Συναγερμός για πιθανή …επίσκεψη του ρωσικού νέφους!

11 Αυγούστου 201004:54

66640-nlc_hedenΣε ετοιμότητα  για ενδεχόμενη «επίσκεψη» του  τοξικού νέφους από τη Ρωσία  και στην χώρα μας  βρίσκονται  οι ελληνικές αρχές.

 Το Κέντρο Ελέγχου  και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) παρακολουθεί την δραματική κατάσταση που  εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες στη Ρωσία για την περίπτωση  που χρειαστεί να ληφθούν ειδικά μέτρα προστασίας και για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού στην χώρα μας, πχ για όσους αντιμετωπίζουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.

 Οι ειδικοί  κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου  για τις βλαβερές επιπτώσεις  από το τοξικό νέφος, «προϊόν»  των πυρκαγιών και του καύσωνα  στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας,  πρωτίστως στην υγεία των Μοσχοβιτών.

 Την ίδια στιγμή, όμως, δεν αποκλείουν την πιθανότητα να ενσκήψει απειλή από το ρωσικό νέφος  και για τους κατοίκους των  Βαλκανίων σε περίπτωση που οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοήσουν  τη μεταφορά του τοξικού νέφους νοτιότερα  της Μόσχας.

 Τοξικό κοκτέιλ 

 Όπως ανακοίνωσαν  Ρώσοι αξιωματούχοι του υπουργείου  Πολιτικής Άμυνας, τα επίπεδα  του μονοξειδίου του άνθρακα  στη Μόσχα είναι εξαπλάσια  και πλέον του ανώτατου ορίου  ασφαλείας. 

 « Το μονοξείδιο του  άνθρακα και το οξείδιο του  αζώτου αποτελούν τα δύο χημικά αέρια  από τα οποία κινδυνεύουν οι κάτοικοι της πόλης σε αυτή τη φάση» λέει μιλώντας στο protothema.gr  o καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, εξηγώντας ότι «πρόκειται για άκρως ερεθιστικούς παράγοντες που έχει διαπιστωθεί ότι πυροδοτούν αφενός πονοκεφάλους και επίμονη ζάλη σε υγιείς ανθρώπους, αφετέρου αρρυθμίες και στεφανιαία επεισόδια σε ανθρώπους που έχουν καρδιολογικά προβλήματα».

 Διευκρινίζει ωστόσο ότι τόσο το μονοξείδιο του άνθρακα  όσο και το οξείδιο του αζώτου δεν πρόκειται να… φτάσουν  ως την χώρα μας, καθώς αυτά διασπώνται στην ατμόσφαιρα.

 Το άλλο βασικό  συστατικό του τοξικού νέφους  στη Μόσχα είναι τα αιωρούμενα  μικροσωματίδια, γνωστά στους Έλληνες ούτως ή άλλως, όπως λέει ο καθηγητής, και από την ατμοσφαιρική ρύπανση της πρωτεύουσας.  Αυτό το φορτίο των σωματιδίων, σύμφωνα με τον ειδικό,  είναι πιθανότερο να «επισκεφθεί» την χώρα μας.

 «Τα αιωρούμενα σωματίδια  όπως λέγονται κάποια μικρά υγρά ή  στερεά σωματίδια αποτελούν ένα  από τα πιο επικίνδυνα συστατικά  και του… δικού μας νέφους. Αυτά καταγράφονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις  στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Εκτιμάται ωστόσο ότι ακόμη κι αν ταξιδέψει ως εδώ το σωματιδιακό  φορτίο η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας  δεν θα είναι μεγάλη» λέει ο  κ. Μπεχράκης.

 Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει, τα ρωσικά μικροσωματίδια δεν αναμένεται να πλήξουν περαιτέρω την υγεία των Ελλήνων

 Πηγή: protothema.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr