titlos_keraies_eett

Έρχονται κατεδαφίσεις για τις παράνομες κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην Ξάνθη

21 Νοεμβρίου 201021:20

titlos_keraies_eettΣτην Πολεοδομία του Δήμου Ξάνθης αρχίζει να πέφτει το βάρος για να απομακρυνθούν οι παράνομες κεραίες που έχουν εντοπιστεί στην πόλη της Ξάνθης. Η υπηρεσία έχει ήδη προβεί στη διαπίστωση αυθαιρέτων κατασκευών και εφόσον οι ιδιοκτήτες δεν συμμορφωθούν , πρέπει να τις κατεδαφίσει. Οι πολεοδομίες είναι υπεύθυνες για την κατεδάφιση κεραιών που δεν είναι νόμιμες είτε μετά από Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, είτε αυτεπάγγελτα, σημειώνεται σε σχετικό έγγραφο της ΕΕΤΤ.

Τρεις εγκρίσεις είναι απαραίτητες για να χαρακτηριστεί νομότυπη μια κεραία κινητής τηλεφωνίας: Έγκριση της αρμόδιας  Πολεοδομίας για την τοποθέτηση της κεραίας και των συναφών κατασκευών, έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας και, τέλος, άδεια κατασκευής της κεραίας από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών . Ελάχιστα από τα δικαιολογητικά αυτά έχουν βρεθεί στις περιπτώσεις που απασχολούν τους κατοίκους της Ξάνθης και όλες χαρακτηρίζονται παράνομες. Πιο αναλυτικά:

Οδός Δημοκρίτου

Η συγκεκριμένη κεραία ανήκει στην εταιρία Vodafone. Από την έρευνα προέκυψε ότι δεν διαθέτει κανένα από τα τρία δικαιολογητικά (εικόνα 2) . Ήδη η πολεοδομία έχει προβεί στη διαπίστωση της πολεοδομικής παράβασης και στις 2 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία εντός της οποίας η εταιρία καλείται να συμμορφωθεί. Μετά την ημερομηνία αυτή θα πρέπει να κατεδαφιστεί. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν κινητοποιηθεί έγκαιρα, έχουν προβεί σε δύο καταγγελίες στον Εισαγγελέα, και προετοιμάζονται για την κατάθεση αγωγών. Θεωρείται δεδομένο ότι αργά η γρήγορα η κεραία θα απομακρυνθεί.

Οδός Φιλαδελφείας 53

Πρόκειται για δύο κεραίες που ανήκουν στο Vodafone και τη Wind. Δεν διαθέτει άδεια από την ΕΕΤΤ η οποία έχει προβεί σε αυτοψία μετά από καταγγελία των κατοίκων, έχει καλέσει σε ακρόαση τις εταιρίες και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων (εικόνα 3). Οι κάτοικοι έχουν συλλέξει υπογραφές ενώ έχει κινητοποιηθεί ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του ενός Σχολείου που βρίσκεται κοντά και επίκειται κινητοποίηση και άλλων. Ο κατασκευαστής της οικοδομής δεν κατοικεί σε αυτή ενώ οι ένοικοι δεν έχουν αντιδράσει καθόλου παρά την κινητοποίηση των περιοίκων, γεγονός που ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως.

Οδός Μαυρομιχάλη 11

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός ο πάροχος που τις έχει εγκαταστήσει αλλά θεωρείται δεδομένο ότι η Vodafone είναι τουλάχιστον ο ένας. Δεν διαθέτει, κατά πάσα πιθανότητα, καμία από τις επίμαχες αδειοδοτήσεις. Υπάρχει ήδη καταγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και  δύο καταγγελίες στην Πολεοδομία του Δήμου Ξάνθης που έχει προχωρήσει σε σχετική αυτοψία και διαπίστωσε την ύπαρξη αυθαίρετων κατασκευών (εικόνα 3). Ο ιδιοκτήτης του οικήματος που νοίκιαζε παλαιότερα δύο δωμάτια του τελευταίου ορόφου, σταμάτησε να τα νοικιάζει και εγκατέστησε τον απαραίτητο εξοπλισμό. Δεν διαμένει στην Ξάνθη και τα στοιχεία του (η Πολεοδομία αναφέρεται σε κάποια φερόμενη ως ιδιοκτήτρια) δεν έχουν εξακριβωθεί. Σύντομα θα υποχρεωθεί να τις απομακρύνει, επίσης.

Παγώνουν οι 20 νέες αιτήσεις

Μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας που ακολουθείται για τις παράνομες κεραίες που έχουν εντοπιστεί στην πόλη της Ξάνθης και ανήκουν στη Vodafone (και στις τρεις περιπτώσεις) , παγώνουν οι 20 νέες αιτήσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων που έχουν υποβληθεί στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.

Η κινητοποίηση σώζε

Η άμεση κινητοποίηση των κατοίκων έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα σοβαρά προβλήματα στις εταιρίες που έχουν εγκαταστήσει τις κεραίες. Εφόσον οι αρμόδιες υπηρεσίες κινηθούν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, πολύ σύντομα καμία από τις τρεις κεραίες δεν θα εκπέμπει μέσα στις κατοικημένες περιοχές. Απαιτείται εγρήγορση όσων διαπιστώνουν την ύπαρξη των καμουφλαρισμένων κεραιών (σίγουρα υπάρχουν και άλλες που δεν έχουν εντοπιστεί) . Το καμουφλάζ από μόνο του μαρτυρά ότι η κεραία είναι παράνομη ενώ όσοι διαπιστώσουν την ύπαρξη κεραίας μπορούν να απευθυνθούν στο XanthiPress.gr , που μπορεί να τους καθοδηγήσει για τις απαραίτητες ενέργειες και να τους φέρει σε επαφή με ομοιοπαθείς συμπολίτες.

keraies_perifereia_eggrafo

keraies_eett

keraies_dimos

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr