Τάρτα με αχλάδια

15 Οκτωβρίου 201018:28

tarta_axladiaΠολλή εμφανίσιμη και σχετικά εύκολη συνταγή. Η γλυκιά και μοναδική γεύση των ψητών αχλαδιών απογειώνεται με το άρωμα του σφενδάμου και παρέα με ένα δροσερό παγωτό γίνεται ένα ιδιαίτερο επιδόρπιο, ικανό να κλέψει τις εντυπώσεις.

ΥΛΙΚΑ
Για 6 άτομα

3 μέτρια αχλάδια κρυστάλλια
1 κουταλιά της σούπας σιρόπι σφενδάμου (maple syrup) θα το βρείτε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ
¼ φλιτζανιού ακατέργαστη ζάχαρη
40γρ. βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
1 φύλλο έτοιμη σφολιάτα
1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180οC.
Ξεφλουδίστε τα αχλάδια, αφήνοντας όμως άθικτα τα κοτσάνια τους. Κόψτε τα στα δύο κατά μήκος και αφαιρέστε προσεκτικά με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού ή μαχαιριού τα κουκούτσια. Τοποθετήστε τα αχλάδια σε ένα πυρίμαχο σκεύος με τη μεριά που είχε τα κουκούτσια προς τα επάνω, επαλείψτε τα με το σιρόπι, πασπαλίστε τα με τη ζάχαρη και από πάνω βάλτε τους κύβους του βουτύρου.
Ψήστε τα για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, αλείφοντάς τα κατά διαστήματα με το ζουμί. Στα μισά του χρόνου, μετά από 10 λεπτά, γυρίστε τα αχλάδια από την άλλη πλευρά και αυξήστε τη θερμοκρασία στους 200οC.
Κόψτε το φύλλο της σφολιάτας στα δύο κατά μήκος. Αλείψτε τα με βούτυρο από την μια μεριά και διπλώστε κάθε κομμάτι στα δύο, με τέτοιο τρόπο ώστε το πλάτος να διατηρηθεί. Τοποθετήστε τα δύο κομμάτια σε ένα βουτυρωμένο ταψί αφήνοντας μεταξύ τους απόσταση περίπου 2 εκατοστών.
Σε κάθε κομμάτι τοποθετήστε 3 μισά αχλάδια κατά μήκος με την «κοιλιά» προς τα κάτω. Επαλείψτε τα αχλάδια και τη σφολιάτα με το σιρόπι που έχει μείνει από το ψήσιμο των αχλαδιών και επαλείψτε με το αυγό μόνο τη σφολιάτα.
Ψήστε την τάρτα στους 180οC για ακόμη 20 λεπτά περίπου ή μέχρι η σφολιάτα να φουσκώσει και να αποκτήσει ένα ελαφρύ χρωματισμό.
Για το σερβίρισμα κόψτε την τάρτα έτσι, ώστε κάθε μερίδα να έχει μισό αχλάδι.

Tips: -Τα αχλάδια μπορείτε να τα ψήσετε πολλές ώρες πριν, ενώ η τάρτα ιδανικά πρέπει να ψηθεί λίγη ώρα πριν σερβιριστεί.
-Το σιρόπι σφενδάμου έχει ένα υπέροχο, μοναδικό άρωμα. Αν δεν μπορείτε να το βρείτε όμως, αντικαταστήστε το με πετιμέζι, αφού πρώτα το αραιώσετε πολύ.
-Σερβίρετε την τάρτα με παγωτό βανίλια.

Αλίκη Μάρα
Οινολογία- Γευσιγνωσία

http://www.yumm.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr