα Ανδρέου (Γεν. Γραμματέας), Δημήτρης Βερβελίδης (Ταμίας), Ματθαίος Σαββίδης και  Τάσος Καραδέδος (Μέλη), η επικοινωνία των γιατρών με την ηγεσία του Υπουργείου έχει περιοριστεί μέχρι σήμερα μόνο σε mail.

“Παρότι από το Σεπτέμβριο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είχε ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, μόλις στις 15 Ιανουαρίου τέθηκε υπόψην του το Σχέδιο Νόμου και όταν ζήτησαν το λόγο της καθυστέρησης το Υπουργείο τους ενημέρωσε ότι αυτό  ήταν στο διαδίκτυο» σημείωσε ο Ματθαίος Σαββίδης.

Όλοι τους χαρακτηρίζουν το Νομοσχέδιο καταστροφικό για την Υγεία και ζητούν την άμεση απόσυρσή του. Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θοδώρα Λεπτίδου, ο Νόμος «προβλέπει την έκδοση 64 ρυθμιστικών υπουργικών αποφάσεων», γεγονός που καθιστά το πλαίσιο τόσο θολό και ακαθόριστο, ώστε ο ιατρικός κόσμος δεν μπορεί να τοποθετηθεί με σαφήνεια και να κάνεις τις δικές του προτάσεις, εφόσον δεν γνωρίζει το ουσιαστικό περιεχόμενο.

«Ενοποίηση των προβλημάτων» των Ταμείων

Σύμφωνα με τον Τάσο Καραδέδο το ζήτημα των Ταμείων, τα οποία βρίσκονται υπό κατάρρευση, δεν αντιμετωπίζεται με το νέο Νομοσχέδιο και δεν έχει προηγηθεί καμία συζήτηση για τις αιτές των προβλημάτων, παρά μόνο μια προσπάθεια να εννοηθεί ότι η κατάρρευση είναι θέμα ηθικής τάξης των γιατρών και όχι δομής του κράτους.

«Τα αίτια δεν αναφέρθηκαν, απλώς γίνεται γνωστό ότι ενοποιούνται όλα τα προβληματικά Ταμεία κάτι που θα ενοποιήσει τα προβλήματα.  Θα δημιουργηθεί ένα νέο τέρας που θα ενώσει τα προβολήματα χωρίς να τα λύνει.»  ανέφερε ο Τάσος Καραδέδος, μεταξύ άλλων.

Για την τύχη των πολυιατρείων του ΙΚΑ.

Παράλληλα, σε σχέση με την φημολογούμενη εδώ και χρόνια μετατροπή των πολυιατρείων του ΙΚΑ σε Κέντρα Υγείας αστικού τύπου, ο Τ. Καραδέδος, ερωτηθείς, σημείωσε ότι όλος ο ιατρικός κόσμος εδώ και χρόνια ζητά Κέντρα Υγείας αστικού τύπου. Αυτό όμως δεν προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο, παρά μόνο γίνεται σαφές ότι οι δομές αυτές της πρωτοβάθμιας περίθαλψης απαξιώνονται και σταδιακά θα περάσουν στα ιδιωτικά συμφέροντα. Ειδικότερα για το ΙΚΑ αναφέρθηκε ότι δεν είναι δυνατόν να διαχειριστεί τα προβλήματα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όταν επί ενάμιση χρόνο δεν είχε οριστεί καν Διοικητικής του Ιδρύματος.

Από τους παριστάμενους γιατρούς, τέλος, αναφέρθηκε ότι οι μόνοι που έχουν στηρίξει το επίμαχο νομοσχέδιο, είναι πανεστημιακοί γιατροί («συνέταιροι» του Υπουργείου χαρακτηρίστηκαν) καθώς και οι διευθυντές του ΕΣΥ που συνεχίζουν να απολαμβάνουν διαφόρων προνομίων.

IATRIKOS_SYLLOGOS_DS

 

GIATROI_SYNELEYSI 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr