egnatia_odos_4

Προκαλεί η αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τις Περιφέρειες

8 Οκτωβρίου 201006:40

egnatia_odos_4Η αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τις Περιφέρειες προς όφελος της Εγνατίας Οδού, λίγο πριν τις εκλογές δυναμιτίζει το πολιτικό κλίμα και δημιουργεί ερωτηματικά.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση η αρμοδιότητα της μελέτης και κατασκευής βασικών έργων υποδομής (συγκοινωνιακά έργα, λιμάνια, ΧΥΤΑ κλπ) αφαιρείται από 5 Περιφέρειες, ανάμεσά τους και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ανατίθεται στην Εγνατία Α.Ε. Το γεγονός ότι επίκειται η εκλογή των πρώτων αιρετών περιφερειαρχών δημιουργεί αντιδράσεις γύρω από την περικοπή των αρμοδιοτήτων τους.

Επίσημα αντέδρας μέχρι στιγμής το Δ.Σ. του  τμήματος Θράκης της Ένωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΕΜΔΥΔΑΣ), σχετική ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης Ευρυπίδης Στυλιανίδης καθώς και υποψήφιος Περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Τάκης Χαρίτος.

Ο βουλευτής της Ν.Δ υποστηρίζει ότι με την ενέργειά της αυτή η κυβέρνηση υποβαθμίζει ήδη το ρόλο του αιρετού περιφερειάρχη λίγο πριν τις εκλογές. Ο Τάκης Χαρίτης της «Αριστερής Οικολογικής Συνεργασίας»  αναφέρει ότι η κυβέρνηση « εξαφανίζει και το τελευταίο φύλλο συκής όσον αφορά στον Καλλικράτη και αποκαλύπτει πλήρως τις κυβερνητικές προθέσεις  όσον αφορά στην αυτοδιοίκηση και καλεί τους υποψήφιους Περιφερειάρχες να πάρουν θέση.

ΕΜΔΥΔΑΣ: Μελέτες των υπηρεσιών θα ανατίθενται σε Α.Ε.

Η ΕΜΔΥΔΑΣ θέτει από την πλευρά της εξειδικευμένα ερωτήματα και επισημάνσεις:

1. Γίνεται προσπάθεια κατάργησης της ουσίας της νέας αιρετής Περιφερειακής Διοίκησης και του δημοκρατικού προγραμματισμού αφού καταργεί αρμοδιότητες από την Αιρετή Περιφέρεια του προγράμματος του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και την ποδηγετεί πριν καν την δημιουργήσει.
2. Ευθέως αφαιρεί ποσό των προς διαχείριση κονδυλίων από την Περιφέρεια ΑΜΘ και στην ουσία μειώνει τον όγκο και την σπουδαιότητα των έργων που θα κατασκευαστούν στην Περιφέρειά μας.
3. Τόσο οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜΘ, όσο και αυτές των Δήμων, διαθέτουν πλέον και απαραίτητη τεχνογνωσία και διαχειριστική επάρκεια στην εκπόνηση μελετών κατασκευής έργων και διαχείρισής τους, αφού αυτές υλοποίησαν το σύνολο του ΙΙΙ Κ.Π.Σ. με απόλυτη επιτυχία. Επομένως οι ισχυρισμοί που προβάλλονται περί αποκλειστικού ανωτέρου επιπέδου φορέα υλοποίησης έργων για την Εγνατία Α.Ε. καταρρίπτονται στην πράξη. Έτσι η έμμεση αλλά σαφής πράξη υπονόμευσης των Δημοσίων Τεχνικών Υπηρεσιών που πραγματοποιείται με την ενέργεια αυτή της Κυβέρνησης, απαξιώνει ένα δημόσιο αγαθό, τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δημοσίου και των ΟΤΑ.
4. Το όλο εγχείρημα θα κοστίσει στον Ελληνικό λαό επί πλέον 5% επί του προϋπολογισμό των έργων λόγω των εξόδων διαχείρισης της ΕΓΝΑΤΙΑΣ Α.Ε., πράγμα σκανδαλώδες στην υφιστάμενη κρίσιμη κατάσταση, που ενώ αφενός απαιτούνται θυσίες από όλους τους πολίτες και αφετέρου διακηρύττεται η μείωση του λειτουργικού κόστους με το νέο διοικητικό μοντέλο, ταυτόχρονα σπαταλώνται πολύτιμοι πόροι! Το επιστέγασμα της κατασπατάλησης αυτής είναι ότι τα ίδια έργα μπορούν να τα υλοποιήσουν οι σημερινές Δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες χωρίς κανένα επιπλέον κόστος!» αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr