Στροφή των επιχειρήσεων σε πιο φθηνά γραφεία

9 Οκτωβρίου 201010:40

akinhta_epixeirhsevnΣε αναζήτηση χαμηλότερων λειτουργικών εξόδων βρίσκονται οι περισσότερες εταιρείες, με αποτέλεσμα να στρέφονται σε φθηνότερες λύσεις στέγασης, επισημαίνει έκθεση του Τμήματος Μελετών και Ερευνας Αγοράς της Eurobank Property Services.

 

Ως αποτέλεσμα της τάσης αυτής, αλλά και της γενικότερης κάμψης της ζήτησης, οι τιμές ενοικίασης οδεύουν προς χαμηλότερα επίπεδα, ενώ περαιτέρω πιέσεις μείωσης ασκούνται και από την επαναδιαπραγμάτευση των υφιστάμενων ενοικίων. Τα παραπάνω ισχύουν στις δύο μεγαλύτερες αγορές γραφείων της χώρας, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την Eurobank Property Services, από τις αρχές του έτους έχει πραγματοποιηθεί περιορισμένος αριθμός πράξεων στην αγορά γραφείων, οι οποίες όμως αφορούν κυρίως σε ακίνητα μεταχειρισμένα, μικρότερων επιφανειών και σε περιοχές δευτερεύοντος ενδιαφέροντος. Οι ιδιοκτήτες γραφειακών χώρων εμφανίζονται περισσότερο διαλλακτικοί σε σχέση με το παρελθόν κατά τη διαπραγμάτευση των αρχικά ζητούμενων μισθωμάτων, γεγονός το οποίο εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη φερεγγυότητα του χρήστη. Ως εκ τούτου, τα ενοίκια για τις κύριες αγορές του Κέντρου (CBD) κυμαίνονται από 19 έως 23 ευρώ/τ.μ. με τις υψηλότερες να παρουσιάζονται επί της πλατείας Συντάγματος και επί της Λ. Βασιλίσσης Σοφίας. Στα prime (υψηλής ζήτησης και προβολής) σημεία της Λ. Κηφισίας οι τιμές μίσθωσης διαμορφώνονται σε 17 έως 19 ευρώ/τ.μ. για νεόδμητα ακίνητα και σε 14 έως 18 ευρώ/τ.μ. για παλαιότερα ακίνητα με τις υψηλότερες τιμές να βαίνουν αύξουσες όσο κατευθυνόμαστε βόρεια της λεωφόρου προς Κηφισιά. Στα prime σημεία της Λ. Συγγρού οι τιμές κυμαίνονται από 14 έως 17 ευρώ/τ.μ. για νεόδμητα ακίνητα και από 11-14 ευρώ/τ.μ. για ακίνητα παλαιότητας.

Οπως τονίζεται στην έκθεση, το επενδυτικό ενδιαφέρον φέτος είναι μειωμένο, με χαμηλά επίπεδα ζήτησης, απόρροια της στάσης αναμονής που τηρείται από δυνητικούς χρήστες και επενδυτές λόγω της δυσμενούς συγκυρίας στην οικονομία, αλλά και στην κτηματαγορά ειδικότερα. Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε κυρίως σε επιφάνειες μικρότερες των 3.000 τ.μ. και εκδηλώθηκε για δευτερεύουσες περιοχές στο πλαίσιο της εξασφάλισης χαμηλότερων μισθωμάτων και μείωσης των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων. Προήλθε δε κυρίως από Δημόσιους Οργανισμούς και εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Στις δευτερεύουσες αγορές που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ήταν εκείνες που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια κατά μήκος της Λ. Μεσογείων, της Λ. Βουλιαγμένης και των λεωφόρων Αθηνών και Κηφισού στην περιοχή του Πειραιά. Οσον αφορά τους υφιστάμενους μισθωτές τονίζεται ότι αναζητούν «οικονομικότερες» επιλογές μετεγκατάστασης σε ακίνητα σύγχρονων προδιαγραφών, με στόχο τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους.

Θετικά πάντως στην αγορά, από την άποψη του περιορισμού των απωλειών στα ενοίκια, επιδρά η μειωμένη προσφορά νέων γραφειακών χώρων, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, μιας και οι περισσότεροι κατασκευαστές δεν προχώρησαν σε νέες αναπτύξεις, προτού εξασφαλίσουν τους τελικούς χρήστες. Ως εκ τούτου, τα ποσοστά διαθεσιμότητας κενών γραφειακών χώρων παρέμειναν σταθερά στις σημαντικότερες αγορές γραφείων. Εντός του τρέχοντος έτους πάντως, αναμένεται η ολοκλήρωση του γραφειακού συγκροτήματος Park Canyon του ομίλου Χαραγκιώνη, στη συμβολή των οδών Ευελπίδων και Τροίας. Πρόκειται για ακίνητο συνολικής επιφάνειας 8.850 τ.μ. με υπόγειους χώρους στάθμευσης.

Οσον αφορά τις πράξεις ενοικίασης που πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές του έτους, η έρευνα καταγράφει τη μίσθωση των γραφείων, όπου στεγαζόταν ο «Ελεύθερος Τύπος». Το επιφάνειας 5.000 τ.μ. ακίνητο στο Μαρούσι, ενοικιάστηκε από τη Siemens. Αντίστοιχα, στο πρώτο εξάμηνο του έτους ολοκληρώθηκε και η μίσθωση 5.500 τ.μ. κύριων γραφειακών χώρων επί της Λ. Συγγρού, στο κτίριο όπου στεγάζεται το πολυκάταστημα Saturn. Ο μισθωτής των γραφείων είναι ο ΛΑΟΣ που διατηρούσε μέχρι πρότινος τα γραφεία του στο κέντρο της Αθήνας. Στις αγοραπωλησίες ξεχώρισε η πώληση στις αρχές Ιουνίου, τμήματος του γραφειακού συγκροτήματος στο κτήμα Θων (συμβολή Κηφισίας και Αλεξάνδρας) από την Μπ. Βωβός-Διεθνής Τεχνική. Στις αρχές του έτους η εταιρεία ΒΙΟΤΕΡ προχώρησε σε πώληση ακινήτου της στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας στο ύψος του Αγίου Στεφάνου έναντι 3,2 εκατ. ευρώ. Σε πώληση γραφειακού συγκροτήματος μέσω διαγωνισμού επί της Λ. Μεσογείων και Β. Σοφίας προχώρησε η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ στις αρχές του δεύτερου τριμήνου του έτους με ελάχιστο τίμημα 24 εκατ. ευρώ.

http://portal.kathimerini.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr