skoupidia_1

Βουνά σκουπιδιών με την πρώτη απεργία.

21 Νοεμβρίου 201022:09

skoupidia_1Ντροπιαστική ήταν η εικόνα που παρουσίασε η πόλη της Ξάνθης το Σαββατοκύριακο που πέρασε εξαιτίας των σκουπιδιών που πλημμύρισαν το κέντρο.

Η αιτία ήταν η απεργία των εργαζομένων στους Δήμους, στην οποία συμμετείχαν οι υπάλληλοι της καθαριότητας και ενώ η ΠΟΕ ΟΤΑ αποφάσισε την προκήρυξη δύο νέων απεργιών για τη Δευτέρα και την Τρίτη.  Όμως για την εικόνα της πόλης δεν είναι φυσικά υπεύθυνοι οι απεργοί αλλά κυρίως οι επαγγελματίες της πόλης και σε μικρότερο βαθμό οι κάτοικοι. Και αυτό για ενώ ήταν γνωστή η απεργία – τουλάχιστον στους επαγγελματίες – κανείς δεν φρόντισε για την εικόνα της πόλης και η κατάσταση ήδη από το μεσημέρι του Σαββάρου ήταν αποπνικτική.

Η συμπεριφορά αυτή που δεν δικαιολογείται σε μια μικρή πόλη όπως η Ξάνθη είναι ενδεικτική του τρόπου σκέψης. Ουδείς δεν σκέφτηκε να κρατήσει τα απορρίμματα για το Σαββατοκύριακο – παρόλο που πρόκειται στις περισσότερες περιπτώσεις για χαρτόκουτες. Παράλληλα εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι επαγγελματίες συνεχίζουν, αν και βρισκόμαστε στο έτος 2010, να πετούν τόνους χαρτιού στα συμβατικά απορρίμματα και, κυρίως, να πετούν όλα τα είδη τους ασυμπίεστα, καθώς είναι προφανές ότι θα καταλάμβαναν τουλάχιστον το 1/3 του όγκου, αν κάποιος έμπαινε στον κόπο να σκίσει τις χάρτινες κούτες και να τις συμπιέσει.

Πριν από την ευθύνη οποιουδήποτε πολιτικού παράγοντα, είναι προφανές ότι οι πολίτες και, ιδιαίτερα οι επαγγελματίες της πόλης, παραμένουν προσκολλημένοι σε αντιλήψεις της δεκαετίας του ‘80 αδιαφορώντας για την πόλη και πετώντας ό,τι βρουν σε  βουνά σκουπιδιών και ενώ είναι γνωστό (και αν δεν είναι, το διαπιστώνει κανείς όταν φτάνει στον κάδο) ότι υπάρχει απεργία των υπαλλήλων της καθαριότητας.

Από την άλλη αρκετοί επισημαίνουν ότι θα έπρεπε να υπάρξει μέριμνα τουλάχιστον για την Παλιά Πόλη. Και εκεί όμως θα πρέπει να αντιληφθούν όσοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ότι βρίσκονται σε ένα ιδιαίτερο οικισμό που τους προσδίδει προστιθέμενη αξία και θα έπρεπε να έχουν τουλάχιστον την ευαισθησία αυτή, που λείπει από τους υπόλοιπους επαγγελματίες. Άλλωστε η εικόνα της Παλιάς Πόλης, είναι μέρος και σκηνικό των επιχειρήσεων που βρίσκονται εκεί και η ταυτότητά τους είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον οικισμό.

XanthiPress.gr

skopupidia_4

skopupidia_7

skoupidia_2

skoupidia_4

skoupidia_5

skoupidia_8

skoupidia_9

skoupidia_3

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr