farmaka

Ψαλίδι και στα συνέδρια για Φαρμακευτικές-Γιατρούς

10 Οκτωβρίου 201021:41

farmakaΜε την έγκριση του ΕΟΦ θα χρηματοδοτούνται τα ιατρικά συνέδρια από τις φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) ορίζει ένα νέο πλαίσιο για τη διοργάνωση των συνεδρίων. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, στα έξοδα προώθησης των φαρμακευτικών εταιρειών περιλαμβάνονται οι  χορηγίες για την οργάνωση εκδηλώσεων από επιστημονικούς φορείς.

Στα έξοδα προώθησης περιλαμβάνονται επίσης τα έξοδα οργάνωσης των εκδηλώσεων (ενοικίαση χώρου, συνεδριακό υλικό, οπτικοακουστικός εξοπλισμός, φιλοξενία οργανωτών και προσκεκλημένων, εστίαση συμμετεχόντων). Δεν θεωρούνται έξοδα προώθησης η κάλυψη των εξόδων μετάβασης και συμμετοχής των επαγγελματιών υγείας στις επιστημονικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τα μέτρα

Σύμφωνα με τα 12 μέτρα του ΕΟΦ,όπως περιγράφονται στην εγκύκλιο που εξέδωσε είναι, συγκροτείται στον ΕΟΦ 9μελής Ειδική Επιστημονική Επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπου του ΚΕΣΥ και του ΠΙΣ  καθώς και επτά γιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας που ορίζει ο ΕΟΦ, η οποία θα αξιολογεί τα αιτήματα για τη διοργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων. Σε συνεργασία με την αρμόδια διεύθυνση του ΕΟΦ, η οποία θα ελέγχει το οργανωτικό και οικονομικό τους περιεχόμενο, θα εισηγείται προς τη Διοίκηση του ΕΟΦ την έγκριση ή την απόρριψη των σχετικών αιτήσεων.

Όλοι οι δικαιούχοι φορείς που ενδιαφέρονται να οργανώσουν συνέδρια θα πρέπει να υποβάλλουν το αίτημά τους στον ΕΟΦ, τους μήνες Σεπτέμβριο, Ιανουάριο και Μάιο. Μετά το πέρας της επιστημονικής εκδήλωσης και εντός τεσσάρων μηνών, ο φορέας διοργάνωσης υποβάλλει στον ΕΟΦ το τελικό πρόγραμμα της εκδήλωσης, συμμετέχοντες και χορηγίες με τα αντίστοιχα παραστατικά.

Ταυτόχρονα περιορίζονται δραστικά τα συνέδρια στο εξωτερικό από ελληνικές εταιρίες και ορίζεται ειδικός λογαρισαμός για την κατάθεση χορηγιών. Επιτρέπεται η κάλυψη από φαρμακευτικές και λοιπές εταιρείες προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ, των εξόδων φιλοξενίας ιατρών ή άλλων επαγγελματιών υγείας που συμμετέχουν σε επιστημονικές εκδηλώσεις, ύστερα από έγκριση του ΕΟΦ.

Τιμητικές αμοιβές επιτρέπονται μόνο για προεδρεύοντες ή ομιλητές ενώ αν πρόκειται για γιατρούς ΕΣΥ, ακολουθείται ειδική διαδικασία. Ο ΕΟΦ δύναται να πραγματοποιεί ελέγχους κατά τη διάρκεια των συνεδρίων ή των εκδηλώσεων δια των οργάνων του ή σε συνεργασία με τις αρμόδιες φορολογικές αρχές και στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται μη τήρηση των εγκεκριμένων, δεν θα δίνεται έγκριση στον υπεύθυνο φορέα για μελλοντικές εκδηλώσεις για διάστημα 2 ετών.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr