Επιστήμονες εντόπισαν γενετικό αίτιο καρκίνου του εντέρου

19 Σεπτεμβρίου 201005:30

Cancercell2-225Επιστήμονες ανακάλυψαν πώς μια ποικιλομορφία στο γενετικό κώδικα ενός ανθρώπου μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνου του εντέρου και δήλωσαν ότι η νέα έρευνα μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην ανάπτυξη φαρμάκων για την καταπολέμηση της νόσου.

 

Έρευνα επιστημόνων του Βρετανικού Ινστιτούτου για την Έρευνα στον Καρκίνο, ανακάλυψε ότι αν οι άνθρωποι φέρουν μια αλλαγή ενός γράμματος στον κώδικα του DNA τους σε ποικιλομορφία γονιδίου που ονομάζεται rs16888589, παράγουν περισσότερη πρωτεΐνη, από ένα γονίδιο που ονομάζεται EIFH3.

Η ερευνητική ομάδα έδειξε επίσης ότι η ύπαρξη υψηλών επιπέδων πρωτεΐνης EIFH3 οδηγεί στην ανάπτυξη καρκίνου του εντέρου, που είναι δεύτερος καρκίνος σε θνησιμότητα παγκοσμίως.

Ο ερευνητής Richard Houlston, δήλωσε ότι ακόμα και μια μόνο αλλαγή στη σειρά του DNA μπορεί να αλλάξει την ποσότητα πρωτεΐνης που παράγεται και τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Η ανεύρεση πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην ανάπτυξη του καρκίνου είναι σημαντική, καθώς αποτελούν δυνητικό στόχο για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Πρόσθεσε, ότι γνωρίζουμε από άλλους καρκίνους ότι μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης EIFH3 οδηγεί σε αύξηση του πολλαπλασιασμού κυττάρων, ανάπτυξης και επιβίωσης, αλλά πρόκειται για την πρώτη επιβεβαίωση ότι εμπλέκεται στην ανάπτυξη του καρκίνου του εντέρου.

Προηγούμενες έρευνες, που σάρωσαν γενετικούς χάρτες, εντόπισαν 14 ποικιλομορφίες DNA, που κάθε μια αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου από 1,5 έως 2 φορές.

Οι συγκεκριμένες ποικιλομορφίες, που ονομάζονται SNPs αποτελούν αλλαγή ενός γράμματος στον κώδικα του DNA.

Η ομάδα του Houlston επιθυμούσε να ανακαλύψει ποια από τις συγκεκριμένες ποικιλομορφίες δεν σχετίζεται μόνο με τον καρκίνο του εντέρου αλλά την προκαλεί. Πιθανόν υπάρχουν αρκετές ποικιλομορφίες που τον προκαλούν, μεταξύ των 14, δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές μελέτησαν 2.000 ανθρώπους με καρκίνο του εντέρου και 2.000 χωρίς τη νόσο και ανακάλυψαν 4 SNPs που ξεχώριζαν. Όλα βρίσκονταν κοντά σε γονίδιο που ονομάζεται EIFH3, και περαιτέρω έρευνα έδειξε πως ένα από αυτά, το rs16888589, προκαλούσε αλλαγή στην ποσότητα πρωτεΐνης που παραγόταν από το EIFH3.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Public Library of Science Genetics’.

Πηγές: ‘Public Library of Science Genetics’ & iatronet.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr