oldcouple3225

Έρευνα συνδέει το κάταγμα ισχίου με το εγκεφαλικό επεισόδιο

11 Ιανουαρίου 201106:09

oldcouple3225Ενώ είναι γνωστό πως όποιος έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο έχει περισσότερες πιθανότητες για κάταγμα ισχίου, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ενδεχομένως ισχύει και το αντίθετο.

Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ταιβάν αποκάλυψε ότι ασθενείς με κάταγμα ισχίου είχαν περισσότερο από 50% αυξημένο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε ένα έτος μετά τον τραυματισμό σε σύγκριση με παρόμοιους ασθενείς που δεν είχαν κάταγμα.

Ωστόσο το εύρημα δεν είναι αρκετό για να επιβεβαιωθεί ότι ορισμένα κατάγματα ισχίου μπορούν στην πραγματικότητα να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Dr. Steven Cummings, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι είναι γνωστός ο κίνδυνος για κάταγμα στο ισχίο που αντιμετωπίζουν όσοι πάσχουν από εγκεφαλικό επεισόδιο και πρόσθεσε ότι οι ειδικοί πίστευαν ότι αυτό οφειλόταν στο ότι τα εγκεφαλικά επεισόδια οδηγούν σε πτώσεις και οστική απώλεια. Πρόσθεσε ότι η νέα έρευνα τον οδηγεί στη σκέψη ότι τα κατάγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια οφείλονται μερικώς σε κάποια αιτία γήρατος.

Ο Jiunn-Horng Kang, του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ταιβάν, μελέτησε περίπου 8.400 ασθενείς με μέση ηλικία τα 64 χρόνια.

Σε 256 ανθρώπους που υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο σε διάστημα ενός έτους, ποσοστό 4,1% υπέστη κάταγμα ισχίου προηγουμένως σε σύγκριση με ποσοστό 2,7% που δεν είχε. Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερο από 50% αύξηση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου μετά τον τραυματισμό.

Η διαφορά στην ευαισθησία ίσχυε και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως διαβήτη και καρδιακή νόσο.

Ο ερευνητής αναφέρει στο περιοδικό ‘Stroke’ ότι η αιτία για τον αυξημένο κίνδυνο παραμένει ασαφής. Θεωρεί πιθανούς τους ρόλους της έλλειψης άσκησης και της ψυχολογικής δυσφορίας που προέρχεται από το κάταγμα ισχίου, καθώς και τις επιπλοκές που μπορούν να προκύψουν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας και της εγχείρησης.

Όπως σημειώνει ο Cummings, μια κοινή κρυφή αιτία πιθανόν να υποκρύπτεται πίσω από το κάταγμα ισχίου και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Γνωρίζουμε, προσθέτει, ότι όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο έχουν χαμηλότερη οστική πυκνότητα και οι περισσότερες έρευνες, όπως η δικιά του, δείχνουν ότι η χαμηλή οστική πυκνότητα συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο.Ο ερευνητής θεωρεί ότι ασθενείς με κάταγμα ισχίου θα πρέπει να λαμβάνουν προληπτική φροντίδα και όχι μόνο ορθοπεδική αποκατάσταση.

 

Πηγές: ‘Stroke’ & http://www.iatronet.gr/

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr