tomotopita

Ντοματόπιτα

15 Δεκεμβρίου 201007:07

tomotopitaΠρος Θεού, μην την υποτιμήσετε! Πρόκειται για συγκλονιστικό μεζέ. Συνοδεύστε την με παγωμένο τσίπουρο, της πάει καταπληκτικά.

Υλικά

Για ένα πυρέξ
1 ½ κιλό ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, χωρίς σπόρους και χονδροκομμένες
½ κιλό ντοματίνια, κομμένα στη μέση
5 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
μία πρέζα ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι μπαλσάμικο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
2 κουταλιές της σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο
1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
2 φύλλα σφολιάτας
1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο για επάλειψη
μαύρο σουσάμι

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180oC.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάλτε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά σωτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο, μέχρι να μαλακώσουν. Δεν θέλουμε να πάρουν χρώμα. Προσθέστε τις ντομάτες, τα ντοματίνια και τη ζάχαρη. Ανακατέψτε και αφήστε να πάρουν μια βράση. Στη συνέχεια προσθέστε το μπαλσάμικο και αφήστε να πάρουν άλλη μια βράση. Αλατοπιπερώστε και χωρίς να χαμηλώσετε την ένταση της κουζίνας μαγειρέψτε τη γέμιση, ανακατεύοντας συχνά, έως σωθούν σχεδόν όλα τα υγρά. Κατεβάστε το τηγάνι απ’ το μάτι και προσθέστε το κεφαλοτύρι. Ανακατέψτε καλά και στο τέλος προσθέστε και τη ρίγανη.
Λαδώστε τον πάτο του πυρέξ με λίγο ελαιόλαδο, στρώστε το ένα φύλλο σφολιάτας, απλώστε τη γέμιση όσο μπορείτε ομοιόμορφα και καλύψτε με το άλλο φύλλο της σφολιάτας. Χαράξτε σε τετράγωνα κομμάτια την πίτα, αλείψτε με το αυγό, πασπαλίστε από πάνω με το μαύρο σουσάμι και ψήστε την για 40-45 λεπτά περίπου.

Tips:
-Οι ντομάτες που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι ώριμες μεν, ακέραιες δε. Αν δεν είναι η εποχή τους χρησιμοποιήστε μόνο ντοματίνια. Έτσι μπορείτε να τη φτιάχνετε και εκτός καλοκαιριού, μια που νόστιμα ντοματίνια βρίσκουμε όλο το χρόνο.
-Η φρέσκια ρίγανη διαθέτει σαφώς πολύ πιο ωραίο και δυνατό άρωμα. Στην περίπτωση που δεν διαθέτετε όμως φρέσκια, χρησιμοποιήστε ξερή αντικαθιστώντας το ένα κουταλάκι φρέσκιας με δύο ξερής. Γενικά μην το παρακάνετε ποτέ με τη ρίγανη, γιατί πικρίζει το φαγητό.
-Η πίτα αυτή είναι νόστιμη τόσο ζεστή, όσο και κρύα.
-Μπορείτε να τη φτιάξετε χρησιμοποιώντας όποιο είδους φύλλου σας αρέσει. Νομίζω όμως ότι η σφολιάτα της ταιριάζει τέλεια.

Αλίκη Μάρα
Η συνταγή μου για την νοστιμότερη ντοματόπιτα, πρωτοδημοσιεύτηκε στο Real Taste το οποίο κυκλοφόρησε με την Real News στις  20-06-2010.

http://www.yumm.gr/

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr