IDRYMA20THRAKIKHS20TEXNHS20KAI20PARADOSHS

Τμήματα ενηλίκων από το ίδρυμα Θρακικής Τέχνης

21 Σεπτεμβρίου 201011:58

IDRYMA20THRAKIKHS20TEXNHS20KAI20PARADOSHSΣτο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης θα λειτουργήσουν φέτος τμήματα ενηλίκων

 

  • Ζωγραφικής
  • Αγιογραφίας
  • Ξυλογλυπτικής
  • Κοσμήματος
  • Αναλογικής Φωτογραφίας
  • Ψηφιακής Φωτογραφίας – Επεξεργασίας ψηφιακής εικόνας  και video
  • Αρχαίων Ελληνικών- Ιστορίας και Λαογραφίας Θράκης
  • Ιστορίας της Τέχνης
  • Βιβλιοδεσίας
  • Βιτρώ
  • Ορθόδοξης θεολογίας: «Σπουδή στην Ορθοδοξία»
  • Κινηματογραφικό Εργαστήρι
  • Ομάδα Ανάγνωσης Ενηλίκων
  • Εργαστήρι Τέχνης από ανακυκλώσιμα υλικά
  • Βιωματική Ομάδα Αυτογνωσίας

 

 Αναλυτικά

 Βιωματική Ομάδα Αυτογνωσίας

Μια ομάδα προσωπικής ανάπτυξης και ψυχοθεραπείας ξεκινάει τον Οκτώβριο στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Βασίζεται στην φιλοσοφία και την μεθοδολογία της ψυχοθεραπείας Gestalt, η οποία αποτελεί μια υπαρξιακή και ανθρωποκεντρική προσέγγιση.

Η ομάδα θα πραγματοποιήσει 18 δίωρες συναντήσεις, Μέσα από την ομάδα θα επιχειρήσουμε ένα ταξίδι δημιουργικότητας και προσωπικής αναζήτησης με στόχο την επίγνωση, την επαφή με τις ανάγκες μας, την αναζήτηση νοήματος, την αλληλεπίδραση με τον άλλο, την βουτιά σε εκείνες τις πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης που δυσκολευόμαστε να αγγίξουμε. Έμφαση θα δοθεί στην διαδικασία και στο εδώ-και-τώρα της ομάδας, όπου τα άμεσα γεγονότα της συνάντησης και τα αναδυόμενα συναισθήματα των μελών θα αποτελούν τον κύριο διάλογο της ομάδας. Ο εστιασμός αυτός θα διευκολύνει την προσωπική ανάπτυξη, την ανατροφοδότηση, την κάθαρση, την ουσιαστική αυτοαποκάλυψη και την κατάκτηση νέων τρόπων προσαρμογής.

 Εργαστήρι κινηματογράφου

Το εργαστήρι κινηματογράφου θα επιχειρήσει να παρουσιάσει στους συμμετέχοντες την αισθητική του κινηματογράφου εξετάζοντας τα βασικά θεματικά και τεχνικά χαρακτηριστικά μιας ταινίας – μοντάζ, αφηγηματική τεχνική, εικονολήψια κτλ.

Κυρίως στόχος των μαθημάτων είναι η προσπάθεια να προβάλουν οι συμμετέχοντες απόψεις και ζητήματα ώστε να προκληθεί το αναγκαίο ερέθισμα για εποικοδομητικές

συζητήσεις. Ο συνδυασμός του εργαστηρίου με τα κινηματογραφικά αφιερώματα που

θα πραγματοποιηθούν, θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες να εξετάσουν ένα σύνολο

ταινιών προσεκτικά, εμπλουτίζοντας  την αντίληψή τους για την

κινηματογραφική φόρμα και τεχνική.

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων της θεωρίας, οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε

επαφή με τα βασικά στάδια κατασκευής μιας ταινίας με απώτερο σκοπό τη

δημιουργία ταινίας μικρού μήκους. Από την ανάπτυξη της ιδέας και τη συγγραφή του

σεναρίου ως το γύρισμα σκηνών και το τελικό μοντάζ, οι φιλόδοξοι

κινηματογραφιστές του εργαστηρίου θα βιώσουν την επώδυνη αλλά μοναδική

εμπειρία παραγωγής κινηματογραφικής ταινίας.

 

ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗ
Επί 12 χρόνια εκεί που χτυπά η καρδιά του πολιτισμού και της παράδοσης διαφυλάττουμε και κληροδοτούμε την τέχνη της ξυλογλυπτικής στους φίλους της. Σ ‘ ένα αυτόνομο πλέον και πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο με άρτια υποδομή και φιλική ατμόσφαιρα μαθαίνουμε στους μαθητές μας τα μυστικά της παραδοσιακής και μοντέρνας ξυλογλυπτικής. Αντικείμενα τέχνης σε ρυθμούς μπαρόκ, ροκοκό, ανάγλυφα και τρισδιάστατα λειτουργικά και διακοσμητικά εμπνέουν τους φίλους μας και αποτελούν κίνητρο στη μαθητεία τους. Άλλωστε, όπως είπε και ο Σαίξπηρ: “Η τέχνη δεν είναι ούτε για τους πολλούς ούτε για τους λίγους. Είναι για τον καθένα χωριστά”.

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ
Το εργαστήρι ζωγραφικής για ενήλικες αποτελεί τόπο συνεύρεσης εικαστικών αναζητήσεων και καλλιτεχνικών ανησυχιών, όπου προσεγγίζονται τα εικαστικά θέματα μέσω της σπουδής του σχεδίου και του χρώματος.

ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ
Εμπεριέχει την απλότητα της φόρμας, την ένταση των χρωμάτων, την ιερή έκφραση. Η εικόνα είναι απλή όσο απλή μπορεί να είναι και μια προσευχή. Μια προσευχή που όμως εμπνέεται από την εικόνα. Αυτή είναι η αγιογραφία, η τέχνη της προσευχής και της ενέργειας!

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Μεγάλοι δάσκαλοι της τέχνης, σπουδαία έργα ζωγραφικής και πλαστικής θα είναι οι οδηγοί μας σ’ ένα ταξίδι συναρπαστικό μέσα στο χρόνο. Από το ανερμήνευτο χαμόγελο της Μοναλίζα, το άγγιγμα του Θεού του Μιχαήλ Άγγελου μέχρι το χορό του Ματίς, το νυχτερινό καφενείο του Βαν Γκογκ και την απλότητα του Θεόφιλου ο “περιηγητής” θα ανακαλύψει χρώματα, σχέδια, παραβολές, συμβολισμούς και τη σαγήνη του μυστηρίου.

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
Μαθήματα για την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία καθώς και Ιστορίας και Λαογραφίας Θράκης. Μέσα από κείμενα της αρχαίας , μεσαιωνικής και νεότερης ελληνικής γραμματείας οι σπουδαστές του τμήματος εξοικειώνονται με την αρχαία ελληνική γλώσσα, ασκούνται στη μετάφραση και γνωρίζουν πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού της Θράκης. Χρησιμοποιούνται ειδικά εγχειρίδια και βοηθήματα του διδάσκοντος φιλόλογου-συγγραφέα Θανάση Μουσόπουλου.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ- ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ
Η σειρά μαθημάτων εισάγει στην ψηφιακή φωτογραφία, από τη γέννησή της έως την επεξεργασία και προβολή της.
Ξεκινά το ταξίδι από το τι είναι το φως και τι σημαίνει η όραση στους ανθρώπους, προχωρά στον ορισμό βασικών εννοιών της ψηφιακής τεχνολογίας και της ψηφιακής αποτύπωσης, περιγράφει την ιστορία της φωτογραφίας και τις φωτογραφικές μηχανές του παρελθόντος, επικεντρώνει την ανάλυση στις σύγχρονες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, τα χαρακτηριστικά και τους διάφορους τύπους τους, συμπληρώνει με τον βοηθητικό φωτογραφικό εξοπλισμό (φίλτρα, τρίποδες, φώτα, φόντα, τραπέζια φωτογράφησης).
Συνεχίζει με την παρουσίαση των βασικών αρχών φωτογράφησης από τη σύνθεση (κανόνες τρίτων και χρυσής αναλογίας), το ξάκρισμα, τη ρύθμιση της έκθεσης, τις ρυθμίσεις διαφράγματος και ταχύτητας, την ευαισθησία ISO, το φωτισμό, την ειδίκευση στη φωτογράφηση διαφορετικών θεμάτων (προτραίτα, τοπία, νυχτερινές, αθλήματα, κοκ), έως την επιλογή φωτογραφιών για έκθεση.
Στη δεύτερη φάση μαθημάτων, γίνεται εισαγωγή στην ψηφιακή επεξεργασία φωτογραφιών με τη χρήση ειδικευμένων λογισμικών πακέτων. Στη φάση αυτή αναπτύσσονται τεχνικές επεξεργασίας φωτισμού και χρώματος, μείωσης θορύβου, αύξησης της ευκρίνειας, αλλαγής διαστάσεων και ανάλυσης, δημιουργικής χρήσης φίλτρων, σύνθεσης φωτογραφιών και εκτύπωσης.

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Φωτογραφία είναι η τέχνη του να μπορείς μέσα από τα δικά σου συναισθήματα και το δικό σου χαρακτήρα, να δημιουργήσεις τις εικόνες που θέλεις, έχοντας όμως την απόλυτη γνώση και τον έλεγχο του φωτός.
Ο χώρος της φωτογραφικής τέχνης είναι πολύ όμορφος και δημιουργικός. Ένας χώρος γεμάτος μαγεία και φαντασία που δε θέλεις να τελειώσει, όπου στο τέλος αναρωτιέσαι αν θα έρθει ποτέ αυτή η στιγμή που θα νοιώσεις πραγματικά ολοκληρωμένος, πνευματικά και δημιουργικά.
Το εργαστήρι αναλογικής φωτογραφίας του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, μας δίνει την ευκαιρία, να δημιουργήσουμε μαζί! Να φτιάξουμε μία ομάδα γεμάτη όρεξη για δημιουργικές δραστηριότητες, αγάπη για την τέχνη και φιλική διάθεση.

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ
Μαθήματα κατασκευής χειροποίητου κοσμήματος στο νέο πλήρες εξοπλισμένο εργαστήριο, όπου οι σπουδαστές θα διδάσκονται χειροποίητο κόσμημα , σχέδιο κοσμήματος, συρματερί, σφυρήλατο, καρφωτική, δέσιμο πέτρας και ιστορία κοσμήματος.
Ο σπουδαστής αποκτά την ικανότητα να εκφράζει σχεδιαστικά τις ιδέες του δημιουργώντας πρωτότυπα σχέδια και μαθαίνει να εκτελεί όλες τις απαραίτητες εργασίες για την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πρωτότυπου και μοναδικού κοσμήματος.

 

ΒΙΤΡΟ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
Βιτρό που σε μετάφραση σημαίνει ΥΑΛΟΓΡΑΦΙΑ είναι η τεχνική κατά την οποία συναρμολογούνται μικρά ή μεγάλα κομμάτια γυαλιού συνήθως χρωματιστά δημιουργώντας επίπεδες ή τρισδιάστατες κατασκευές.
Στο ίδρυμα θρακικής τέχνης και παράδοσης θα διδαχθείτε την τεχνική Tiffany με την οποία το βιτρό πέρασε από το χώρο της εκκλησίας στο χώρο της διακόσμησης απέκτησε ανεξάντλητες εφαρμογές και καθιερώθηκε σαν διακοσμητικό στοιχείο.

 

ΤΕΧΝΗ ΑΠΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ (TRASH ART)
Η (trash art) είναι ένα νέο κίνημα στην τέχνη που χρησιμοποιεί άχρηστα
αντικείμενα τα οποία μετατρέπονται σε έργα σύγχρονης τέχνης. Τα προϊόντα που προκύπτουν είναι ασυνήθιστα δηµιουργήµατα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διακοσμητικά αλλά και χρηστικά στοιχεία στον περιβάλλοντα χώρο μας. Οι σπουδαστές μαθαίνουν νέες τεχνικές που ξεφεύγουν από την κλασική αντιμετώπιση του σχεδίου και της ζωγραφικής. Μυούνται στα μυστικά της κατεργασίας μετάλλων και ξύλου και σε πρακτικές γλυπτικής. Μέσα από την οπτική της καλλιτεχνικής δημιουργίας αναδεικνύεται η εικαστική-περιβαλλοντική αντίληψη για την χρήση ανακυκλώσιμων και ανακυκλωμένων υλικών. Με τα επαναχρησιμοποιήσιμα υλικά, τα οποία έχουν ήδη κλείσει τον πρώτο κύκλο ζωή τους, αυτό που είναι περιττό γίνεται η πρώτη ύλη για το εικαστικό έργο, και κερδίζει έναν νέο κύκλο ζωής.

 

ΣΠΟΥΔΗ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
Τα σεμιναριακά αυτά μαθήματα αποσκοπούν στο να καταστήσουν γνωστό στο ευρύ κοινό τον κόσμο της ορθοδοξίας. Η ιστορική διαδρομή, η πνευματική παρακαταθήκη καθώς και η πολιτιστική προσφορά της ορθοδοξίας στο χθες και στο σήμερα αποτελούν τους άξονες γύρω από τους οποίους θα περιστραφούν τα μαθήματα. Στη φετινή πρώτη χρονιά λειτουργίας θα γίνει μία σειρά 14  μαθημάτων, που θα έχουν το χαρακτήρα εισαγωγής στη θεολογία, τη φιλοσοφία και στον πολιτισμό της ορθοδοξίας με τη χρήση πολυμέσων αλλά και τη μελέτη των πηγών.
Τα μαθήματα θα γίνουν υπό την διεύθυνση του Καθηγητή της Εκκλησιαστικής Σχολής Ξάνθης π. Σωφρονίου Γκουτζίνη.

 

 

 

Ομάδα Ανάγνωσης Ενηλίκων

Ανάγνωση, προσέγγιση και ανάλυση λογοτεχνικών έργων με αναφορές στους βίους των συγγραφέων και στην ιστορία της λογοτεχνίας

Εργαστήρι Βιβλιοδεσίας

Η Βιβλιοδεσία είναι μια τέχνη που ήρθε ως επινόηση ενάντια στη φθορά και ανήκει στην κατηγορία των πιο σύνθετων πολιτιστικών αγαθών. Το εργαστήρι Βιβλιοδεσίας του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης  και Παράδοσης έχει την δυνατότητα να προσφέρει στους μαθητές του την γνωριμία με τις τεχνικές της βιβλιοδεσίας και με τις κατηγορίες των υλικών που την απαρτίζουν. Ο σκοπός μας είναι οι μαθητές να δημιουργήσουν τα δικά τους χειροποίητα βιβλία χρησιμοποιώντας τις τεχνικές της Βιβλιοδεσίας και το μεράκι τους.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr