Σύσκεψη, παρουσία Ξυνίδη, για το παράνομο εμπόριο.

24 Οκτωβρίου 201020:29

EPIMELHTHRIO_4Παρουσία του Αν. Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης Σωκράτη Ξυνίδη και της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας Θεοδώρας Κόκλα, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής η σύσκεψη που συγκάλεσαν στο Επιμελητήριο Ξάνθης, ο Εμπορικός Σύλλογος, ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών Ξάνθης και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών.

Θέμα της σύσκεψης, στην οποία παραβρέθηκαν αρκετοί εκπρόσωποι του εμπορικού, επαγγελματικού και του βιοτεχνικού κόσμου της Περιφέρειας, ήταν το παράνομο εμπόριο και, γενικότερα οι επιπτώσεις της παρουσίας ξένων επιχειρήσεων αλλά και ξένων υπηκόων στην περιοχή, από κάθε άποψη.

Χ. Γρηγορίου: Απαιτείται εφαρμογή των νόμων.

Η προεδρεύουσα της συνάντησης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών Ξάνθης Χρυσούλα Γρηγορίου, ανέλυσε αρχικά την υφιστάμενη κατάσταση και ζήτησε την εφαρμογή των νόμων προκειμένου να εξασφαλιστεί τάξη στο επιχειρείν αλλά και έσοδα για το κράτος, κάνοντας λόγο για ανάγκη ύπαρξης κυβερνητικών δεσμεύσεων ΄και δράσεων για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων. Το θεσμικό πλαίσιο εντός του οποίου δραστηριοποιούνται οι ξένες εμπορικές επιχειρήσεις στην περιοχή ανέλυσε λεπτομερώς ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ζήσης Κατσαρίκας ενώ ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης Μίμης Μίλκογλου έκανε λόγο για παραεμπόριο ύψους 20 δις στη χώρα και τζίρο ύψους 9 δις για προϊόντα απομιμήσεων, ζητώντας αυστηροποίηση των ελέγχων

Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ξάνθης Γιώργος Μπατζακίδης σημείωσε ότι οι δρόμοι που ενώνουν την περιοχή με άλλες χώρες είναι αναγκαίο να υπάρχουν για πολλούς λόγους, ζήτησε όμως να υπάρξει πλέγμα μέτρων που θα εφαρμόζονται αλλά και έλεγχοι στη διακίνηση, ιδιαίτερα στις εισόδους της χώρας. Από την πλευρά των ξενοδόχων ο Αντιπρόεδρος των Ξενοδόχων της Θράκης, Απόστολος Αγκόρτζας επεσήμανε το μειωμένο κατά 60 % κόστος των τουριστικών επιχειρήσεων στη γείτονα, λόγω της απουσίας κρατικούς κόστους που έχει η Ελλάδα, επεσήμανε ότι μετά το άνοιγμα της διόδου στην Ξάνθη, έχει παρατηρηθεί ένας μαρασμός στην περιοχή των Πομάκων λόγω εισροής βουλγαρικών προϊόντων και κατέληξε λέγοντας ότι δεν υπήρξε όφελος από τη διάνοιξη με ευθύνη της περιοχής της Ξάνθης, όπου δεν υπάρχουν υποδομές για να υποδεχθούν το κύμα που εισέρχεται στην περιοχή.

Σ. Μακρίδης: Δεν θα κλείσουμε τα σύνορά μας.

Ενδιαφέρον παρουσίασε , μεταξύ άλλων ομιλητών, η γνώμη του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Στάθη Μακρίδη, ο οποίος σημείωσε ότι η εισροή κινεζικών ή άλλων προϊόντων καθώς και αντίστοιχων επιχειρήσεων δεν είναι μόνο σημερινό φαινόμενο και είναι απολύτως νόμιμη. Εκτίμησε ότι από πολλές απόψεις και κυρίως από άποψη πολιτισμού, δεν είναι δυνατόν να απαγορευτεί η ελεύθερη διακίνηση των ανθρώπων και των αγαθών και δεν παρέλειψε να πεί ότι μετανιώνει και ο ίδιος που κάποτε υποστήριξε το αντίθετο. Εφόσον  υπάρχει ενδιαφέρον για τέτοιου είδους προϊόντα, υποστήριξε, θα έπρεπε ο εμπορικός κόσμος να ασχοληθεί με αυτά και να ανταγωνιστεί. Αυτό που δεν μπορεί να αναχαιτίσει ο έμπορος στην περιοχή, σημείωσε, είναι τα πολυκαταστήματα, προτείνοντας εκπαίδευση και ενημέρωση των εμπόρων για να είναι ανταγωνιστικοί.

Σωκ. Ξυνίδης: Χώρα ανοργάνωτη, χωρίς δομές

Ο Αν. Υπουργός Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης, που πήρε το λόγο στο τέλος, εκτίμησε τα αιτήματα των φορέων είναι, στο μεγαλύτερο βαθμό τους, ορθά. Όμως επεσήμανε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για τον εξορθολογισμό της κατάστασης και έκανε λόγο για συνεργασία της κυβέρνησης και του επιχειρηματικού κόσμου. Επανέλαβε πάντως αρκετές φορές ότι η χώρα παραμένει ανοργάνωτη σε επίπεδο δομών, γεγονός που αποτελεί την κύρια αιτία των φαινομένων που εκδηλώνονται και διαιωνίζονται.

Τέλος, η Γενική Γραμματεάς της Περιφέρειας Θεοδώρα Κόκλα ζήτησε επίσης συνεργασία για να υπάρξει αντιμετώπιση και άποσαφήνισε το πλαίσιο και τις αρμοδιότητες που διαθέτουν σήμερα οι Περιφέρειες, εξηγώντας τη δυνατότητα που έχουν να παρέμβουν στο ζήτημα.

EPIMELHTHRIO_3

EPIMELHTHRIO_2

EPIMELHTHRIO_1

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr