pazari

Εξώδικο των παραγωγών του παζαριού στο Δήμο Ξάνθης

9 Φεβρουαρίου 201115:25

pazariΜε εξώδικό προς το Δήμο Ξάνθης  οι παραγωγοί της λαϊκής αγοράς στην Ξάνθη, παρεμβαίνουν στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες με το Παζάρι.

Πιο συγκεκριμένα στο εξώδικό τους, που απέστειλαν στο Δήμο Ξάνθης και κοινοποιείται σον Εισαγγελέα και δύο αρχηγούς παρατάξεων (μεταξύ των οποίων ο Χρήστος Πούλιος ο οποίος και το έδωσε στον Τύπο)  το «Σωματείο  Παραγωγών και Εμπόρων Λαϊκών Αγορών» ζητά έγγραφα για τις αποφάσεις που ρυθμίζουν τη λειτουργία της εβδομαδιαίας λαϊκής αγοράς.

Κύριο σημείο τριβής των παραγωγών και του Δήμου είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός που θεωρούν ότι αναπτύσσει  ο Δήμος εναντίον τους, χορηγώντας και ανανεώνοντας άδειες για το παζάρι της Ξάνθης σε παραγωγούς και εμπόρους από άλλες περιοχές (παρότι το ίδιο απαγορεύεται για τους ξανθιώτες σε άλλους νομούς).

Οι «πολίτες για την αλλαγή» στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι εάν δεν συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου, θα το φέρουν οι ίδιοι ως παράταξη, προ ημερησίας διάταξης.

Το έγγραφο του Σωματείου αναφέρει:

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ
του Σωματείου με την επωνυμία “Σωματείο Παραγωγών και Εμπόρων Λαϊκών Αγορών του Δ.Ξάνθης” με έδρα την πόλη της Ξάνθης, το οποίο εκπροσωπείται νόμιμα.

ΠΡΟΣ

1.    Τον Δήμο Ξάνθης ο οποίος εκπροσωπείται νομίμως
2.    Τον κ. Φωτιάδη, Αντιδήμαρχο υπεύθυνο υπηρεσιών Αδειοδοτήσεων και Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων (Λαϊκή Αγορά – Παζάρι Ξάνθης)
3.    Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης
4.    Τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Χ. Πούλιο, δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης
5.    Τον αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Ανταμπούφη, δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης

Η παρούσα κοινοποιείται στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης

Όπως σας είναι ήδη γνωστό, το σωματείο μας δια των νομίμων εκπροσώπων του απευθύνθηκε στον αντιδήμαρχο κ. Φωτιάδη αλλά και στον Δήμαρχο Δήμου Ξάνθης, για την επίλυση κάποιων σοβαρών θεμάτων που αφορούν στην προστασία του παζαριού – λαϊκή αγορά, αλλά κυρίως στην προάσπιση των δικαιωμάτων του Ξανθιώτη πολίτη που ζει και εργάζεται σε αυτόν τον Νομό.
Ειδικότερα σε συνάντησή μας με τον αντιδήμαρχο κ. Φωτιάδη, υπεύθυνο αδειοδοτήσεων και ρύθμισης εμπορικών δραστηριοτήτων στη Λαϊκή αγορά – παζάρι, θέσαμε κάποια θέματα που πρέπει άμεσα να επιλυθούν, να διευθετηθούν για την ομαλή λειτουργία του παζαριού.
Ένα από αυτά τα θέματα ήταν και η χορήγηση αδειών σε παραγωγούς και εμπόρους που δεν είναι πολίτες Ν. Ξάνθης, αλλά προέρχονται από άλλους νομούς. Χωρίς να παραβλέπουμε το γεγονός ότι κατόπιν εσωτερικής συνεννόησης μεταξύ όμορων δήμων επετράπη να χορηγηθούν άδειες πώλησης αγαθών σε κατοίκους των όμορων νομών, αφού βέβαια παραχωρηθούν οι ανάλογες άδειες σε αριθμό σε κατοίκους του Νομού Ξάνθης.
Όμως παρατηρήθηκε το τελευταίο εξάμηνο να χορηγούνται άδειες πώλησης σε εμπόρους και παραγωγούς που δεν προέρχονται από γειτονικούς νομούς αλλά από τους νομούς Ημαθίας, Πέλλης, Σερρών και από το Τυμπάκι Κρήτης. Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στους εξής (αυτούς τουλάχιστον μας γνωστοποιήθηκαν): 1. Λύτης Κωνσταντίνος – Ημαθία, 2. Χριστοδούλου Βασιλική – Σέρρες, 3. Σταματάκη Ευαγγελία – Τυμπάκι Κρήτης, 4. Κυριάκου Σταύρος – Πέλλα, 5. Ανδρεάδης Ιωάννης – Ημαθία.
Σεβόμενοι το δικαίωμα για μια θέση στον ήλιο, δηλαδή τον αγώνα των ανωτέρω για επιβίωση και εργασία, πλην όμως πρέπει να τηρηθεί ο κανονισμός ή εθιμικός κανονισμός, που πάνω από είκοσι και πλέον χρόνια ισχύει για την λειτουργία του παζαριού του Δήμου Ξάνθης.
Όταν θέσαμε στον αρμόδιο αντιδήμαρχο το θέμα και αιτηθήκαμε οι άδειες των ανωτέρω οι οποίες έχουν λήξει να μην ανανεωθούν, ήταν αρνητικός και μάλιστα προσβλητικός προς το πρόσωπό μας. Το αίτημα αυτό δεν το θέσαμε γιατί έχουμε κάτι σε προσωπικό επίπεδο με τους κατά τα άλλα αξιαγάπητους συναδέλφους μας. Το αίτημα αυτό τέθηκε για να προστατέψουμε τους συναδέλφους μας που κατάγονται, ζουν και προσφέρουν στο νομό Ξάνθης και που ενδεχομένως επιθυμούν να εισέλθουν ως παραγωγοί είτε ως έμποροι στο παζάρι αλλά οι θέσεις είναι μειωμένες, αφενός και αφετέρου για να προστατέψουμε τους ήδη εγκαταστημένους και σκληρά εργαζόμενους μία φορά την εβδομάδα κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Συνολικά εργαζόμαστε 52 Σάββατα το έτος, εάν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν από τα 52 τα 10 είναι άκαρπα και μη κερδοφόρα. Επιπλέον έχουμε να συναγωνιστούμε και τις περιφερειακές λαϊκές αγορές που λειτουργούν ανά δήμο και καλώς λειτουργούν αλλά επιπλέον έχουμε να συναγωνισθούμε και τους συναδέλφους μας οι οποίοι προέρχονται από άλλους νομούς που συνήθως είναι η πηγή κάποιων συγκεκριμένων προϊόντων χαρακτηριστικών των τόπων καταγωγής τους και φυσικά έλκουν τον καταναλωτή.
Ως εκ τούτου, επειδή η μεταξύ μας επικοινωνία κατέστη αδύνατη και επειδή πρέπει να υπερασπισθούμε το δικαίωμά μας στην σκληρή αυτή εργασία στον χώρο της λαϊκής αγοράς αλλά να διαφυλάξουμε και τα θιγόμενα ελάχιστα και μηδαμινά συμφέροντά μας από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, τον οποίο με δική σας τη συναίνεση τον αναπτύσσεται εις βάρος μας.
Με την παρούσα αιτούμεθα
Α. Να χορηγήσετε στον νόμιμο εκπρόσωπο του σωματείου μας την απόφαση με την οποία έγιναν δεκτοί και άλλοι παραγωγοί ή έμποροι από άλλους νομούς πλην των όμορων ή εάν παραμείνουν δυνάμει ποιας αποφάσεως θα επιλυθεί το θέμα.
Β. Να μην ανανεωθούν οι άδειες των εμπόρων και παραγωγών που ήδη κατέχουν άδειες στην λαϊκή αγορά αυτών που προέρχονται από άλλους νομούς πλην των ομόρων.
Γ. Να μας χορηγηθεί ο χάρτης των χαραγμένων θέσεων και των χορηγημένων αδειών για πρώτη φορά ίσως, δεδομένου ότι μας αφορά άμεσα, αφενός και αφετέρου επικρατεί ένα θολό τοπίο και ως προς τον αριθμό αλλά και ως προς την χορήγηση αυτών.
Δ. Να συμμετέχει στην επιτροπή αδειοδοτήσεων και ένας εκπρόσωπος από κάθε σωματείο που ενεργοποιείται στον χώρο της Λαϊκής Αγοράς.
Επειδή κάθε Σάββατο για εμάς είναι μία μέρα εργασίας πολύ σημαντική, συνεπώς δεν δυνάμεθα να εξαντλούμε τους χρόνους, γιατί παράλληλα εξαντλούμαστε και οι ίδιοι, αιτούμαστε τα ανωτέρω μέχρι και το τέλος της εβδομάδας ήτοι 11 – 2 – 2011 ημέρα Παρασκευή.
Σε κάθε άλλη περίπτωση σας δηλώνουμε ότι θα εξαντλήσουμε κάθε μέσο προς επίτευξη των αιτημάτων μας, επιπλέον θα ζητήσουμε και την συνδρομή των δικαστικών αρχών για την διαφύλαξη της εργασίας μας.
Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής εντέλλεται να επιδώσει την παρούσα προς αυτόν τον οποίο απευθύνεται προς γνώση του για τις νόμιμες ενέργειες.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr