Μεγάλη συμμετοχή στις εκδηλώσεις του ΤΕΕ για του ημιυπαίθριους

15 Σεπτεμβρίου 201023:34

tee2Το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, διοργάνωσε σειρά σεμιναρίων με θέμα «ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ-ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΥΠΕΡΒΑΣΕΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΧΩΡΩΝ κατ’ εφαρμογή του Ν.3843/2010 (ΦΕΚ 62 Α / 28.04.2010)».

Το πρώτο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου με προσέλευση 100 περίπου συναδέλφων μηχανικών. Τα υπόλοιπα έγιναν σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη με αντίστοιχη συμμετοχή.

 

Ομιλητής των εκδηλώσεων είναι ο Πέτρος Α. Παυλίδης, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, Γραμματέας Ν. Ε. Ξάνθης και Υπάλληλος Τμ. Πολεοδομίας Δήμου Ξάνθης.

Δηλώσεις Π. Παυλίδη

«Η σημερινή εκδήλωση, δίνει κατευθύνσεις, ώστε να μάθουν  σωστά  τη διαδικασία τακτοποίησης οι συνάδελφοι μηχανικοί, για να μπορέσουνε μετέπειτα να την εφαρμόσουν ως προς  τους ενδιαφερόμενους.

Αυτή τη στιγμή, και είναι το πρώτο που θα πω στην εισήγησή μου, αυτό που πρέπει να ρωτήσουμε είναι το γιατί να τα τακτοποιήσουμε. Είναι το βασικό ερώτημα.

Η δική μου άποψη είναι ότι όλα τα νομοσχέδια έχουν κάποια θετικά και κάποια αρνητικά στοιχεία αλλά θα έλεγα ότι είναι καλύτερα να πάμε αν τα τακτοποιήσουμε για να γλυτώσουμε τις μετέπειτα δυσμενείς ενδεχομένως καταστάσεις. Οι οποίες, έτσι όπως βλέπω τα πράγματα και με την προδιάθεση που υπάρχει με τα καινούρια νομοσχέδια και ειδικά με τους ενεργειακούς επιθεωρητές που θα ελέγχουνε τα κτίρια, θα υπάρχει πρόβλημα άμεσο. Και στις μεταβιβάσεις αλλά και στις ενοικιάσεις καθώς σε κάθε ενοικίαση θα ζητείται το χαρτί της πιστοποίησης ενεργειακού κτιρίου. Εκεί λοιπόν, θα υπάρχουν προβλήματα.

Ότι και να πούμε για το νούμερο των ημιυπαίθριων στην Ελλάδα, δε θα είμαστε ακριβείς. Σίγουρα είναι πολύ μεγάλο αλλά το θέμα είναι ότι, επειδή μιλάω με πολλές πολεοδομίες,  είναι πολύ αρνητική η εικόνα που δείχνουμε ως προς τον ρυθμό τακτοποιήσεων.

Ελπίζουμε λοιπόν, αυτό το κλίμα να ανατραπεί και οι εκδηλώσεις που οργάνωσε το ΤΕΕ-Θράκης, αυτόν ακριβώς το σκοπό έχει».

Α. Πλέσιας «Φαίνεται να δημιουργείται μηχανισμός ελέγχου της επόμενης μέρας»

 Το Τεχνικό Επιμελητήριο και οι Έλληνες Μηχανικοί, βρίσκονται στην παρούσα φάση μέσα σε μία δυσχερή πραγματικότητα, η οποία ενδεχομένως να δημιουργεί μερικές φορές σημαντικές αδικίες. Ζητήματα ασφαλιστικά, ζητήματα αμοιβών, ζητήματα θεσμικά που αφορούν την άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού, έχουν ανοίξει πολλές φορές θα έλεγα με έναν άδικο τρόπο, επειδή η πολιτεία βρίσκεται σε μία κατάσταση να θεσμοθετεί με γενικούς όρους, με όρους κρίσης.

Ευελπιστούμε σαν Τεχνικό Επιμελητήριο να πείσουμε την πολιτεία σε πολλούς από αυτούς τους τομείς, να θεσμοθετήσει λαμβάνοντας υπόψη της τις ιδιαιτερότητες, το δίκαιο και ηθικό αναφορικά με κάθε κλάδο και στην κατεύθυνση αυτή, καταβάλλονται από τις ομάδες του Τ.Ε.Ε. και από τα όργανά του, σημαντικές προσπάθειες. Για το ασφαλιστικό, ξέρετε την συμβολή των ίδιων των μηχανικών στη στήριξη και στην ισχύ του ασφαλιστικού τους φορέα και σίγουρα, δεν επιθυμεί κανένας συνάδελφος την ισοπέδωσή του.

Μια σειρά άλλα ζητήματα είναι ανοιχτά, πρόσφατα άνοιξε η Πολιτεία τον τομέα παραγωγής δημοσίων έργων, που περιλαμβάνει και την κατασκευή και την μελέτη δημοσίων έργων και δίνοντας μία ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα διαφάνειας, πιστεύει ότι με την εισαγωγή μιας ανεξάρτητης αρχής θα βελτιώσει πάρα πολύ τα ζητήματα.

Ως εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου στη διαβούλευση με το Υπουργείο, έθεσα το ζήτημα ότι οι παθογένειες του συστήματος είναι πολλαπλές και δεν  μπορούν να αναζητηθούν και να θεραπευθούν μόνο από  μια μεριά. Πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά για να επιτευχθεί η αναμόρφωση του κλίματος και επί τω δικαιότερο τη θέσπιση ρυθμίσεων στην κατεύθυνση αυτή.

Η σημερινή εκδήλωση αφορά το ζήτημα των ημιυπαίθριων χώρων. Αποτελεί ένα πρόβλημα το οποίο ταλανίζει  πολλούς πολίτες σήμερα, διότι ο αριθμός των ημιυπαίθριων χώρων και όλων των υπερβάσεων αυτού του τύπου είναι σημαντικός.

Δυστυχώς, καταφέραμε έναν σημαντικό θεσμό, αυτόν των ημιυπαίθριων χώρων να τον καταστήσουμε στη χώρα μας με τις υπερβάσεις του, μορφή παρανομίας. Εκτιμάται ότι τέτοιας μορφής ημιυπαίθριους χώρους πρέπει να έχουμε περί το ενάμιση εκατομμύριο.

Η ελληνική πολιτεία και με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά και με τη σημερινή, προσπάθησε να δώσει κάποιες λύσεις. Οι προηγούμενες λύσεις μέχρι στιγμής δεν ευοδώθηκαν, μιλάμε λοιπόν για τη σημερινή λύση, η οποία πιστεύουμε ότι θα πρέπει να την προχωρήσουμε, ώστε να γίνει το ξεκίνημα για την επίλυση του προβλήματος. Αυτό το οποίο κατά διαστήματα το Τεχνικό Επιμελητήριο έθεσε, είναι να μην γίνουμε όμηροι, να μην παγιδευτούμε κάθε φορά σε διαδικασίες νέας γενιάς αυθαιρέτων.

Είναι γεγονός ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των παρανομιών, των αυθαιρέτων αν θέλετε, οφείλεται στο κλίμα που έχει περάσει στην κοινή γνώμη ότι επόμενη κυβέρνηση θα νομιμοποιεί την προγενέστερη γενιά αυθαιρέτων. Κι έτσι έχουμε τα αυθαίρετα πρώτης, δεύτερης, τρίτης γενιάς και ούτω καθεξής.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο, αυτό που έβαζε σε κάθε πολιτική ηγεσία διαχρονικά είναι, μαζί με τα όποια μέτρα νομιμοποίησης των αυθαιρέτων λαμβανότανε, να διευκρινιστεί, να ξεκαθαριστεί, να υπάρξει ο μηχανισμός, ώστε να μην πάμε στην επόμενη γενιά αυθαιρέτων.

Στην παρούσα περίπτωση, τα πράγματα φαίνονται να είναι διαφορετικά. Φαίνεται να δημιουργείται μηχανισμός ελέγχου της επόμενης μέρας. Ο μηχανισμός ελέγχου γίνεται θα έλεγα με σημαντική βοήθεια του Τεχνικού Επιμελητηρίου, διότι ο μηχανισμός των ενεργειακών επιθεωρητών, το μητρώο των ενεργειακών επιθεωρητών, όλες αυτές οι καταγραφές και η αρχειοθέτησή τους στο ΥΠΕΚΑ, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, αποτελούν προτάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου, επεξεργασίες συναδέλφων, μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου, που αποδέχθηκε η Πολιτεία. Υπό αυτήν την έννοια λοιπόν, έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι είμαστε πλέον σε έναν σωστό δρόμο, αυτόν της δημιουργίας μηχανισμού ελέγχου, ώστε να σταματήσει αυτός ο «ωχαδερφισμός» ότι τα επόμενα αυθαίρετα θα νομιμοποιηθούν κάποια στιγμή.

Βάσει των στοιχείων, έως σήμερα έχουμε περίπου 10000 αιτήσεις σε μηνιαία βάση οπότε είμαστε γύρω στις 60-65 χιλιάδες αιτήσεις. Γιατί συμβαίνει αυτό; Υπάρχει μία λογική που λέει «ας δούμε πρώτα τι θα γίνει». Υπάρχει η επιφυλακτικότητα του Έλληνα σε μια αναξιόπιστη Πολιτεία, γιατί η Πολιτεία κατά διαστήματα έχει δείξει αρκετά αναξιόπιστο πρόσωπο. Υπάρχει ένας «ωχαδερφισμός». Υπάρχει μια λογική που λέει «γιατί να πληρώσω εγώ, ας πληρώσουν οι άλλοι ». Μην ξεχνάτε επίσης ότι εμείς οι έλληνες αρεσκόμαστε στις ενέργειες της τελευταίας στιγμής. Οι φορολογικές δηλώσεις γίνονται κατά κανόνα τις τελευταίες μέρες από τις προθεσμίες που έχουμε. Για τους ημιυπαίθριους η προθεσμίας της υποβολής αιτήσεων απευθείας στα πολεοδομικά γραφεία, λήγει τέλος Δεκεμβρίου. Άρα δε βρισκόμαστε στο τέλος αυτής της διαδικασίας.

Πιστεύω ότι προς το τέλος, αρκετοί από αυτούς τους παράγοντες θα αναιρεθούν και ενδεχομένως θα υπάρξει ένα κλίμα διαφορετικό, διότι καταλαβαίνετε ότι ο χρόνος που απομένει είναι πάρα πολύ λίγος για να γίνουν όλες αυτές οι καταγραφές. Αν ευοδωθεί κλίμα αποδοχής του μέτρου,  είναι πάρα πολύ πιθανό να δοθεί παράταση, αλλά αυτό καταλαβαίνεται δεν μπορεί να το πει κανείς, ιδιαίτερα σήμερα.

Σε αυτά τα πλαίσια λοιπόν, κάνουμε τις εκδηλώσεις ανά την Θράκη, ακριβώς για να ενημερωθούν στη λεπτομέρεια του μέτρου οι συνάδελφοι και για να μπορούν να γίνουν με σωστό τρόπο όλες αυτές οι διαδικασίες. Το ενδιαφέρον ήταν ίσως και λίγο περισσότερο από τα αναμενόμενα, καθώς στην Ξάνθη είχαμε περίπου 100 συμμετοχές και στην Κομοτηνή πάνω από 80, δηλαδή, ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό μηχανικών που ασχολούνται με το κτιριακό απόθεμα, ενδιαφέρθηκε να παρακολουθήσει το σεμινάριο. “

tee1

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr