Στους δρόμους κάτοικοι της Ξάνθης, για τις κρυμμένες κεραίες

30 Οκτωβρίου 201020:08

keraies_2Διαμαρτυρία πραγματοποίησαν το μεσημέρι του Σαββάτου οι κάτοικοι της περιοχής του ΚΤΕΛ Ξάνθης, οι οποίοι αντιδρούν  στην ύπαρξη καμουφλαρισμένης κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην ταράτσα επιχείρησης, στην Οδό Δημοκρίτου, μέσα σε κατοικημένη περιοχή και δίπλα ακριβώς σε σχολικό συγκρότημα.

Ίσως πιο σημαντικό από όλα ήταν το γεγονός ότι οι κάτοικοι οργανώθηκαν και πραγματοποίησαν μια πολύ σημαντική σε όγκο, συγκέντρωση, διεκδικώντας σοβαρά αιτήματα που αφορούν στην υγεία τους. Και σε αυτό το επίπεδο η κινητοποίηση ήταν άκρως επιτυχημένη.   Οι κάτοικοι της περιοχής, έχουν εντοπίσει εδώ και μερικές ημέρες την ύπαρξη των κεραιών και την είχαν εξαρχής γνωστοποιήσει στο XanthiPress.gr στο πλαίσιο της σχετική πρωτοβουλίας για την αποκάλυψη των κρυμμένων κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Ζητούν την απομάκρυνση των κεραιών άμεσα καθώς επίσης και την παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών, ενώ επισημαίνουν ότι έχουν αντιληφθεί επιδράσεις στην υγεία τους.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης και κάτοικοι από τις περιοχές των άλλων δύο σημείων εκπομπής που έχουν εντοπιστεί,  στις Οδούς Φιλαδελφείας και Μαυρομιχάλη που ένωσαν τις φωνές τους με την κινητοποίηση των περιοίκων της οδού Δημοκρίτου. Από την πλευρά της εταιρίας ΚΟΠΑΝΟΣ, οι υπεύθυνοι δεν θέλησαν να τοποθετηθούν για το ζήτημα που έχει προκύψει, αρκέστηκαν να σημειώσουν ότι πρόκειται για μια «άτυχη στιγμή» και επιφυλάχθηκαν για να τοποθετηθούν στο μέλλον.

Ο εκ των οργανωτών της κινητοποίησης Σταύρος Λαφτσόπουλος επεσήμανε ότι οι κεραίες έγιναν αντιληπτές πριν λίγο καιρό αλλά παραμένει άγνωστο πότε εγκαταστάθηκαν, προσθέτοντας:  «Δεν ανεχόμαστε σε καμία περίπτωση και δεν θα επιτρέψουμε κάποιοι να κερδοσκοπούν σε βάρος της υγείας μας.»

Μούρκας-Πούλιος-Ανταμπούφης παρόντες στη διαμαρτυρία

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο δημοτικός σύμβουλος  Χρήστος Μούρκας (εκπροσωπώντας το Δήμαρχο Ξάνθης) και οι επικεφαλής των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης στο Δήμο, Χρήστος Πούλιος και Νίκος Ανταμπούφης .

Στις δηλώσεις του ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας ανέφερε ότι στη συγκεκριμένη κεραία, μετά από  προσωπική εντολή του Δημάρχου στην Πολεοδομία έχει γίνει επιτόπια έρευνα και αναμένεται να καταγραφεί πρόστιμο για την αυθαίρετη κατασκευή .  «Οι ενέργειες που μπορεί να κάνει ο Δήμος θα  γίνουν , σημείωσε και πρόσθεσε ότι  «υπάρχει ασάφεια στη νομοθεσία σε σχέση με τις υπηρεσίες που έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν» . Ανέφερε ότι εμπλέκονται και άλλες υπηρεσίες  περάν αυτών του Δήμου Ξάνθης αλλά επέμεινε ότι ο Δήμος έχει ενεργήσει , εξαντλώντας τις  δυνατότητες που του δίνονται από το υπάρχον νομικό πλαίσιο.

Ο Χρήστος Πούλιος χαρακτήρισε δίκαιο τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής του ΚΤΕΛ αλλά και των άλλων σημείων στην πόλη  και συνέχισε: «Αυτή η τακτική του καμουφλάζ, χωρίς άδεις και περιβαλλοντικές μελέτες, δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά. Οι εταιρίες έχουν αποθρασυνθεί και εδώ και ένα χρόνο δεν έχει γίνει τίποτε παρά την τις αποκαλύψεις.» Ανέφερε ότι  ο Δήμος πρέπει να κινηθεί ταχύτατα ώστε οι κατασκευές αυτές να κατεδαφιστούν και έδωσε «συγχαρητήρια στους κατοίκους που πήραν την τύχη στα χέρια τους. Είναι ευτυχία ο πολίτης να είναι συμμέτοχος  και να είμαστε συνυπεύθυνοι για ό, τι συμβαίνει στην πόλη μας. Εφόσον οι κάτοικοι το ανέδειξαν, είναι υπεύθυνος ο Δήμος να πάρει τα μέτρα του» κατέληξε.

Ο Νίκος Ανταμπούφης σημείωσε ότι είναι μια διαδεδομένη πρακτική ενώ χαρακτήρισε  αναμενόμενη την αντίδραση των κατοίκων: και πρόσθεσε ότι με βάση όσα έχουν γίνει γνωστό, ειδικά για την περιοχή της Ξάνθης είναι δυνατόν να καλυφθεί η πόλη με πολλές κεραίες περιφερειακά της πόλης αλλά, εντούτοις, εγκαθίστανται κεραίες μέσα σε κατοικημένες περιοχές. « Ελέγχεται αν υπάρχουν όλες οι άδειες για την κατασκευή αυτή και θα το εξετάσουμε στο Δήμο. Γενικότερα θα έπρεπε ο Δήμος να έχει χαράξει μια πολιτική για το ζήτημα αυτό, με γνώμονα την υγεία των κατοίκων αλλά και τη νομιμότητα. Είναι σημαντικό ότι οι κάτοικοι παίρνουν την τύχη στα χέρια τους, συλλογικά, και είναι γνωστό ότι τέτοιου είδους κινήσεις μας βρίσκουν συμπαραστάτες.» κατέληξε.

 keraies_1

keraies_3

keraies_4

keraies_poulios

 

 

keraies_antampoufis

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr