mosialos_3

Η. Μόσιαλος στην Ξάνθη: “Εφικτό το κοινωνικό κράτος εν μέσω κρίσης”

18 Αυγούστου 201015:14

mosialos_3Βουλευτής χωρίς πολιτικό γραφείο που έχει αποποιηθεί των προνομίων που έχουν οι βουλευτές – θεωρώντας ότι δεν τα δικαιούται ως βουλευτής επικρατείας- ο Ηλίας Μόσιαλος επισκέφθηκε την Ξάνθη για να μιλήσει στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για την οικονομική κρίσημ, στο ξενοδοχείο Νατάσα και αρνήθηκε ότι προορίζεται να αναλάβει το Υπουργείο Υγείας στον επόμενο ανασχηματισμό.

Βάζοντας στο επίκεντρο τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους μη έχοντες σημείωσε: «Αυτό που περιμένουμε από το πρωθυπουργό είναι μια νέα αφήγηση  για το που θα πάει η χώρα  τα επόμενα χρόνια. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε σκληρά μέτρα, τα οποία έπληξαν σε μεγάλο βαθμό τα χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα. Θα προσπαθήσουμε με τις πολιτικές τις οποίες θα αναδιατάξουμε τώρα, να  πάρουμε σε ένα βαθμό πίσω κάποια χρέη χρηστικά , στο βαθμό που η χώρα ανακάμπτει καθώς πάντως οι μη έχοντες είναι η έγνοια μας.»

Το κοινωνικό κράτος στα χρόνια του μνημονίου

 Το νέο κοινωνικό κράτος κυρίως για όσους έχουν ανάγκη, έθεσε ο Ηλίας Μόσιαλος ως στόχο της κυβέρνησης. Στο ερώτημα κατά πόσο ένα κοινωνικό κράτος είναι δυνατόν να συνυπάρξει με την παρούσα οικονομική κρίση ανέφερε ότι οι κοινωνικές δαπάνες είναι πολυδιασπασμένες και δεν εστιάζονται σε αυτούς που τις έχουν ανάγκη, επισημαίνοντας ότι « Πρέπει να βρούμε που υπάρχει σπατάλη κοινωνικής δαπάνης, αν τις παίρνουν κάποιου που δεν τις δικαιούνται  με στόχο να τις κατευθύνουμε σε όσους τις έχουν ανάγκη. Μπορεί να υπάρξει εξοικονόμηση κοινωνικής δαπάνης με τον περιορισμό της σπατάλης. Ήδη έχουμε σημαντικές επιτυχίες στον τομέα του φαρμάκου όπου υπήρξε μείωση της τάξης του 20%. Αυτές οι προσπάθειες θα πρέπει να ενταθούν γιατί όσο εξοικονομούμε τόσο μεγαλύτερα είναι τα ποσά που διαθέτουμε για το κοινωνικό κράτος και να αναβαθμίζουμε τις υπηρεσίες για το μέσο πολίτη, το χαμηλόμισθο.»

 Ανέφερε ως άλλο σημαντικό παράδειγμα την απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων που θα εξοικονομήσουν πολύ μεγάλα κεφάλαια από τη μεταφορά ασθενών κυρίως από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα προς τα δημόσια νοσοκομεία ενώ έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την ανανέωση του εξοπλισμού των Νοσοκομείων ( Αξονικοί και μαγνητικοί τομογράφοι). Παράλληλα επεσήμανε ως σημαντική πολιτική του κοινωνικού κράτους τη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων , θεσμός ο οποίος επεκτείνεται.

 Σημείωσε πάντως σε σχέση με την οικονομική κατάσταση  ότι  υπάρχουν επιτεύγματα σε επίπεδο αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας με τη μείωση του ελλείμματος και την αύξηση των εξαγωγών. «Σίγουρα», είπε, «υπάρχουν εξελίξεις που δεν θέλαμε όπως ο πληθωρισμός που ανέβηκε και θα χρειαστεί “να ξαναδούμε το ρόλο του κράτους, των ελεγκτικών αρχών, της επιτροπής ανταγωνισμού κυρίως, αλλά και γενικά το ρόλο της κυβέρνησης ώστε να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα δεσπόζουσας θέσης και μονοπωλίων της αγοράς και να τα περιορίσουμε

 Σ. Ξυνίδης:Βαθύς γνώστης του κοινωνικού κράτους ο Η. Μόσιαλος

Ο Γραμματεάς του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης αναφερόμενο στην ομιλία του Ηλία Μόσιαλου στην Ξάνθη ανέφερε ότι βρέθηκε στην Ξάνθη καθώς είναι ένα στέλεχος με βαθιά γνώση πολλών τομέων που απασχολούν την πολιτική κοινωνική ζωή, γνωρίζει τα ζητήματα του κοινωνικού κράτους, της οικονομίας και των εργασιακών σχέσεων. “Η παρουσία του είναι μια ευκαιρία να δώσει τις σκέψεις του στην κοινωνία καθώς τα θέματα αυτά απασχολούν τον ελληνικό λαό.”

 Από την πλευρά του ο Σωκράτης Ξυνίδης επεσήμανε, μεταξύ άλλων,  ότι την απάντηση στο ζήτημα του κοινωνικού κράτους σε περιβάλλον δυσμενούς οικονομίας προσπαθεί να δώσει το ΠΑΣΟΚ και είναι ο κρίκος στην αλυσίδα που πρέπει να συνδέσει τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης με την υπάρχουσα κατάσταση και την παρολίγον χρεοκωπία, πρέπει να δώσει λύσεις για τα χαμηλά εισοδήματα που συμπιέζονται.

mosialos_1

mosialos_2

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr