digea_xartis_thraki

Γεγονός η ψηφιακή μετάδοση στην Ξάνθη. Λήψη και χωρίς νέες κεραίες

23 Νοεμβρίου 201001:01

digea_xartis_thrakiΠραγματικότητα είναι εδώ και λίγες μέρες η ψηφιακή μετάδοση της digea στη Θράκη. Λίγοι είναι αυτοί που έχουν απολαύσει την εικόνα των σταθμών με τέλειο ψηφιακό σήμα για πολλούς λόγους.

Άλλωστε παρά την έναρξη της μετάδοσης κανείς από την Ξάνθη δεν φάνηκε πρόθυμος να προβεί σε εγκατάσταση νέας κεραίας για τη λήψη των ψηφιακών αφού. Όπως είναι γνωστό, η μετάδοσή τους γίνεται από την Πλάκα ενώ το σύνολο των κεραιών της Ξάνθης είναι στραμμένες στη Θάσο.

Πάντως από τις πρώτες εμπειρίες διαπιστώθηκε ότι κάποιες συνοικίες της πόλης κάνουν λήψη των ψηφιακών από την Πλάκα χωρίς να στρέψουν τις κεραίες τους προς την Αλεξανδρούπολη αλλά με προβλήματα ισχύος του σήματος.  Τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια έχουν εκπέμψει όλα, σταδιακά, ενώ μικροπροβλήματα υπάρχουν με τα κρατικά που πρόκειται να εκπέμψουν δύο μπουκέτα με τα τρία ελεύθερα και τα δύο αμιγώς ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ. Η εικόνα φυσικά είναι εντυπωσιακά καθαρή και ευκρινής και έχει ανταμείψει όσους την αναζήτησαν.

Τι χρειάζεται κανείς για τη λήψη

Για να κάνει κάποιος λήψη θα πρέπει να διαθέτει τηλεόραση με ενσωματωμένο αποκοδικωποιητή MPEG 4  ή εξωτερικό αποκωδικοποιητή. Για τα προβλήματα λήψης που είναι σίγουρο ότι θα παρουσιαστούν, οι τηλεθεατές είτε θα πρέπει να στρέψουν τις κεραίες τους στην Πλάκα είτε να εγκαταστήσουν πρόσθετη κεραία και μίκτη για να μη «χάσουν» την αναλογική μετάδοση της Θάσου που περιέχει τους τοπικούς σταθμούς και είναι χρήσιμη για τις παλαιότερες τηλεοράσεις που υπάρχουν σε όλα τα σπίτια.

Η λήψη γίνεται στις συχνότητες  24 (498 MHz) και 32 (562 MHz) αφού η ψηφιακή μετάδοση χρειάζεται μόνο μία συχνότητα για να μεταδώσει πλήθος τηλεοπτικών σταθμών και όχι μία για κάθε κανάλι όπως συμβαίνει στην αναλογική μετάδοση.

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr