thaliskoutoupis

Όπως Στρος-αμε θα κοιμηθούμε. Του Θαλή Κουτούπη

4 Ιανουαρίου 201121:00

thaliskoutoupis

ΨΕΜΑ ΣΤΟ ΨΕΜΑ

«Το 2013 θα βγούμε από το μνημόνιο», δήλωσε ο Πρωθυπουργός (6.12.10). Κι αν αυτό δεν συμβεί (που ΔΕΝ θα συμβεί), κάποιο άλλο ψέμα θα βρει να πει ο κ. Γ. Παπανδρέου, για να καλύψει το πρώτο. «Παλιά μου τέχνη κόσκινο»! Φυλάξτε αυτό το «Αποτύπωμα». Μάλλον θα αποδειχθεί προφητικό, πριν από το 2013!

 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ, ΣΑΓΜΑΤΑ & ΙΠΠΕΙΣ

Χίλια μπράβο στον Πρόεδρο των «Ermis Awards” Κ. Βάνη, που καθιέρωσε «Βραβείο Κοινού», το οποίο κέρδισε η πολυνίκης «Εταιρία της Χρονιάς», Bold Ogilvy, για το «Σήμα καμπάνα» της Cosmote. Τα «Αποτυπώματα» εδώ και χρόνια έγραφαν ότι ο Αριστοτέλης είχε πει: «Τα σάγματα δεν μπορεί και δεν πρέπει να τα κρίνουν οι σαγματοποιοί, αλλά οι ιππείς»!

ΚΛΙΝΩ ΤΟ ΓΟΝΥ !

Οι Ζάππες και οι Αβέρωφ, ευτυχώς ζουν! Η παράδοση των εύπορων Ελλήνων, που αγαπούν την πατρίδα τους συνεχίζεται ισχυρή, Στον Ωνάση, τον Ευγενίδη, τον Νιάρχο, τον Λάτση και άλλους ήρθε να προστεθεί η Οικογένεια Βαρδινογιάννη. Μετά το χωριό με 76 σπίτια που έχτισε σε χρόνο ρεκόρ στην Ηλεία, εγκαινιάσθηκε το πρώτο στην Ελλάδα κι ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη Ογκολογικό Νοσοκομείο για παιδιά! Η Ελλάδα πρέπει να κλίνει το γόνυ σε όλους αυτούς τους ευεργέτες, παλιούς και νέους. Εκεί που το δημόσιο απουσιάζει εντελώς ή καθυστερεί δεκαετίες ή κομματίζεται και χρηματίζεται, η ιδιωτική πρωτοβουλία κάνει θαύματα!

 

ΣΥΓΝΩΜΗ!
Ζητώ συγνώμη από τους αναγνώστες μου, γιατί αμάρτησα! Ο κ. Σ. Κουγιουμτζόγλου, μού υπέδειξε ευγενικότατα ένα χοντρό λάθος μου στα «Αποτυπώματα» της 6.12.10. Αντί του ορθού Hannibal ante portas” , έγραψα “ Hannibal ante portem”. Το λάθος γίνεται ακόμη βαρύτερο για μένα, που δεν χάνω ευκαιρία να στηλιτεύω γλωσσικά λάθη άλλων! Συγνώμη και πάλι λοιπόν και ευχαριστώ τον κ. Σ. Κουγιουμτζόγλου! 

 

«…φιλτέρα δε αλήθεια!»

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΚΟΥΡΕΛΙ

Ο βαθμός πολιτισμού ενός λαού είναι ευθέως ανάλογος του βαθμού ελέγχου των ενστίκτων. Τα μέτρα, κάθε μέρα και εντονότερα υποδαυλίζουν το ισχυρότερο, αλλά και τρομακτικότερο ανθρώπινο ένστικτο της επιβίωσης. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι συμπεριφορές, με βάση το δόγμα «Ο θάνατός σου η ζωή μου», πληθαίνουν, τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. Κι αυτό είναι πολύ χειρότερο από οποιαδήποτε οικονομική κρίση. Σε λίγο ο κοινωνικός ιστός θα καταντήσει ένα εξαιρετικά επικίνδυνο κουρέλι!

Υ.Γ. Είχα γράψει αυτό το σχόλιο, όταν αλητήριοι τραμπούκοι τραυμάτισαν τον Κ. Χατζηδάκη. Η δημοκρατία μας κατεβαίνει κάθε μέρα κι ένα σκαλοπάτι…

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ

Διαβάστε την «προκοπή» των Έντυπων και Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης! Οι ζημιές τους στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2010 ανήλθαν συνολικά σε € 97 εκατομμύρια.  ΔΟΛ 29, ΠΗΓΑΣΟΣ 17,5 ΑΛΤΕΡ 20, ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ 13, ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ 12,5, ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ 1,5, ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ 0,25. Οι ζημιές αυτές είναι από 1 έως 10 φορές μεγαλύτερες από το 2009! Η μόνη κερδοφόρα είναι η «Καθημερινή», με € 1,7 εκ. Χάνουν αναγνώστες, χάνουν διαφήμιση, κλείνουν εφημερίδες (ημερήσιο «Βήμα», «Απογευματινή»), αλλά μυαλό δεν βάζει η βιομηχανία της ενημέρωσης, που ασθενεί βαριά, πολλά χρόνια. Παλιά, αποτυχημένα μοντέλα, διόγκωση εξόδων (σε χαρτί, προσωπικό και δώρα) υπερπληθυσμός μέσων, σε όλες τις κατηγορίες, αδυναμία προσαρμογής είναι οι ζημιογόνες αιτίες. Η ελευθεροτυπία και η πολυφωνία –όροι απαραίτητοι για τη δημοκρατία- δεν διασφαλίζονται με δέκα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας (όταν η διαφήμιση μπορεί να στηρίξει μόνον 2,5), αλλά με τον συνετό σε σχέση με τον πληθυσμό αριθμό των Μέσων Ενημέρωσης και την ποιότητά της.

Πώς και γιατί επιβιώνουν, ακόμη και τα ζημιογόνα μέσα; Πρώτον, με την απαράδεκτη κρατική ενίσχυση, μέσω της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών των επιχειρήσεων και της κρατικής διαφήμισης. Δεύτερον, με τη μέθοδο της διαπλοκής και των εκβιασμών. Τρίτον, με τα επίσης απαράδεκτα κρατικά «προνόμια» και την ανοχή των κυβερνήσεων σε όποιες παρανομίες τους.

ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΙ-ΟΛΕΤΗΡΕΣ

Οι Πρυτάνεις των ΑΕΙ διαφωνούν με το νομοσχέδιο της Υπουργού Παιδείας. Απολύτως θεμιτό. Οι Πρυτάνεις των ΑΕΙ αρνήθηκαν τον διάλογο και δήλωσαν ότι, ακόμη κι αν ψηφιστεί ο νόμος, εκείνοι ΔΕΝ θα τον εφαρμόσουν. Απολύτως αθέμιτο, αδιανόητο και απαράδεκτο! Οι άνθρωποι, που είναι ταγμένοι να διδάξουν στη νεολαία μας -κυρίως με τη στάση τους κι όχι με λόγια- τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας, της ισοπολιτείας και του σεβασμού στους νόμους, μ’ ένα εκκωφαντικό «ΔΕΝ», δείχνουν έμπρακτα τον αντίθετο «κακό» δρόμο! Οι Μεγάλοι Παιδαγωγοί του έθνους αποδεικνύονται πραγματικοί ολετήρες του ήθους των νέων μας!

Το Αποφθεγμα

«Η αμάθεια γεννά οίηση, θρασύτητα και αναισχυντία. Και όλα μαζί κορυφώνονται σε ακόλαστη ελευθερία, που εκδηλώνεται με απείθεια προς τους άρχοντες, ασέβεια προς τους γονείς και τους μεγαλύτερους, για να καταλήξουν στην ασύστολη παραβίαση των νόμων».

Πλάτων

Έλληνας Φιλόσοφος

(427-348 π.Χ.)

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr