melissopoulos1

Ασυμβίβαστο για το Σ. Μελισσόπουλο. Πικρία του Δημ. Συμβούλου

27 Αυγούστου 201017:27

melissopoulos1Το ζήτημα με τα ασυμβίβαστα για την εκλογή Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων αποσαφηνίζει με νέα εγκύκλιό του ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

Με βάση την εγκύκλιο κώλυμα εκλογιμότητας διαθέτουν οι Προϊστάμενοι Διευθύνσεων Εκπαίδευσης , κατηγορία στην οποία εμπίπτει ο Σάββας Μελισσόπουλος, γεγονός που αποτελεί πλήγμα για την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Ξάνθης.

Πρώτη αντίδραση Σ. Μελισσόπουλου

Ο γνωστός δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης παρόλο που απέφυγε να αναφέρει πολλά για το θέμα, εντούτοις δεν έκρυψε την πικρία του για την εξέλιξη αυτή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα έκανε αποδεκτή τη θέση του Προϊσταμένου Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης αν ήταν δυνατό να το γνωρίζει νωρίτερα. «Το ασυμβίβαστο αυτό δεν έχει αντίκρισμα και το θεωρώ άδικο αλλά είμαι υποχρεωμένος να το σεβαστώ» είναι η λακωνική του δήλωση. Με βάση τις ενδείξεις ο Σάββας Μελισσόπουλος θεωρεί σχεδόν απίθανο να πολιτευτεί στην Περιφέρεια –όπου δεν υπάρχει κώλυμα- και ελπίζει ότι θα επανέλθει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγκύκλιος δεν του δίνει τη δυνατότητα να παραιτηθεί των καθηκόντων του καθώς αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα, όταν δεν ήταν καν Προϊστάμενος, αλλά ούτε και να συμμετάσχει στις εκλογές με το φόβο ένστασης καθώς δεν είναι μπορεί να ανακηρυχθεί υποψήφιος από το Πρωτοδικείο.

Τα κωλύματα της εγκυκλίου

Κατά τα άλλα η νέα εγκύκλιος δεν φαίνεται να επηρεάζει κάποιους άλλους -εν ενεργεία τουλάχιστον- αιρετούς στην Ξάνθη. Κώλυμα διαθέτουν, με βάση την εγκύκλιο, οι δημόσιοι υπάλληλοι στα όρια του Δήμου όπου ασκούν καθήκοντα Διευθυντή ή Γενικού Διευθυντή, οι δημοτικοί υπάλληλοι για το Δήμο στον οποίο εργάζονται, οι Ειδικοί Σύμβουλοι και Επιστημονικοί Συνεργάτες Δημάρχων, οι υπάλληλοι συνδέσμων για τους Δήμους που είναι μέτοχοι ενώ εξαιρούνται οι υπάλληλοι των Δημοτικών Επιχειρήσεων και άλλων εταιριών που συμμετέχει ένας Δήμος αν πρόκειται για Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι υπάλληλοι  παραιτούνται υποχρεωτικά από την υπηρεσία τους για να ανακηρυχθούν υποψήφιοι και εάν δεν εκλεγούν, επανέρχονται στην ενεργό υπηρεσία σε περίπτωση που δεν εκλεγούν ή μετά τη λήξη της θητείας τους. Επίσης κώλυμα έχουν Διοικητές, υποδιοικητές, πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων, διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλοι των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, των δημοσίων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, στους Δήμους, στους οποίους έχουν την έδρα τους εν λόγω νομικά πρόσωπα.

Τέλος, επί της ουσίας δεν υφίστανται ιδιαίτερα κωλύματα για τις Περιφερειακές εκλογές.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr