IDRYMA20THRAKIKHS20TEXNHS20KAI20PARADOSHS

Πρόγραμμα μαθημάτων Νοεμβρίου 2010

15 Νοεμβρίου 201020:40

IDRYMA20THRAKIKHS20TEXNHS20KAI20PARADOSHSΑρχαία Ελληνικά Ενηλίκων

Πολλά είναι τα κείμενα που γράφτηκαν από τους βυζαντινούς συγγραφείς στην αρχαία αττική διάλεκτο.  Στο σημερινό μάθημα θα  γίνει αναφορά στις βασικές δομές του αρχαιοελληνικού λόγου και θα μελετηθούν παράγραφοι από κείμενο  από την «Αλεξιάδα» της Άννας Κομνηνής – το έργο αυτό θα μελετήσουμε κυρίως, γλωσσικά και μεταφραστικά, στο ακαδημαϊκό έτος 2010 – 2011. Θα συγκρίνουμε τρεις μεταφράσεις για την εισαγωγική παράγραφο της Αλεξιάδας – μεταφραστικές προσεγγίσεις. Επίσης θα προσεγγίσουμε κείμενα του Ιουλιανού του Παραβάτη, από τα πολλά που έγραψε στην αττική διάλεκτο, με επιτυχία. Τέλος θα διαβάσουμε κάποια από τα ‘βυζαντινά’ ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη.

 

Ιστορία – Λαογραφία Θράκης

Τα φετινά μαθήματα είναι αφιερωμένα στην ιστορία και στον πολιτισμό (λόγιο και λαϊκό) κατά τα Μέσα Χρόνια της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, στη λεγόμενη από τους δυτικούς Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Στο σημερινό μάθημα θα ασχοληθούμε με την εκπαίδευση και την παιδεία στο Βυζάντιο. Επιπλέον θα μιλήσουμε για την Ιστοριογραφία και Χρονογραφία κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Οικουμένης. Πηγές της Βυζαντινής ιστορίας θα φωτίσουν σχετικά ζητήματα.

 

Τα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών για ενηλίκους πραγματοποιούνται στις 18:0020:00 και Ιστορίας Λαογραφίας της Θράκης πραγματοποιούνται στις 20:0021:00 στο αναγνωστήριο «Κυριάκος Σταματιάδης» της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9 στην Ξάνθη.

 

 

 

 

 

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr