Το μπρόκολο αποτρέπει τη νόσο του Κρον

2 Σεπτεμβρίου 201022:00

brocoli225Ίνες από μπρόκολο και πεντάνευρο μπορεί ενδεχομένως να μπλοκάρουν σημαντικό στάδιο στην ανάπτυξη της νόσου του Κρον, σύμφωνα με νέα έρευνα.

 

Η νόσος του Κρον είναι φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Ευρωπαίοι ερευνητές εξέτασαν διαλυτές ίνες μπρόκολου, πράσου, πεντάνευρου, μήλων, και του προσθετικού πολυσορβάτη 60 και 80. Επιθυμούσαν να διαπιστώσουν αν οι ίνες μειώνουν την κίνηση βακτηρίων E. coli που βρίσκονται στα τοιχώματα του εντέρου, προστατεύοντας ίσως από τη νόσο του Κρον. Ανακάλυψαν ότι το μπρόκολο και ίνες πεντάνευρου εμπόδιζαν την κίνηση του E. coli κατά 45 έως 82%. Ίνες μήλου και πράσου δεν εμφάνισαν επίδραση. Το προσθετικό πολυσορβάτη 80 αύξησε σημαντικά την κίνηση του E. Coli .

Τα ευρήματα επιβεβαιώθηκαν σε δείγματα ιστού που ελήφθησαν από ασθενείς που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση για άλλες νόσους του πεπτικού.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι η συμπλήρωση της διατροφής με ίνες μπρόκολου και πεντάνευρου μπορεί ενδεχομένως να αποτρέψει την υποτροπή της νόσου του Κρον. Ένα από τα σημαντικά στάδια στην ανάπτυξη της νόσου συμβαίνει όταν κύτταρα από το τοίχωμα του εντέρου δέχονται επίθεση από βακτήρια, ιδιαίτερα από το E. coli.

Η νόσος του Κρον επηρεάζει πιο συχνά το παχύ και το λεπτό έντερο, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του πεπτικού. Στα κυριότερα συμπτώματα περιλαμβάνονται κοιλιακός πόνος, επίμονη διάρροια, πυρετός, κούραση και απώλεια όρεξης.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις διατροφικών αλλαγών σε διαλυτές φυσικές ίνες στη νόσο του Κρον. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, του Linkoping στη Σουηδία και του ‘Αμπερντιν στη Σκοτία.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Gut’.

www.iatronet.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr