Το τσάι μικραίνει τη μέση των αντρών

15 Οκτωβρίου 201018:49

teacup200-bΜπορεί το τσάι να αποτελέσει μυστικό για λεπτή μέση; Για τους άντρες η απάντηση ενδεχομένως μπορεί να είναι θετική ή τουλάχιστον δεν φαίνεται να βλάπτει.

 

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι άντρες που καταναλώνουν περισσότερο από δυο φλιτζάνια τσάι την ημέρα έχουν λεπτότερη μέση σε σύγκριση με άντρες που καταναλώνουν καφέ ή τίποτα. Ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για τις γυναίκες.

Ερευνητές δήλωσαν ότι προηγούμενες έρευνες εξέτασαν τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ και τσαγιού γενικά, αλλά λίγα είναι γνωστά σχετικά με το πώς αυτά επηρεάζουν την κοιλιακή παχυσαρκία. Η κοιλιακή παχυσαρκία σχετίζεται με αρκετούς παράγοντες κινδύνου για την υγεία, όπως καρδιοπάθεια και διαβήτη.

Η έρευνα, που παρουσιάστηκε την τρέχουσα εβδομάδα στο Πρώτο διεθνές συνέδριο κοιλιακής παχυσαρκίας, εξέτασε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και τσαγιού και της παχυσαρκίας σε 3.823 ενήλικες κατά το διάστημα 2003-2004.

Ο ερευνητής D. R. Bouchard, στο Πανεπιστήμιο Queen’s στο Κίγκστον, δήλωσε ότι η ενδεχόμενη σχέση μεταξύ κατανάλωσης καφέ ή τσαγιού και κοιλιακής παχυσαρκίας δεν είναι ασήμαντη, δεδομένου ότι περισσότερο από το 60% του ενήλικου πληθυσμού καταναλώνει αυτά τα ροφήματα, τα οποία μπορούν να καταναλωθούν το ίδιο συχνά, ως 10 φορές τη μέρα, και ότι μεγάλο ποσοστό όσων καταναλώνουν καφέ και τσάι χρησιμοποιούν προσθετικά σε αυτά.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση καφέ δεν σχετιζόταν με την κοιλιακή παχυσαρκία σε άντρες και γυναίκες μετά τον υπολογισμό άλλων παραγόντων κινδύνου.
Η χρήση ζάχαρης έναντι τεχνητών γλυκαιμικών ουσιών έμοιαζε να παίζει ρόλο στην κοιλιακή παχυσαρκία.
Στους άντρες, η χρήση της ζάχαρης στο τσάι σχετιζόταν με σχεδόν 2,5 εκ. μικρότερη μέση αλλά η χρήση τεχνητών γλυκαντικών συνδέθηκε με μεγαλύτερη περίμετρο μέσης σχεδόν κατά 5 εκατοστά.

Στις γυναίκες, η χρήση του γάλατος στο τσάι σχετιζόταν με μικρότερη μέση κατά 1,6 εκ. Αλλά οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν τεχνητά γλυκαντικά είχαν κατά μέσον όρο μέση μεγαλύτερη σχεδόν κατά 2,5 εκ. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο ρόλος κατανάλωσης τσαγιού και λεπτής μέσης στα δυο φύλα αξίζει περαιτέρω μελέτη.

http://www.iatronet.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr