Εκτινάσσεται το κόστος κατοχής

15 Οκτωβρίου 201018:38

athinaΤο «φάντασμα» των αντικειμενικών αξιών εξακολουθεί να πλανάται πάνω από την αγορά κατοικίας, που βρίσκεται ενώπιον σοβαρών ανακατατάξεων, μετά τη φετινή απογοητευτική πορεία των πωλήσεων και βέβαια τη διόρθωση των τιμών, που ακολουθούν ρυθμό υποχώρησης της τάξεως του 10% – 15% φέτος.

 

Η επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών από τις αρχές του 2011, η πρώτη από το 2007, προβλέπεται να προκαλέσει «έμφραγμα» στην αγορά, όχι τόσο λόγω της ανόδου του κόστους των μεταβιβάσεων, που ούτως ή άλλως δεν προβλέπεται να ανακάμψουν σημαντικά ούτε τον επόμενο χρόνο, όσο λόγω της κατακόρυφης ανόδου του κόστους κατοχής ενός ακινήτου.

Αυτό είναι και το σοβαρότερο ζήτημα που θέτουν οι αρμόδιες επαγγελματικές οργανώσεις, δεδομένης της επιβολής του νέου φόρου ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) με συντελεστή από 0,1% έως και 2% (για ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 5 εκατ. ευρώ). Σήμερα, ο νέος φόρος δεν αφορά φορολογητέα ακίνητη περιουσία αξίας 400.000 ευρώ ανά ιδιοκτήτη. Ωστόσο, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών με ποσοστά που, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις, ενδέχεται να κινηθούν από 30% έως και 50%, είναι λίαν πιθανό να «πιάσει» πολλά ακίνητα που σήμερα δεν φορολογούνται με ΦΑΠ.

Στην πράξη, η αύξηση των αντικειμενικών θα προκαλέσει ένα ντόμινο από αυξήσεις σε περίπου 30 φόρους και τέλη που καθορίζονται με βάση αυτές, επηρεάζοντας τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και τους ενοικιαστές ακινήτων. Μεταξύ αυτών, αυξήσεις θα προκύψουν σε φόρους, όπως μεταβίβασης ακινήτων, Mεγάλης Aκινήτων Περιουσίας (ΦΜΑΠ), κληρονομιάς, δωρεάς και γονικής παροχής και εισοδήματος επί των ενοικίων, όπως επίσης ανοδικά θα κινηθεί και ο ετήσιος φόρος ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ), που ισχύει από τις αρχές του έτους. Ταυτόχρονα, ανοδικά θα κινηθούν και μια σειρά από τέλη, όπως το τέλος υπέρ του Tαμείου Nομικών, το τέλος μεταγραφής συμβολαίων και τα τέλη στο Υποθηκοφυλακείο και στο Κτηματολόγιο.

http://portal.kathimerini.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr