vistonida_parko_amth

Αντίδραση Νομάρχη για αλλαγές στη συνθήκη Ραμσάρ

26 Αυγούστου 201011:28

vistonida_parko_amthΓια «ακρότητες» κάνει λόγο ο Νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης σε δήλωση που εξέδωσε με αφορμή τις δρομολογούμενες αλλαγές στην οριοθέτηση της συνθήκης Ραμσάρ.

Ο Γιώργος Παυλίδης εστιάζει την κριτική του στην κυβέρνηση στο ζήτημα της επιστροφής της Φωνής της Αμερικής και των παραλίων της Ξάνθης – κυρίως- στο προηγούμενο καθεστώς που θα αποτρέψει τη σχεδιαζόμενη αξιοποίησή τους.

Παράλληλα χαρακτηρίζει «πειραματισμούς» τις αλλαγές που επέρχονται, συνδέει την ανάγκη της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής με την οικονομική κρίση και ζητά να μην «στραγγαλιστεί η αηφόρος αναπτυξιακή προοπτική» στην περιοχή, όπως αναφέρει. Αναλυτικά ή δήλωσή του αναφέρει:

«Το 1996, με τρόπο πρόχειρο εκδόθηκε η ΚΥΑ για το Εθνικό Πάρκο ΑΜΘ. Στην κυριολεξία δημιούργησε πολύπλευρα προβλήματα στην περιοχή, τροφοδότησε, μέσα από τις ακραίες ρυθμίσεις της, αντίθετες και ανεπιθύμητες καταστάσεις. Αντί να προστατεύσει  το περιβάλλον, είχε την απόρριψη των τοπικών κοινωνιών με αυτονόητες αρνητικές επιπτώσεις. Το 2008  εκδόθηκε η νέα ΚΥΑ, μετά από δεκαετή περίπου διάλογο, την οποία χαρακτηρίσαμε «εξορθολογισμένη» σε σχέση με την προηγούμενη.

Τώρα, 2 χρόνια μετά, επέρχονται νέες ανατροπές στις ρυθμίσεις των προστατευόμενων περιοχών, που τείνουν, όπως λάβαμε γνώση, να στραγγαλίσουν εκ νέου την ισορροπία μεταξύ περιβάλλοντος, κοινωνιών και ανάπτυξης.  Είμαστε υπέρ της αειφόρου ή πράσινης ανάπτυξης, στηρίζουμε αμετακίνητα τις πάγιες καθαρές  θέσεις μας, ως κοινωνίας του νομού, που ήταν αποτέλεσμα μακρού διαλόγου και σύνθεσης απόψεων, απορρίπτουμε, όμως, την λογική αναπτυξιακού αποκλεισμού όλης της παράκτιας ζώνης της ΑΜΘ.

Με τις νέες ρυθμίσεις ενδεικτικά: τα κτίσματα της «Φωνής της Αμερικής», αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ, κατά την εκτίμησή μας, με τις επιχειρούμενες ρυθμίσεις αχρηστεύονται με την αντίστοιχη ζημία και της περιοχής και του Δημοσίου. Απορία επίσης δημιουργούν οι αλλαγές στις απαγορεύσεις, η επαναοριοθέτηση ζωνών και ο αποκλεισμός των παραλιών  από νησίδες τουριστικής ανάπτυξης. Ανατρέπονται και υφιστάμενες καταστάσεις. Οι αποκομμένες λογικές δήθεν «περιβαλλοντικής» λειτουργίας, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και επιτακτικής ανάγκης ανάπτυξης, είναι στην κυριολεξία ακατανόητες από εμάς.

Οι υπερβολές, οι ακρότητες,  δεν γίνονται αποδεκτές, και καλούμε τους τοπικούς Βουλευτές, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και την Κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους,  απέναντι, όχι μόνο στην κοινωνία της Ξάνθης, γι αυτό που επιχειρείται, αλλά και έναντι όλης της κοινωνίας της ΑΜΘ. Μονόδρομος είναι oι παραλίες της ΑΜΘ, να γίνουν τουριστικά αναπτυγμένες παραλίες, με σεβασμό στο περιβάλλον, για τους κατοίκους της περιοχής και της βαλκανικής ενδοχώρας. Να προστατεύσουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο πρωτίστως εμείς ζούμε, αλλά με μέτρο, λογική και προτεραιότητες.  Να μην περάσουν οι ακρότητες και η οπισθοδρόμηση».

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr