ladi

Το παρθένο ελαιόλαδο προστατεύει το συκώτι

31 Οκτωβρίου 201017:45

ladiΤο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να προστατεύσει το συκώτι από το οξειδωτικό στρες. Ερευνητές σημειώνουν στο περιοδικό ‘Nutrition and Metabolism’ ότι σε ποντίκια με οξειδωτικό στρες παρατηρήθηκε μερική προστασία από την ηπατική βλάβη όταν τους χορηγήθηκε διατροφή που περιείχε ελαιόλαδο.

Ο Mohamed Hammami, από το πανεπιστήμιο του Μοναστίρ στην Τυνησία και το Πανεπιστήμιο King Saud στο Ριάντ, σε συνεργασία με ομάδα ερευνητών, πραγματοποίησαν πείραμα σε 80 ποντίκια. Δήλωσε ότι το ελαιόλαδο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της μεσογειακής διατροφής. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι μπορεί ενδεχομένως να έχει μεγάλα οφέλη στην υγεία περιλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου στεφανιαίας νόσου, πρόληψης ορισμένων καρκίνων και αλλαγή της ανταπόκρισης του ανοσοποιητικού και των φλεγμονών. Με τη νέα έρευνα, αποκαλύφτηκε ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τα παράγωγά του προστατεύουν από την οξειδωτική βλάβη τον ηπατικό ιστό.

Οι ερευνητές χώρισαν τα ποντίκια σε ομάδα ελέγχου, ομάδα που έλαβε ελαιόλαδο και 6 ομάδες που εκτέθηκαν σε παράγοντα οξείδωσης, με είτε χωρίς ελαιόλαδο ή ένα από δυο παράγωγα του ελαιόλαδου.

Όλα τα ποντίκια είχαν σημαντική βλάβη στο συκώτι. Ωστόσο, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και η πρόσληψη υδροφιλικού προκάλεσε σημαντική αύξηση στη δραστηριότητα ενός αντιοξειδωτικού ενζύμου και μείωση στους δείκτες ηπατικής βλάβης.

Ο Hammami δήλωσε ότι το υδροφιλικό συστατικό του ελαιόλαδου φαίνεται να είναι αποτελεσματικό στη μείωση του οξειδωτικού στρες, υποδεικνύοντας ότι μπορεί ενδεχομένως να ασκεί άμεση αντιοξειδωτική δράση στα ηπατικά κύτταρα. Ο ερευνητής δηλώνει ότι χρειάζονται περισσότερο λεπτομερείς έρευνες για την επίδραση των αντιοξειδωτικών ουσιών χωριστά.

Πηγές: ‘Nutrition and Metabolism’.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr