pavlidis_giannakidis

Στην τελική ευθεία οι Περιφερειακές Εκλογές. Διαλέγουν Αντιπεριφερειάρχες

6 Σεπτεμβρίου 201022:50

pavlidis_giannakidisΜια μέρα πριν την έναρξη της Προεκλογικής Περιόδου και τα ονόματα για τους υποψηφίους των δύο μεγάλων κομμάτων έχουν κλειδώσει.

Ο Άρης Γιαννακίδης από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παυλίδης από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας είναι οι δύο μονομάχοι για την έδρα του πρώτου αιρετού Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ενέκριναν τη μοναδική υποψηφιότητα που είχε υποβληθεί για τη θέση ηλεκτρονικά από τον τέως Βουλευτή Παναγιώτη Σγουρίδη. Οι κακές σχέσεις του με τη μειονότητα διαρρέεται ότι είναι ένας από τους λόγους της απόρριψης, όμως είναι σαφές ότι ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής βρίσκεται σε λάθος στρατόπεδο τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία και δεν μπόρεσε να ανακάμψει με τις κινήσεις του το τελευταίο διάστημα. Επιφυλάσσεται για τις επόμενες κινήσεις του πάντως και είναι γνωστό ότι διατηρεί μεγάλο μέρος των δυνάμεών του, καθώς το στρατόπεδο που πρόσκεται στον Ευάγγελο Βενιζέλο έχει ισχυρές δυνάμεις στο ΠΑΣΟΚ της πόλης.

Δεδομένοι θα πρέπει να θεωρούνται και οι υποψήφιοι Αντιπεριφερειάρχες για την Περιφερειακή ενότητα της Ξάνθης. Για το ΠΑΣΟΚ θεωρείτο δεδομένη από την αρχή η υποψηφιότητα του Φώτη Καραλίδη ενώ για τη Νέα Δημοκρατία, φαίνεται ότι κλειδώνει αυτή του Κώστα Ζαγναφέρη. Συγκεχυμένα είναι τα πράγματα σε ότι αφορά στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων για τους Περιφερειακούς Συμβούλους. Η ενότητα της Ξάνθης εκλέγει εννέα συμβούλους και με βάση το εκλογικό σύστημα η παράταξη που θα ηττηθεί στις ενότητες του μεγέθους της Ξάνθης είναι πολύ πιθανό να εκλέξει μόλις 3 συμβούλους, συμπεριλαμβανομένου του Αντιπεριφερειάρχη. Για το λόγο αυτό αρκετοί από τους εν ενεργεία νομαρχιακούς συμβούλους διστάζουν να εκτεθούν ως υποψήφιοι.

 Τα κόμματα της αριστεράς. Εκπλήξεις από ΣΥΡΙΖΑ

 Από καιρό έχει ανακοινώσει τους υποψήφιούς του το ΚΚΕ με τον Χρήστο Τρέλλη να εκτίθεται ως Περιφερειάρχης και το Δημήτρη Φωτιάδη Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης. Σε αντίθεση με τα παλαιά και δοκιμασμένα ονόματα του ΚΚΕ ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε τροχιά εκπλήξεων σε όλη την Περιφέρεια.

Άκρως νεανικά φαίνεται ότι θα είναι εξ ολοκλήρου τα ψηφοδέλτια και ειδικά στην Ξάνθη. Άτομα κάτω των 30 ετών θα βρίσκονται στις θέσεις κλειδιά, όπως έχει αποφασιστεί στην πρόσφατη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους γραμματείς των Νομαρχιακών. Αρκετά νεαρός φαίνεται ότι είναι και ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης όπως και όλο το ψηφοδέλτιο, όμως για την ώρα η Κουμουνδούρου προσπαθεί να επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα στις μεγάλες περιφέρειες και τους Δήμους, και κατόπιν θα προχωρήσει σε ανακοίνώσεις για την Επαρχία. Γεγονός είναι πάντως ότι το εκλογικό σύστημα αποκλείει τα μικρότερα κόμματα που ρίχουν το βάρος τους-ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ- στις Δημοτικές Εκλογές. Οι επιλογές, τέλος , της Δημοκρατικής Αριστεράς για την Περιφέρεια θα κινηθούν με βάση την κεντρική γραμμή του νεοσύστατου κόμματος . Κεντρικό ρόλο πάντως φέρεται ότι θα έχει ο εκ των πρωτεργατών του κόμματος στην Ξάνθη Κώστας Γούναρης.

 Δεδομένο είναι ότι οι εκλογές στην Περιφέρεια, παρόλο που συγκρούονται δύο εν ενεργεία Νομάρχες, έχουν σαφή πολιτικό χαρακτήρα. Οι υποψήφιοι θα δυσκολευτούν να εντάξουν στη μονομαχία τους αυτοδιοικητικά κριτήρια, παρότι θα το επιθυμούσαν. Καθώς τα δύο κόμματα εξουσίας βρίσκονται σε παράλληλη πτώση με το ΠΑΣΟΚ να διατηρεί με άνεση την πρωτοπορία του οι υποψήφιοι εκτιμούν τα συν και τα πλην της κομματικής υποστήριξης και τη διαχειρίζονται αναλόγως. Ο μεν συνδυασμός του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να μην εισπράξει δυσαρέσκεια για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, ο δε συνδυασμός της Νέας Δημοκρατίας να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα για το κόμμα στην περιοχή, τα δυσμενή αποτελέσματα πριν από ένα χρόνο καθώς και τις εσωκομματικές έριδες που προκαλούν τριβές.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr