thermes_xanthi

Ομηρία γαλλικού τηλεοπτικού συνεργείου στις Θέρμες.

30 Σεπτεμβρίου 201007:39

thermes_xanthiΣε ομηρία βρέθηκαν δημοσιογράφοι και τεχνικοί συνεργείου της κρατικής γαλλικής τηλεόρασης στις Θέρμες της Ξάνθης, εξαιτίας της καταγραφής συνέντευξης για την καθημερινότητα και τις δυσκολίες των Πομάκων.

Στο στόχαστρο της «ξαφνικής» και «αυθόρμητης» αντίδρασης των κατοίκων βρέθηκε η συνέντευξη που κατέγραψαν οι υπεύθυνοι του συνεργείου με τον πρώην δάσκλαο Ιμάμ Αχμέτ ο οποίος μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στα εκπαιδευτικά ζητήματα οι Πομάκοι εξαιτίας του γεγονότος ότι διδάσκονται αρκετές γλώσσες (ελληνικά, τουρκικά, αγγλικά ενίοτε και αραβικά) αλλά όχι τη μητρική τους.

Νωρίτερα το συνεργείο που κινηματογραφεί διάφορες μειονότητες της Ευρώπης και έχει στη σύνθεσή του την ελληνίδα Δημοσιογράφο Έφη Τσελίκα είχε βρεθεί στη Γλαύκη όπου κατέγραψε την καθημερινότητα της αγροτικής ζωής ενός καπνοκαλλιεργητή και δέχθηκε την πρόταση του πομάκου δασκάλου να επισκεφθούν και το χωριό της καταγωγής του, τις Θέρμες.

Προφανώς, κάποιοι πληροφορήθηκαν ή υποπτεύθηκαν ότι ο Ιμάμ Αχμέτ θα αναφερθεί στην ιδιαιτερότητα της πομακικής καταγωγής και γλώσσας και όπως ήταν φυσικό προκάλεσαν την  «αντίδραση» των κατοίκων, εφόσον είναι γνωστή η ευαισθησία των σκληροπυρηνικών της μειονότητας στις αναφορές στην πομακική καταγωγή των κατοίκων της ορεινής περιοχής.

Ζητούσαν να πάρουν την κασέτα

Το συνεργείο παρέμεινε επί πέντε ώρες “αιχμάλωτο” και οι κάτοικοι απαιτούσαν να παραλάβουν την κασέτα που καταγράφηκε (σε μια ιδιότυπη επανάληψη άλλων παλαιότερων επεισοδίων του Εχίνου) με πρόσχημα το γεγονός ότι στα πλάνα είχαν κινηματογραφηθεί παιδιά. Επενέβη η Αστυνομία και οι υπεύθυνοι του συνεργείου δέχθηκαν να διαγράψουν μόνο τις σκηνές που είχαν παιδιά (αν και σε μακρική απόσταση) και όχι φυσικά τη συνέντευξη, παρά τις έντονες πιέσεις.

Το περιστατικό προκάλεσε ιδιαίτερα δυσμενείς εντυπώσεις και αυτό που δήλωσαν οι υπεύθυνοι και κυρίως η δημοσιογράφος Έφη Τσελίκα ήταν ότι το κλίμα και η ατμόσφαιρα που συνάντησαν δεν παρέπεμπε σε ευρωπαϊκή επικράτεια, συγκρίνοντας τη συγκεκριμένη αντιμετώπιση με άλλες σε αφρικανικές και λατινοαμερικάνικες χώρες, όπου η υποδοχή ήταν καλύτερη.

Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για τσεκούρι και τουρκική σημαία που εμφανίστηκαν κάποια στιγμή αλλά εξαφανίστηκαν με την επέμβαση της Αστυνομίας. Το σκηνικό δεν είναι ανεξήγητο, ούτε προκαλεί έκπληξη καθώς η επικράτηση αυτών των ακραίων στοιχείων και τηςσυγκεκριμένης πολιτικής είναι δεδομένη και ανενόχλητη.

Ποιος είναι ο Ιμάμ Αχμέτ.

Ο Ιμάμ Αχμέτ είναι δάσκαλος που είχε απολυθεί από την εκπαίδευση τη δεκαετία του 1990 εξαιτίας της δράσης που είχε αναπτύξει εκείνα τα χρόνια και χαρακτηρίστηκε “ανθελληνική”. Τα τελευταία χρόνια έχει μεταστρέψει τη δράση του και κινείται υπέρ της διατήρησης της πομακικής ταυτότητας και κατά του τουρκικού εθνικισμού. Ήταν υποψήφιος του ΛΑΟΣ στις εκλογές του 2007 και είναι εκδότης της εφημερίδας “Ζαγάλισα”.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr